شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
ارزش غذایی روتیفرها و کاربرد آن بعنوان یک غذای زنده
برای تقریباً ۴ دهه روتیفرها بعنوان غذای زنده ، جهت کشت و پرورش لارو ماهیان دریائی استفاده شده است . تهیه قابل اطمینان ، در دسترس بودن روتیفر به عنوان یک منبع مغذی جهت رشد و نمو و کشت ماهیان باله دار دریائی ، راز ادامه و گسترش استفاده از آن در سراسر جهان است .
امروزه گونه های مهم ماهیان با استفاده از روتیفرها در مراحل مختلف رشد و نموی بکار گرفته می شوند ، مانند : Mullet ، Yellow tail ، Asion sea bass . . . و همچنین برای کشت و پرورش میگوهای پنئیده و خرچنگ استفاده می شود ( Samocha ۱۹۸۹ ) .
روتیفرها بعنوان کپسول های زنده نیز نامیده می شوند که مواد مورد نیاز لاروهای دریایی را فراهم
می سازند .
به لحاظ سایز کوچک دهانی لاروها ، روتیفر بعنوان یک انتخاب مناسب همواره مورد نظر است .
ارزش غذایی روتیفر به میزان وزن خشک ، ارزش انرژیک و کالریک و ترکیبات شیمیایی آن وابسته است ( Lubzens ۸۹ ) . تخمها آمیکتیک و همچنین لوریکای ( پوشش زرهٔ آنها ) روتیفرها توسط لارو ماهی در مرحله قبل از توسعه یافتگی ، هضم نمی شود .
پویایی و تحرک ، پروسه های فیزیولوژیک برای مثال : گرسنگی و سیری ، تولید مثل می توانند بر روی ترکیبات شیمیایی روتیفرها مؤثر باشد ( Olsen ۱۹۹۹ ) .
تعداد روتیفرهای مصرف شده توسط لارو ماهی تعیین کننده کیفیت غذای دریافت شده به رودهٔ آنها
می باشد . در دریای سرخ ، تعداد روتیفرهای مصرف شده بطور روزانه ، با سایز و اندازه و سن لاروها افزایش پیدا می کند .
از ۵۵ ۷۲ عدد روتیفر در هر لاروی با ۳.۹ میلی متر طول تا ۴۷۰۰ عدد در لاروی با طول ۱۱.۴ میلی متر ( Fukusho ۱۹۸۹ ) .
اختلاف بزرگی در اندازهٔ گونهٔ B.plicatilis و B.rotundiformis و تغییرات جمعیتی درون هر گونه وجود دارد و این بر روی کیفیت ارزش غذایی و مصرف آنها بوسیله لارو ماهی مؤثر است . بعلاوه تغییراتی در اندازهٔ آنها در حین چرخهٔ زیستی از زمان هچنیگ تخمهای آمیکتیک تا رسیدن به مرحله بلوغ جنسی ایجاد می شود . همچنین اندازه آنها بسته به شرایط پرورش برای مثال : شوری ، درجه حرارت یا رژیم غذایی متغیر است (Snell & Carillo ۱۹۸۴ ) .
● وزن خشک و ارزش انرژیک روتیفر
وزن خشک روتیفر به سایز و اندازه و مقادیر مواد مغذیشان وابسته است . وزن تقریبی B.plicatilis تقریباً ng ۶۰۰ ۸۰۰ است و سه تا ۴ برابر از ( ۲۰۰ ng ) B.rotundiformis سنگین تر است.
ارزش کلریک آنها به نوع جیره غذایی آنها بستگی دارد و دامنهٔ آن از ۱۰-۳ cal × ۱.۳۴ به ازای
هر روتیفر تغذیه شده با مخمر نانوایی و پس از مدت ۶ ساعت غنی سازی با جیرهٔ فرموله شده به
۱۰-۳ × ۲.۰۰ افزایش پیدا می کند .
