سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

گفت وگو برای رفع کدورت ها


گفت وگو برای رفع کدورت ها

اگر بخواهیم راهکارهای ایجاد تعادل را در جامعه بررسی کنیم به عنوان اولین کلید راهگشای این عامل می توان از بازگشت به قانون اعم از قانون اساسی و قوانین عادی نام برد چرا که قانون شامل عده یا گروه خاصی نمی شود, بلکه همه افراد جامعه را در برمی گیرد و همگان باید از آن تبعیت کنند بنابراین اگر بخواهیم به عاملی فراگیر که همه افراد جامعه را شامل شود اشاره کنیم فقط می توان به قانونمداری اشاره کرد

اگر بخواهیم راهکارهای ایجاد تعادل را در جامعه بررسی کنیم به عنوان اولین کلید راهگشای این عامل می توان از بازگشت به قانون اعم از قانون اساسی و قوانین عادی نام برد چرا که قانون شامل عده یا گروه خاصی نمی شود، بلکه همه افراد جامعه را در برمی گیرد و همگان باید از آن تبعیت کنند. بنابراین اگر بخواهیم به عاملی فراگیر که همه افراد جامعه را شامل شود اشاره کنیم فقط می توان به قانونمداری اشاره کرد.

قانون برای تمام اعضای یک جامعه لازم الاجرا و رعایت و احترام به آن ضروری است. از سوی دیگر متناسب با قانونی که در جامعه اجرا می شود، جامعه به سمت تعادل و آرامش پیش می رود. یکی از ارمغان های بزرگی که اجرای قانون در جامعه دارد، علاوه بر ایجاد تعادل و هماهنگی جامعه، آرامش است.

به این ترتیب هر کسی خواستار آرامش است باید به قانون و چارچوب هایی که قانون مشخص کرده است رجوع کند و برای اجرای کامل و صحیح قانون بکوشد. این مهم ترین راهکار ایجاد تعادل در جامعه است. اما برای ایجاد تعادل مشخصه های دیگری نیز وجود دارد که باید مقدمه های آن در سطح جامعه برای مردم فراهم شود.

اولین نکته یی که برای ایجاد زمینه های تعادل باید فراهم کرد این است که بپذیریم بخشی از جامعه به روند موجود انتقاد دارد. اگر جریان موجود این مساله را بپذیرد و درصدد انکار آن و انکار معترضان یا منتقدان برنیاید قاعدتاً می توان گفت کمترین دستاورد آن کاسته شدن از نارضایتی و افزایش آرامش است چرا که اگر درصدد نادیده گرفتن آنها برآییم آن گروه سعی خواهد کرد فریادهای انتقادی خود را بلندتر سر دهد تا از وجود خود سایرین را آگاه کند. چسباندن برچسب هایی همچون ضدانقلابی نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه بر مشکلات قبلی نیز افزوده می شود. به عقیده من این موضوع که اصل اعتراض به رسمیت شناخته شود می تواند راه حل خوبی باشد و جلوی بروز مشکلات مضاعف را بگیرد. از سوی دیگر دولت باید این مطلب را هم بپذیرد که در برخی عملکردهای خود موفق نبوده است. درثانی باید دوره یی از آرامش با تصمیم های متفاوت تر از گذشته و صحیح برای مردم تجربه شود تا مردم بتوانند همچنان به دولت اعتماد کنند. در حال حاضر آنچه به وضوح دیده می شود این است که مردم به دنبال آرامش هستند و می خواهند در محیطی امن و قابل اطمینان زندگی کنند. حضور برخی نیروهای امنیتی در سطح شهر باعث می شود نه تنها مردم احساس امنیت و آرامش نکنند، بلکه در آنها نوعی عدم آرامش نیز به وجود آید و این به صلاح کشور و مردم نیز نیست.

بنابراین باید از اینکه نیروهای نظامی و امنیتی به صورت پررنگی حضور داشته باشند پرهیز شود چرا که این مطلب باعث افزوده شدن حساسیت ها در سطح عمومی جامعه می شود. بهتر است به جای بی توجهی منتقدان فضایی فراهم شود که آنها بتوانند در آن به بحث و گفت وگو بپردازند و نظرات یا مشکلات خود را بیان کنند. در حال حاضر در کشورهای پیشرفته برای رفع مشکلات از روش های گفت وگو و مناظره استفاده می شود. ما نیز باید از این روش ها بیش از پیش برای رفع برخی کدورت ها و مشکلات موجود بهره بگیریم. اینکه فرصتی فراهم شود تا معترضان یا منتقدان از مجاری منطقی به گفت وگو بپردازند از فضای امنیت در جامعه نیز کاسته می شود و همان طور که ابتدا گفته شد باید قانون بر جامعه حاکم شود. این بستر می تواند عوامل قابل توجهی در رفع مشکلات، برخی کدورت ها، و ایجاد تعادل و آرامش در جامعه باشد. مطلب مهم دیگری که در همین راستا می توان به آن اشاره کرد این است که باید از اهل خرد، یعنی افراد اهل منطق و خیرخواه و نه افراطی نظرخواهی کرد و از آنها کمک گرفت.

آنها می توانند با ارائه راه حل های مناسب کشور را به سمت وحدت هدایت کنند. در این صورت فضا از دست افراطیون خارج خواهد شد. نباید این گونه تصور کرد که با حذف رقیب به خواسته های خود می رسیم. اما با این مساله موافقم که حضور تندروها را باید کمرنگ کرد. البته این مواردی که به آن اشاره شد برخی مراجع نیز بر آن تاکید داشته اند بنابراین باید این مسائل را سرلوحه کارهای خود قرار دهیم تا به سمت وحدت و اعتدال پیش رویم. در پایان باید این نکته را در نظر گرفت که شاید استفاده از چنین تعبیری چندان صحیح به نظر نرسد اما باید آتش بس اعلام شود یعنی هر دو طرف اشتباهات خود را بپذیرند و وجود یکدیگر را در جامعه انکار نکنند تا فضا آرام شود. سپس با ایجاد فضای آرام می توان به راه حل های مناسبی رسید و تصمیمات درستی اتخاذ کرد.

جمشید انصاری

عضو فراکسیون خط امام (ره) مجلس