سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مجله ویستا

بارداری شیردهی


بارداری شیردهی

بازخوانی چند باور رایج درباره شیردهی و بارداری همزمان

سال‌ها به مادران گفته‌ می‌شد که شیردهی روشی ایمن برای پیشگیری از بارداری است اما این باور اشتباه است چون ۵ تا ۶ هفته بعد از زایمان، تخمک‌گذاری آغاز می‌شود...

تا زمانی که مادر به‌طور مرتب حتی شب‌ها شیر می‌دهد، احتمال باردار شدن کم است اما به محض کاهش تعداد دفعات شیردهی (کمتر از ۶ مرتبه در ۲۴ ساعت و بیشتر از ۵ ساعت فاصله بین ۲ وعده شیردهی) ترشح پرولاکتین که ارتباط مستقیمی با مکیدن نوزاد دارد، کاهش می‌یابد و تخمک‌گذاری آغاز می‌شود.

برخی مادران در حالی که در دوره شیردهی هستند و اصلا انتظار بارداری ندارند، ناگهان متوجه علائم بارداری مثل حساس‌شدن بیش از حد پستان‌ها یا تهوع می‌شوند. در ذهن بیشتر این مادران، این سوال شکل می‌گیرد که می‌توانند همچنان در طول بارداری به فرزندشان شیر بدهند یا مجبورند فرزند اول را از این نعمت الهی محروم کنند تا فرزند دوم در صحت و سلامت متولد شود.

چند باور غلط درباره بارداری و شیردهی

برخلاف تصور عامه مردم، شیردهی در طول بارداری به شرطی که مادر تغذیه متناسب و متعادلی داشته باشد، نه جلوی رشد جنین را می‌گیرد، نه باعث بیمار شدن کودک شیرخوار خواهد شد.

باور رایج دیگر این است که شیردهی در دوران بارداری، احتمال سقط را افزایش می‌دهد. دلیل آن هم افزایش ترشح اکسی‌توسین (هورمونی که باعث انقباض‌های رحمی در زمان زایمان می‌شود) است. گرچه از نظر تئوری این موضوع صحت دارد اما طبق تحقیقی که در موسکو در سال ۱۹۹۳ انجام شد، به اثبات رسید ۹۳ درصد خانم‌های باردار که همزمان به فرزندشان شیر می‌د‌هند، احساس انقباض رحمی ندارند. به تجربه نیز ثابت شده ماهیچه‌های رحمی تا هفته ۳۸ بارداری به هورمون اکسی‌توسین عکس‌العمل نشان نمی‌دهد و حتی اگر انقباض‌های رحمی در اواخر بارداری تشدید شود، هیچ تحقیقی نشان نداده که می‌تواند باعث سقط شود بنابراین شیردهی در صورتی که بارداری طبیعی باشد، باعث سقط نمی‌شود اما در افرادی که پیش‌زمینه سقط یا زایمان پیش از موعد داشته‌اند، این اتفاق ممکن است بیفتد و باید با پزشک در مورد امکان ادامه شیردهی مشورت کرد.

چند نکته قابل توجه

گرچه شیردهی در دوران بارداری خطری ایجاد نمی‌کند اما باید برخی مسائل را مدنظر قرار داد:

۱) بارداری باعث کاهش میزان شیر می‌شود: این اتفاق در هر خانمی متفاوت است و معمولا در ماه‌های آخر بارداری می‌افتد. در خانم‌های باردار شیرده، از ۳ ماهه دوم بارداری شیر به آغوز تبدیل می‌شود که طعم آن کمی شور است. این طعم به مزاج برخی شیرخواران سازگار نیست و در نتیجه شیر نمی‌خورند. نکته دیگر اینکه آغوز کمی ملین است اما از آنجا که کودک شیرخوار فقط از شیر تغذیه نمی‌کند، مشکل‌ساز نخواهدشد.

۲) بارداری با حساس شدن و دردناک شدن پستان‌ها و انقباض‌های شکمی هنگام مکیدن همراه است: ۶۰ تا ۷۰ درصد مادران به دنبال بارداری مجدد، فرزندشان را به دلیل خستگی و مشکلات جسمی از جمله حساس‌شدن پستان‌ها و دردهای غیرقابل تحمل هنگام مکیدن، از شیر می‌گیرند.

متاسفانه برای تسکین درد پستان نمی‌توان کاری انجام داد زیرا این موضوع مرتبط با ترشح هورمون‌های بارداری است.

اگر شما هم جزو مادرانی هستید که ناخواسته در طول دوران شیردهی باردار شده‌اید و از یک سو مایلید به فرزندتان شیر دهید، تا دوره شیردهی کامل شود و از سوی دیگر می‌ترسید رشد جنینتان دچار مشکل شود و نیازهایش کامل برآورده نشود، می‌توانید از نظر پزشکتان بهره‌مند شوید و بهترین انتخاب را بکنید.

ترجمه: سمیه مقصودعلی

منبع:Cote famille