● ترکیبات بیوشیمیایی در روتیفرها
الف) پروتئین و هیدرات کربن
دامنه مقدار پروتئین روتیفر از ۲۸ تا ۶۸% و مقدار لیپید از ۹ تا ۲۸% از وزن خشک آنها شامل می شود ( Olsen ۱۹۹۹ ) . دامنه مقدار هیدرات کربن از ۱۰.۵ تا ۲۷% وزن خشک می باشد و ترکیبات آن عبارتند از ۶۱ ۸۰% گلوکز ( بعنوان گلیکوژن ) ، ۹ ۱۸% ریبوز و ۰.۸ ۷.۰ گالاکتوز ، Mannose ، Deoxyglucose ، Fucose ، ( Nagata & Why te ۱۹۹۲ ) Xylose .
مقدار جیره غذایی بر روی میزان و سرعت تکثیر روتیفرها و همچنین بر روی میزان پروتئین ، لیپید و هیدرات کربن آنها مؤثر است . مقدار پروتئین هر روتیفر را بطور انفرادی می توان از طریق جیره غذایی تا ۶۰ ۸۰% افزایش داد .
ب) ترکیبات چربی
معمولاً بین ۹ تا ۲۸% از وزن خشک روتیفرا را چربی تشکیل می دهد و واضح است که بیشترین اثر را بر روی رشد و بقای لارو ماهیان دریائی دارد . در حدود ۳۴ ۴۳% از چربیهای روتیفرها از فسفولیپیدها و ۲۰ ۵۵% Triacylglycerols و مقادیر اندکی هم از Monoacylgly cerols ، Diacylgly cerols ، Sterols ، Sterolesters و اسیدهای چرب آزاد هستند .
فسفولیپیدها و تری اسیگلیسرول روتیفرها با مقادیر اسید چرب آن یکسان است . اما می توان اثر چربیها را با اضافه کردن در جیره غذایی روتیفرها ، بسیار مؤثر و بیشتر کرد .
اسید ( EPA ) Eicosapentaenoic و اسید ( Docosahexaenoic ) ( DHA ) ( ۲۲ : ۶ n-۳ و ۲۰ : ۵ n-۳ ) بعنوان اسیدهای چرب ضروری برای بقاء و رشد لاروهای ماهیان دریائی شناخته شده است . ( Fujita ۷۹ Watana be ۸۳ ) .
بطور معمول مقادیر زیاد EPA و DHA در فسفولیپیدهای سلول های غشایی ماهیان دریایی دیده
می شود ، بدلیل آنکه آنها قادر به سنتز و ساخت شان از اسیدلینولئیک نیستند ( ۱۸ : ۳ n-۳ ) . این اسیدها از اجزای اصلی و ضروری جیره های غذایی است .
بویژه DHA در غلظت های زیاد ، در غشاهای عصبی و بینائی وجود دارد و عدم مقادیر کافی آن در رژیم غذایی لاروها ممکن است پیامدهای ناخوشایندی را در دامنه وسیعی از مراحل فیزیولوژیک و رفتاری آنها در پی داشته باشد و سرانجام سبب تخریب پیگمانت ها می شود و شدت بینائی در نور کم پائین می آید که در نتیجه باعث کاهش توانایی شکار در آنها می شود و متعاقب آن هم کاهش رشد لاروهاست و تخریب سیستم غدد عصبی را نیز بدنبال دارد ( Bell et al ۹۵ ; sargeant et al ۹۷ ) .
بطور مشابه ، ماهیان قابلیت محدودی در تبدیل اسیدلینولئیک ( ۱۸ : ۲ n-۶ ) به n-۶ HUFA دارند ، که شامل اسید آراشیدونیک ( ARA , ۲۰ : ۴ n-۶ ) که در سال های اخیر به منفعت و سودمندی آن توجه خاص شده است ( Sargent ۹۹ ) . و همچنین اکنون بعنوان یک اسید چرب ضروری در نظر گرفته می شود و مشخص شده است که تحمل استرس را در لارو ماهیان بهبود می دهد
( Kovenetal ۲۰۰۱ ) .
