چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
چرتکه رقیب سرسخت ماشین حساب
اگرچه، هماکنون ژاپن یکی از مهمترین تولیدکنندگان لوازم الکترونیکی و تکنولوژی نوین است اما نخستین چیزی که توجه هر مسافر را در این کشور به خود جلب میکند، استفاده فروشندگان ژاپنی از چرتکه است.
فروشندگان ژاپنی، خود را با محاسبات ذهنی سرگرم نمیکنند. جالب اینکه بدانید که آنها حتی از ماشین حسابهای ساخت کشورشان هم استفاده نمیکنند بلکه به جای آن چرتکه را به کار میبرند.
با دستشان به سرعت آن را کج و راست میکنند و پس از چند ضربه سریع و ماهرانه، قیمت را به مشتری میگویند.
یک فروشنده ژاپنی، به راحتی میتواند یک حسابدار دقیق و سریع غربی و ماشین حسابش را به وسیله چرتکه پشت سر گذارد و عجیبتر اینکه آنها این برتری را نه تنها در محاسبات روزانه بلکه در رقابت با جدیدترین دستگاههای محاسبات الکترونیکی به اثبات رساندند. چرا که در سال ۱۹۴۶ چرتکه دو هزار ساله با نتیجه ۴ بر یک، دستگاههای الکترونیکی را پشت سر گذاشت.
اما اصولاً چرتکه چیست، چگونه ایجاد شد و تکامل یافت؟ دایرهٔالمعارف بریتانیا، ریشه چرتکه را در واژه فینیقایی «آباک» به معنای شن و ماسه میداند و فرهنگ لغت آمریکایی «هرتیج» به لغت یونانی «آباکس» اشاره میکند که احتمالاً از کلمه عبری «آواک» به معنای گرد و غبار ریشه میگیرد.
علت این نامگذاری این است که پیشینیان از سطحی صاف که روی آن با شن و ماسه پوشیده شده بود، به عنوان ابزاری یک بار مصرف، برای نوشتن و شمردن استفاده میکردند.
بعدها چرتکهها به صورت شیارهایی ساخته شدند که ریگهای کوچکی درون آنها وجود داشت و سپس تبدیل به رشتهها و میلههایی شدند که شمارشگرها، سنگریزههایی را در آنها به عقب و جلو میبردند. هر رشته به یک رقم در سیستم اعداد مکانی که عموماً برپایه ۱۰ استوار بودند، ختم میشد.
در حقیقت، پیدایش چرتکه از یک نیاز ساده، یعنی شمردن اعداد، منشاء گرفت. بازرگانان علاوه بر شمارش کالاهای فروخته شده و خریداری شده خود، باید قیمت آن را نیز به سرعت محاسبه میکردند.
نخستین چرتکهها به صورت تخته شمارش بود و سادهترین این تختهها، خطوطی بودند روی شن و ماسه که مهرهها در آنها حرکت میکردند و فاصله میان دو خط بیانگر واحدهای دهگان، صدگان و غیره بودند.
از آنجا که به تختههای شمارش بادوامتری نیاز بود، به تدریج تختههایی چوبی شیارداری بهوجود آمدند و سپس این تختهها نیز جای خود را به تختههایی با دوامتر از جنس مرمر (یا دیگر سنگها و فلزات) دادند.
اما چرتکه در شکل امروزی، حدود ۱۲۰۰ سال پس از میلاد، در چین ساخته و «سوآنپن» نامیده شد و با آغاز سال ۱۶۰۰ پس از میلاد، مردم ژاپن و کره آن را تکمیل کرده و «سوروبان» نامیدند و سپس مسیحیان آن را به شرق بردند.
روش بهکارگیری چرتکه
با قرار دادن چرتکه روی سطح صاف یا روی پایتان و حرکت دادن مهرهها، میتوانید محاسبات خود را انجام دهید. هر یک از مهرههای قسمت بالا ارزشی برابر ۵ واحد و هر یک از مهرههای قسمت پایینی ارزشی برابر یک واحد دارند و با حرکتدادن مهرهها به سمت میله میانی، میتوان عملیات مورد نظر را روی آن انجام داد.
نخستین ستون سمت راست چرتکه، نمایشگر یکان است، ستون مجاور آن دهگان و ستون بعدی صدگان و الی آخر...
وقتی هر پنج مهره قسمت پایین محاسبه شدند، ادامه عملیات به قسمت بالایی و پس از انجام محاسبه در قسمت بالایی نتیجه به ستون مجاور منتقل میشود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در چرتکه حتی اعداد کسری و اعداد کامل نیز جای خاص خود را دارند به این معنی که محاسبات متغیر بوسیله تعیین مکان خالی بین دو ستون به عنوان گنگ صورت میگیرد.
تمامی ردیفهای سمت چپ این فضای خالی، بخش کسری و تمامی ردیفهای سمت راست آن، اعداد کامل را نشان میدهند.
اما مهمترین نکته در استفاده از چرتکه، استفاده مناسب از انگشتهاست. به عنوان مثال: در چرتکه چینی برای انجام عمل جمع به انگشتان شست، سبابه و میانی نیاز است و مهرههای قسمت پایین بوسیله شست به بالا حرکت میکنند و بوسیله انگشت سبابه به پایین رانده میشوند. در محاسبات خاص با استفاده از انگشت میانی، مهرههای قسمت بالایی را حرکت میدهیم.
چرتکه امروزی
چرتکه هنوز هم به وسیله فروشندگان محله چینیها در آمریکا مورد استفاده قرار میگیرد و روش استفاده از آن، نیز در مدارس این کشور آموزش داده میشود.
با استفاده از چرتکه، کودکان مقاطع ابتدایی به جای حفظ کردن جدول ضرب، چگونگی عملکرد ضرب را میآموزند. در حقیقت چرتکههای امروزی، ابزاری عالی برای تدریس سیستمهای شمارشی مبنا هستند زیرا این وسیله میتواند خود ا با هر مبنایی وفق دهد و حتی میتوان از آن برای آموزش ریاضیات به کودکان نابینا استفاده کرد.
حسین طایفه ـ انجمن ریاضیدانان جوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست