یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

شناسنامه فاطمه زهرا (س)


●فاطمه زهرا (س) دختر رسول خدا (ص) و بانوی زنان جهان
مادر وی خدیجه دختر خویلد، مادر مؤمنان بود.فاطمه كوچك‏ترین دختر رسول خدا (ص) و محبوب‏ترین آنان در نزد وی بود. سلاله رسول خدا (ص) جز …

فاطمه زهرا (س) دختر رسول خدا (ص) و بانوی زنان جهان

مادر وی خدیجه دختر خویلد، مادر مؤمنان بود.فاطمه كوچك‏ترین دختر رسول خدا (ص) و محبوب‏ترین آنان در نزد وی بود. سلاله رسول خدا (ص) جز از فاطمه،از دیگر دخترانش منقطع شد.

میلاد فاطمه (س)

وی دو سال پس از بعثت در روز جمعه بیستم ماه جمادی الاخر،در شهر مكه پا به عرصه وجود نهاد.شیخ طوسی در مصباح المجتهد گوید:بنابر روایتی فاطمه در سال پنجم بعثت‏به دنیا آمد.كلینی و ابن شهر آشوب نیز همین قول را كه از امام باقر (ع) روایت‏شده و در نزد اصحاب ما مشهور است،ذكر كرده‏اند.در كشف الغمه از ابن خشاب در موالید و وفیات اهل بیت،در حدیثی مرفوع از امام باقر (ع) روایت‏شده است كه فرمود:

«فاطمه پنج‏سال پس از (آغاز) نبوت به دنیا آمد و در آن هنگام قریش خانه كعبه را می‏ساختند.»این اشتباه شاید از راوی حدیث نشات گرفته و یا آن كه از طرف نساخ در آن سهوی روی داده باشد.زیرا بنای كعبه پیش از نبوت پیامبر (ص) بوده نه پس از آن و دلیل ما بر صحت این امر حدیثی است كه در كتاب مقاتل الطالبین آمده مبنی بر آن كه فاطمه پیش از نبوت پیامبر (ص) زاده شد و در آن هنگام قریش كعبه را بنا می‏كردند.

حاكم در مستدرك و ابن عبد البر در استیعاب آورده‏اند كه آن حضرت زمانی به دنیا آمد كه چهل و یك سال از عمر پیامبر می‏گذشت.بنابر قول اینان فاطمه پس از گذشت‏یك سال از نبوت پیامبر (ص) زاده شده است.در الاصابه نیز همین قول ذكر شده است. پیشینه دانشمندان اهل‏تسنن روایت می‏كنند كه فاطمه پنج‏سال پس از نبوت به دنیا آمده و شاید این خطا از راوی حدیث ناشی شده كه میان ثبت دو كلمه قبل و بعد اشتباه كرده است.

كنیه و لقب آن حضرت

فاطمه را با كنیه «ام ابیها» خوانده‏اند و لقب او را زهرا و بتول گفته‏اند.هروی در شرح الغریبین گوید:«مریم را بتول (باكره) نامیده‏اند كه از مردان كناره می‏گرفت و فاطمه را بدان علت‏بتول گفته‏اند كه از نظیر و همتا بركنار است.»

نقش انگشتری آن حضرت

نقش خاتم آن حضرت این عبارت بود:«امن المتوكلون‏».

منبع:

كتاب: سیره معصومان جلد ۲، ص ۹ تا ۱۰

نویسنده: سید محسن امین

ترجمه: علی حجتی كرمانی