ARA از اجزای اصلی تشکیل دهنده اسید چرب Eicosanoids است که به ترکیبات فعال بیولوژیک مانند پروستوگلاندین ها ، Thromboxanes و Leukotrienes تبدیل می شود و یا می تواند در پاسخ به تحریکات هورمونی ایفاء نقش کند . مدارک بدست آمده اهمیت تهیه یک ترکیب مطلوب از EPA ، DHA ، ARA در جیره غذایی لارو ماهیان دریایی را نشان می دهد .
بعلاوه فسفولیپیدها به عنوان حامل ، نسبت به Triacylglycerols برای حمل اسیدهای چرب غیر اشباع ( PUFA ) ترجیح داده می شود . این احتمالاً با محدودیت توانایی لاروماهیان در ساخت و ساز فسفولیپیدها مرتبط است .
مطلوب ترین نسبت برای DHA : EPA : ARA ، ۱.۸ : ۱ : ۰.۱۲ برای ماهی Turbot پیشنهاد شده است ( Sargent ۱۹۹۹ ) و ازدیاد ARA نیز ممکن است به سبب از بین رفتن اثرات آن شود ( Bessonart ۱۹۹۹ ) .
بخوبی مشخص شده است که می توان روتیفرا را براحتی بر روی مخمر پرورش داد . روتیفر پرورش داده شده بدین طریق حاوی ماده مغذی کافی ، جهت تغذیه لارو ماهیان دریایی نیست و همچنین آنها را از مقادیر مناسب ، DHA ، EPA یا ARA برخوردار نیستند . روتیفرا باید با این اسیدهای چرب غنی شوند . روش های غنی سازی شامل تغذیه روتیفرا یا جلبک ، امولسیون چربی ، ذرات میکروبی یا
میکرو کپسول هایی که شامل چربی ، پروتئین و یا هیدرات کربن هستند ( Sargent ۹۷ ) .
کمیت یا کیفیت مقادیر چربی روتیفرها بوسیله کم یا زیاد کردن طول مدت غنی سازی با امولسیون محتوی چربی رژیم غذایی مختلف را می توان تغییر داد .
روغن ماهیان تجاری محتوی تری اسیل گلیسرول هایی هستند که سرشار از DHA یا EPA اند . محتویات آنها بسته به گونه های ماهیان متغییر است . اما معمولاً در ARA فقیر می باشند . این روغن را می توان اغلب به رژیم غذایی روتیفرها اضافه نمود . چربیها را می توان بوسیله تغذیه روتیفرها با
جلبک ها القاء کرد .
برای مثال : EPA ، غنی شده با Nonnochloropsis و DHA غنی شده بسیار مناسبی مورد استفاده روتیفرا قرار گیرد ( Nichols et al ۱۹۹۶ ) . از دیگر منبع غنی ساز چربیها در آبهای شیرین جلبک Chlore lla است ( Hayashi ۲۰۰۱ ) .
ترکیبات چربی روتیفرا معمولاً کمتر از سایر میکروارگانیزم ها بعنوان غذای زنده است . روتیفرها بیشتر از DHA در کشت و تکثیر بهره می برند ، مصرف چربیها وابسته به میزان درجه حرارت متغییر
است . تجمع و ذخیره سازی چربیها در دمای oc ۱۰ سه یا پنج مرتبه بیشتر از دمای oc ۲۵ است
( Lubzens ۹۵ ) .
از نتایج بدست آمده مشخص می شود که اگر این روش در درجه حرارت پایین انجام شود . سطوح بالای غنی سازی بدست خواهد آمد که البته به نژاد و گونه روتیفرا هم مرتبط است .
محمد انتظامی
عباس سرخوش – عضو هیأت علمی گروه شیلات
Reference
- Lubzen , E . , Tandler/A . ( ۱۹۸۹ ) Rotifers as food in aqua culture .
Hydrobiologia . ۱۸۶۱/۱۸۷/۳۸۷ – ۴۰۰ .
- Olsen , Y . , Reitan , K . I . ( ۱۹۹۹ ) Depedance of temperature on loss rates of rotifers , lipids and w۳ fatty acids in starved Brachionus plicatilis culture .
- سرخوش ، عباس . ( ۱۳۸۰ ) کشت و شناسائی روتیفرها . جزوه درسی – آزمایشگاهی .
abbas.sarkhosh@gmail.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست