چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
خواب
بیشتر ما یک سوم زندگی خود را به خواب اختصاص میدهیم، در حالی که ادیسون خوابیدن را وقت تلف کردن میدانست و روزی ۱۷ ساعت کار میکرد. ناپلئون و فلورانس نایتینگل نیز فقط روزی چهار ساعت میخوابیدند. فکر میکنید حق با کیست؟ چرا میخوابیم؟ وقتی میخوابیم چه میشود؟ چقدر خواب برای بدن لازم است؟
اگر به دنبال یافتن جواب این سؤالات هستید، با ما همراه شوید
● خواب چیست؟
▪ چرا میخوابیم؟
سالهاست که دانشمندان به دنبال یافتن پاسخ این سؤال هستند، اما پس از این همه بررسی باید گفت که هنوز هم واقعاً نمی دانیم چرا. عده ای معتقدند خواب به بدن کمک میکند که بعد از فعالیت روزانه، تجدید قوا کند، ولی انرژی که در طی هشت ساعت خواب صرفه جویی میشود در حدود ۵۰ کیلو کالری است، یعنی چیزی به اندازه انرژی حاصل از یک نان. این مقدار انرژی ناچیزتر از آنست که بخواهد دلیلی برای خوابیدن آدمها باشد.
ما باید بخوابیم، چون خوابیدن باعث میشود که توانایی های ادراکی خود مانند حافظه، صحبت کردن و تفکر خلاق را در حد مطلوب نگهداریم. به عبارت دیگر، خواب نقش مهمی در رشد مهارتهای مغزی ما دارد. شاید بهترین راه برای پی بردن به اهمیت خواب این باشد که ببینیم وقتی نمی خوابیم، چه اتفاقی میافتد. کمبود خواب سبب کاهش توانایی های مغز ما میشود. اگر یک شب را تا صبح بیدار مانده باشید، حتماً دیده اید که روز بعد سست و فراموشکار میشوید. احتمالاً متوجه شده اید که کج خلق و زود رنج هم میشوید. تحقیقات نشان داده است که فقط یک شب بی خوابی، به طرز قابل ملاحظه ای تمرکز را کاهش میدهد و کسانی که شبها خوب نمی خوابند، نمی توانند برای مدت طولانی توجه خود را به یک موضوع اختصاص دهند.
کمبود خواب در دراز مدت، باعث میشود که قسمتی از مغز که کنترل مهارتهای زبانی، حافظه، برنامه ریزی و احساس گذشت زمان را به عهده دارد، تحت تأثیر قرار گیرد و تقریباً از کار بیفتد. هفده ساعت بیداری مداوم اثری معادل %۰.۰۵ الکل در خون دارد. در بسیاری از کشورها، به فردی که به این میزان الکل در خون او باشد، اجازه رانندگی داده نمی شود.
علاوه بر این، افرادی که خوب نمی خوابند، معمولاً توان پاسخ گویی به تغییرات سریع وضعیت و تصمیم گیری منطقی را ندارند. جالب است بدانید که همین عدم هوشیاری در بسیاری از فجایع بزرگ تاریخی مانند حادثه چرنوبیل، انفجار شاتل challenger و ... مؤثر بوده است.
بی خوابی نه تنها بر روی مهارتهای شناختی، بلکه روی سلامت عاطفی و فیزیکی نیز اثر میگذارد. اختلالاتی مانند آپنه خواب، باعث افزایش فشار خون و فشار عصبی میشود. دانشمندان نشان داده اند که کمبود خواب، ریسک چاقی را هم افزایش میدهد، زیرا بسیاری از هورمونها و مواد شیمیایی که نقش مؤثری در کنترل وزن و اشتها دارند، هنگام خواب آزاد میشوند.
