سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

اگر فرزندتان ۶ سال دارد...


اگر فرزندتان ۶ سال دارد...

هر کودک ۸ ساله‌ای که اشکالات زیر را داشته باشد باید توسط پزشک متخصص اطفال از نظر اختلالات تکاملی مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرد:
۱) به چیزی علاقه نشان نمی‌دهد و سرگرمی خاصی ندارد.
۲) …

هر کودک ۸ ساله‌ای که اشکالات زیر را داشته باشد باید توسط پزشک متخصص اطفال از نظر اختلالات تکاملی مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرد:

۱) به چیزی علاقه نشان نمی‌دهد و سرگرمی خاصی ندارد.

۲) دوستی که از او به عنوان بهترین دوست بتواند یاد کند ندارد.

۳) نسبت به دوستان و حیوانات خشن و بی‌رحم است.

۴) از آتش‌افروزی لذت می‌برد.

۵) تا کاری را تلافی نکند دست برنمی‌دارد و رفتار تدافعی دارد.

۶) از حضور در جمع دوری می‌کند و افسرده به نظر می‌رسد.

۷) روزهای هفته را نمی‌تواند بشمارد.

۸) قادر به جمع و تفریق کردن ساده اعداد نیست.

۹) سمت راست و چپ را نمی‌شناسد.

۱۰) جملات و عبارات ساده را نمی‌تواند بخواند.

۱۱) وقتی داستانی برایش گفته می‌شود نمی‌تواند آن را بازگو کند.

۱۲) شکل یک لوزی یا یک مربع را نمی‌تواند تقلید کند.

۱۳) نام خود را نمی‌تواند بنویسد.

۱۴) بند کفش‌هایش را نمی‌تواند ببندد.

۱۵) اگر به او بگوییم یک شکل آدم نقاشی کن (بدون راهنمایی کردن) این شکل از ۱۲ تا ۱۶جز بیشتر نیست.

۱۶) نمی‌تواند روی یک خط صاف پاهایش را پشت سر هم به هم بچسباند و راه برود (بازی گردو شکستم را بلد نیست).

۱۷) اگر یک پایش را بالا بگیرد، تعادل خوبی ندارد یا روی لبه یک جدول نمی‌تواند به راحتی راه برود. کودکان این گروه سنی توان بیشتری برای پذیرش مسوولیت دارند و می‌توان کارهای بیشتری مانند تمیزکردن اتاق خودشان و نظافت شخصی را از ایشان انتظار داشت. کماکان آنها را باید از خوردن غذاهای هله‌هوله و پرداختن بیش از حد از بازی‌های کامپیوتری و تلویزیون برحذرداشت. در هر شبانه‌روز به حدود ۹ تا ۱۰ ساعت خواب نیازمندند و باید ساعت به خواب رفتن آنها دارای قاعده ثابتی باشد و هیچ‌گاه حتی روزهای تعطیل به‌هم نخورد. درباره نظم حاکم برخانه به آنها یادآوری کنید و تلاش کنید امورات شخصی خود را (جمع کردن کتاب‌ها، لباس‌ها، آماده کردن کیف مدرسه برای فردا و کمک به کارهای منزل) سامان بدهند. درباره عواقب بی‌نظمی و عدم رعایت قانون در منزل و مدرسه او را هوشیار کنید. مادر باید به تدریج درباره تغییراتی که در بلوغ برای دخترش رخ می‌دهد با وی صحبت کند و درصورتی که در خانواده سابقه شروع قاعدگی در سنین کمتر از ۱۰ سال وجود داشته او را مطلع و از اضطراب ناشی از بلوغ بکاهد.

پسران نیز بهتر است اطلاعات مربوط به تفاوت‌های جنسی دختر و پسر را از زبان پدر بیاموزند. اما بحث درباره بلوغ در این سن برای پسران زود است. حتما درباره کارهایی که در مدرسه انجام می‌دهد و موفقیت‌هایی که کسب کرده با وی صحبت کنید و برای کارهای خوبی که انجام داده او را تشویق کنید. آرامش در برخورد با مشکلات و فکرکردن درباره بهترین راه‌حل و نحوه مهارکردن خشم را با او تمرین کنید. نحوه برخورد با افراد غریبه را به او آموزش دهید و چگونگی مواجهه با ناآشنایی که تلفن می‌زند یا زنگ در منزل را به صدا در می‌آورد، بیاموزید. همچنین به او احتراز از شرایطی که برای مدتی با فردی غریبه تنها در یک مکان است، بیاموزید. ضمن اینکه خود به مطالعه می‌پردازید، او را به مطالعه ترغیب کنید.

دکتر بهرام دلاور

متخصص اطفال، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران