شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

ویتامین ها و مواد معدنی چه فرقی دارند


ویتامین ها و مواد معدنی چه فرقی دارند

آیا می دانید کدام ویتامین یا ماده معدنی می تواند به کاهش خطر نابینایی یا کم بینایی ناشی از افزایش عمر کمک کند درست حدس زدید ویتامین های C, E, روی, گزانتین و لوتئین موجود در میوه ها و سبزی ها

آیا می‌دانید کدام ویتامین یا ماده معدنی می‌تواند به کاهش خطر نابینایی یا کم‌بینایی ناشی از افزایش عمر کمک کند؟ درست حدس زدید! ویتامین‌های C، E، روی، گزانتین و لوتئین موجود در میوه‌ها و سبزی‌ها..

نتایج مطالعه‌ها نشان می‌دهند وجود حجم بالایی میوه و سبزی در رژیم غذایی افراد جوان و میانسال تا حد قابل قبولی خطر ابتلا به نابینایی یا کم‌بینایی ناشی از افزایش عمر را (در سنین بالای ۶۵ سالگی) کاهش می‌دهد. اگر دوست دارید اطلاعات خود را درباره ویتامین‌ها افزایش دهید، با ادامه این آزمون همراه شوید.

۱. آیا می‌دانید که ریشه کلمه ویتامین (vitamin) چیست؟

کلمه ویتامین از دو کلمه «VITAL» به معنای حیاتی و «AMINS» مخفف آمینواسیدها، تشکیل شده است. پس ویتامین به آمینواسیدهای حیاتی و لازم که برای ادامه زندگی انسان مورد نیاز هستند، گفته می‌شود.

۲. آیا درست است که مصرف ویتامین B۱۲ انرژی ما را چند برابر می‌کند؟

نه، هرچند که دریافت مقادیر مناسبی از ویتامین B۱۲ برای بدن ضروری است و کمبود آن باعث کم‌خونی می‌شود اما رابطه مستقیم و معناداری بین کاهش دریافت این ویتامین در بدن و ابتلا به خستگی و ضعف وجود ندارد. کمبود ویتامین B۱۲ با علایمی مانند کاهش قدرت حافظه، فراموشی‌های موقت و حس خارش و سوزن‌سوزن شدن دست و پا خود را نشان می‌دهد. ویتامین B۱۲ به ورزشکاران برای افزایش قدرت و انرژی کمک چندانی نمی‌کند و هدف از مصرف این ویتامین هم به هیچ‌وجه افزایش انرژی بدن نیست. بد نیست بدانید که گوشت قرمز، ماهی و لبنیات حاوی ویتامین B۱۲ هستند.

۳. کدام ویتامین یا ماده معدنی به استحکام استخوان‌ها کمک می‌کند؟

کلسیم، ویتامین D، ویتامین K، منیزیم و پتاسیم. بیشتر ما فقط کلسیم و ویتامین D را به عنوان ماده‌ای موثر برای استحکام استخوان‌ها می‌شناسیم. در حالی که نتیجه تحقیقات جدید ثابت کرده‌اند مواد معدنی و ویتامین‌های دیگری هم مانند آنهایی که نام بردیم، می‌توانند نقش اساسی در استحکام استخوان‌ها داشته باشند. بهتر است که این ریزمغذی‌ها را از طریق تماس با نور آفتاب و مصرف خوراکی‌هایی مانند لبنیات، سبزی‌های برگ سبز تیره، آجیل، دانه‌ها و میوه‌ها به بدنتان برسانید اما در مواردی هم ممکن است پزشک، مصرف مکمل این ریزمغذی‌ها را تجویز کند.

۴. چه تفاوتی بین ویتامین‌ها و مواد معدنی وجود دارد؟

ویتامین‌ها در انواع گیاهان و منابع حیوانی وجود دارند اما مواد معدنی فقط از طریق خاک و زمین به محصول خوراکی منتقل می‌شوند. ویتامین‌ها برای رشد بدن، هضم غذا و کارکرد سیستم عصبی مورد نیاز هستند در حالی که مواد معدنی به حمایت ساختار سلول‌ها، ساخت استخوان‌ها و ایجاد تعادل در فرآیندهای مختلف بدن کمک می‌کنند. ویتامین‌ها با حروف الفبا مانند A، B، C، K، D و... معرفی می‌شوند اما مواد معدنی مانند آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ... نام کاملی دارند. به هر حال، هر دوی این ریزمغذی‌ها برای حفظ سلامت بدن لازم هستند و باید به اندازه کافی از طریق مصرف خوراکی‌های تازه و سالم در طول روز دریافت شوند.

۵. آیا مصرف بیش از حد برخی ویتامین‌ها می‌تواند رنگ ادرار را تغییر دهد؟

بله، مصرف بیش از حد ویتامین C و ویتامین‌های گروه B، می‌تواند باعث تغییر رنگ ادرار به نارنجی روشن یا رنگی بین سبز و زرد شود. در حالی که افزایش سطح سایر ویتامین‌ها در عین خطرناک بودن برای بدن، تغییری در رنگ ادرار ایجاد نمی‌کند.

۶. زیاده‌روی در مصرف ویتامین از طریق مصرف میوه‌ها و سبزی‌ها یا مکمل‌های غذایی، اشکالی ندارد؟

البته که دارد! زیاده‌روی در مصرف ویتامین‌ها از هر طریقی می‌تواند باعث ایجاد مسمومیت شود. مثلا زیاده‌روی در مصرف ویتامین ‌A باعث ایجاد حالت تهوع، استفراغ و آسیب به کبد می‌شود. افزایش دریافت ویتامین D هم می‌تواند ضعف بدن، آریتمی قلب و آشفتگی را در پی داشته باشد. ضمن اینکه بالا رفتن سطح ویتامین‌های A، D، E و K در کنار افزایش آهن دریافتی هم می‌تواند کبد و کلیه‌ها را به شدت در معرض آسیب قرار دهد. به همین دلیل توصیه می‌شود حتی در مصرف ویتامین‌ها هم تعادل را رعایت کنید.

۷. کدام گروه از افراد به آهن بیشتری نیاز دارند؟

خانم‌ها، آن هم در سن باروری. خانم‌هایی که در سن باروری هستند، به دلیل قاعدگی‌های منظم و خونریزی‌های ماهیانه، مقداری از آهن بدنشان را از دست می‌دهند. به همین دلیل یک خانم باردار باید حداقل روزی ۲۷ میلی‌گرم آهن دریافت کند. این میزان برای خانم‌های غیرباردار تا قبل از یائسگی حدود ۱۸ میلی‌گرم و برای آقایان فقط ۸ میلی‌گرم در روز است بنابراین اگر در سن باروری هستید و قصد مادر شدن دارید، حتما آزمایش خون انجام دهید تا در صورت کمبود آهن، با نظر و تجویز متخصص زنان، پیش از بارداری مصرف مکمل‌های حاوی آهن را شروع کنید تا مشکلی برای خود یا جنینتان پیش نیاید.

منبع: WebMD

ترجمه: فاطمه افروغ

یک آزمون مغذی



همچنین مشاهده کنید