● مراحل خواب
انسان هنگام خواب، سیکل های خواب متوالی را طی میکند. هر یک از سیکلها بین ۹۰ تا ۱۱۰ دقیقه طول میکشد و شامل دو مرحله است: مرحله حرکات سریع چشم و مرحله پیش از آن، که خود به چهار بخش، تقسیم میشود. این چهار بخش به ترتیب عبارتند از:
۱) خواب سبک
در نخستین قسمت خواب، ما نیمه هوشیار هستیم. فعالیت ماهیچهها کم میشود و ممکن است کشش اندکی در آنها دیده شود. دلیل اینکه این قسمت به این نام خوانده میشود، آنست که میتوان فرد را به آسانی بیدار کرد.
۲) خواب واقعی
بعد از گذشت ۱۰ دقیقه از خواب سبک، خواب واقعی آغاز میشود که حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد.
در همین زمان، ضربان قلب و تنفس کند میشود. اکثر زمان خواب ما در این بخش سپری میشود.
۳و ۴) خواب عمیق
در گام سوم، مغز شروع به تولید امواجی با دامنه بلند و فرکانس پایین (کند) میکند، که اصطلاحاً امواج دلتا نامیده میشوند. ضربان قلب و سرعت تنفس هم به کمترین میزان خود میرسد.
قسمت چهارم با تنفس ریتمیک و فعالیت ماهیچه ای محدود شناخته میشود. اگر در این مرحله، ما را از خواب بیدار کنند، چند دقیقه زمان میبرد تا هشیار شویم و احساس سستی و گیجی خواهیم کرد. شب ادراری کودکان، کابوس شبانه و راه رفتن در خواب نیز در این بخش اتفاق میافتد.
بعد ازعبور از این چهار قسمت، خواب وارد مرحله دوم میشود. ویژگی این مرحله حرکات سریع چشم است و به همین دلیل آن را با نام REM (Rapid Eye Movement) میشناسیم. این مرحله ۷۰ تا ۹۰ دقیقه بعد از به خواب رفتن ما شروع میشود و ما تا صبح سه الی پنج REM را تجربه میکنیم. فعالیت مغز در این زمان، حتی از وقتی که بیداریم، بیشتر است و اکثر رویاها را هم در همین موقع میبینیم. اگر پلک فرد را به آرامی بالا ببرید، میبینید که چشمان او به سرعت به این سو و آن سو حرکت میکند. ضربان قلب بالا میرود و فشار خون افزایش پیدا میکند. با این وجود، حرکات بدن کاهش مییابد و حتی میتوان گفت عضلات فلج میشوند. عده ای معتقدند که این نوعی دفاع طبیعی است که نمی گذارد ما عکس العمل شدیدی نسبت به آنچه در رویا میبینیم، نشان دهیم. پس از REM، کل سیکل از ابتدا شروع میشود.
● ما به چند ساعت خواب نیاز داریم؟
هیچ جواب دقیقی برای این سؤال وجود ندارد، چون مقدار خواب مورد نیاز افراد مختلف متفاوت است. میتوان گفت مقدار خوابی که هر فرد به آن نیاز دارد، آن مقداری است که اگر تأمین شود، وی در روز بعد احساس خواب آلودگی نکند. انسانها به طور میانگین ۶ الی ۹ ساعت در روز میخوابند، میزان خواب حیوانات نیز متفاوت است:
گونه/ میانگین کل ساعات خواب در طول شبانه
افعی/ ۱۸ ساعت
ببر/ ۸/۱۵ ساعت
گربه/ ۱/۱۲ ساعت
شامپانزه/ ۷/۹ ساعت
گوسفند/ ۸/۳ ساعت
فیل آفریقایی/ ۳/۳ ساعت
زرافه/ ۹/۱ ساعت
طولانی ترین زمانی که یک فرد توانسته بیدار بماند، ۱۱ روز است. این رکورد در سال ۱۹۶۵ توسط یک جوان ۱۷ ساله به دست آمده است. او از روز چهارم شروع به هذیان گویی کرد و پس از چند روز فکر میکرد که یک فوتبالیست مشهور است. البته او پس از ثبت رکورد، به مقدار کافی خوابید و به وضعیت کاملاً عادی برگشت
حمید رضا برگی زاده
http://livan۳۲۲.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست