جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

گاهی استخوان لگن خودبه‌خود می‌شکند!


گاهی استخوان لگن خودبه‌خود می‌شکند!

معمولا شکستگی‌‌های لگن یا مفصل ران در نتیجه سقوط یا تصادف رخ می‌دهد. چنین شکستگی‌‌‌هایی در افرادی که استخوان‌‌های آنها به دلیل سالمندی، پوکی استخوان یا سرطان استخوان ضعیف …

معمولا شکستگی‌‌های لگن یا مفصل ران در نتیجه سقوط یا تصادف رخ می‌دهد. چنین شکستگی‌‌‌هایی در افرادی که استخوان‌‌های آنها به دلیل سالمندی، پوکی استخوان یا سرطان استخوان ضعیف شده ممکن است خودبه‌خود اتفاق بیفتد...

گرچه شاید به نظر مشکلی برای پاها ایجاد نشده باشد، اما درد و حساسیت در ناحیه باسن و کشاله ران که از علایم شکستگی لگن خاصره است، بر اثر حرکت بیشتر می‌شود و مصدوم نمی‌تواند روی پاهایش راه برود یا حتی بایستد. تورم یا خون‌‌مردگی روی استخوان، بدشکل‌شدن اندام صدمه‌دیده، درد موضعی که با حرکت‌دادن یا فشاردادن ناحیه آسیب‌‌دیده تشدید می‌شود، فقدان عملکرد ناحیه آسیب‌‌دیده و بیرون‌‌زدگی استخوان شکسته از پوست از نشانه‌‌های مهم شکستگی است. گاه شکستگی لگن با جراحت مثانه و مجرای ادرار نیز همراه است. در این حالت، فرد آسیب‌دیده مدام این احساس را دارد که باید ادرارش را دفع کند. بنابراین اگر بیمار از درد مفصل ران، کمر یا ناحیه کشاله ران شاکی است یا اینکه درد در این نواحی با حرکت یک یا هر دو پا تشدید می‌‌شود، احتمال بروز شکستگی لگن یا مفصل ران وجود دارد. درچنین مواردی مانند صدمه‌های ستون فقرات، بیمار را تکان ندهید و فورا با اورژانس تماس بگیرید. اگر مجبور به حرکت‌دادن مصدوم هستید به‌آرامی او را روی یک قطعه فیبر یا تخته رومیزی قرار دهید. در این مورد نباید پا یا مفصل ران جابجا یا کج‌شده را جا بیندازید، بلکه باید ناحیه صدمه‌دیده را از آسیب بیشتر در امان نگه‌دارید. در شکستگی استخوان ران باید مفصل لگن را بی‌‌حرکت نگه‌ داشت، اما اگر احتمال می‌دهید گردن یا ستون‌فقرات دچار آسیب شده، مصدوم را حرکت ندهید. حرکت‌دادن شخصی که از ناحیه ستون فقرات مصدوم‌شده می‌‌تواند فلج دائم را در پی داشته باشد. برای جلوگیری از آسیب بیشتر، ابتدا نبض شریان زیر ناحیه آسیب‌‌دیده را بگیرید تا مطمئن شوید هنوز خون‌‌رسانی به ناحیه بعد از شکستگی صورت می‌‌گیرد. در غیر این صورت، شخص آسیب‌‌دیده در معرض خطر از دست‌دادن عضو دچار شکستگی خواهد بود بنابراین به سرعت او را به نزدیک‌‌ترین مرکز درمانی منتقل کنید.

نگاه فوق‌تخصص ارتوپدی

دکتر تقی بغدادی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران