پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آزادی خرمشهر دو نیرو , دو نقش


آزادی خرمشهر دو نیرو , دو نقش

نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور فعال در سرتاسر صحنه عملیات بیت المقدس نقش موثری ایفا نمود

نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور فعال در سرتاسر صحنه عملیات بیت المقدس نقش موثری ایفا نمود. در این عملیات ماموریت پشتیبانی نیروهای عمل كننده به هنگام عبور از رودخانه كارون، پدافند از آبادان، اجرای آتش های ایذایی و اجرای تك های محدود برای نفوذ به خاك دشمن در منطقه آبادان به نیروی دریایی واگذار شد.

فرماندهی منطقه عملیاتی بیت المقدس با ایجاد یك ستاد هماهنگی توسط نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در منطقه، عملیات پشتیبانی نیروهای زمینی مستقر در شرق رودخانه كارون از سلیمانیه تا سابله واقع در كرخه كور و نیز عبور رده های هجومی از رودخانه كارون را به این نیرو واگذار نمود. این ستاد در واقع مسئولیت سازماندهی، تجهیز و آموزش عملیاتی یگانهای نیروی دریایی متشكل از تكاوران، تفنگداران دریایی و ملوانان جان بركف را عهده دار بود ضمن آنكه تعدادی از پرسنل ستاد به عنوان رابط در قرارگاه عملیاتی كربلا حضور داشتند.

سه یگان آب خاكی با بیش از ۳۰۰ فروند قایق هجومی جهت پشتیبانی عملیات عبور از رودخانه سازماندهی شده و در طول بیش از ۶۰ كیلومتر در شرق رودخانه كارون و نیز در كرخه كور مستقر و در كنترل عملیاتی قرارگاه های نصر ، فتح و قدس قرار گرفتند. علاوه بر این سه یگان آب خاكی، یك گروهان طراده آب خاكی چی، اس، پی از گردان پل نیروی زمینی، با استفاده از ملوانان نیروی دریایی عملیاتی و در پشتیبانی عمومی قرارگاه های عملیاتی نصر، فتح و قدس وارد عمل شدند، هنگامی كه عملیات با رمز «یا علی ابن ابی طالب (ع)» از سوی قرارگاه عملیاتی كربلا آغاز شد، پرسنل شجاع و جان بركف نیروی دریایی توانستند ظرف مدت چند ساعت از لحظه شروع عملیات، بیش از ۱۵۰۰۰ نفر از پرسنل رده های هجومی یگانهای عمل كننده را همراه با تجهیزات سبك و مهمات مربوطه در زیر آتش شدید دشمن در منطقه سرپل واقع در غرب رودخانه كارون تا تامین سرپل و استقرار پل های شناور پیاده و تخلیه نمایند. مضافا اینكه با استفاده از طراده های آب خاكی تعداد قابل ملاحظه ای تانك، ادوات سنگین ماشین آلات و نفرات را از شرق رودخانه كارون به منطقه سر پل جابجا نمایند، در مراحل اولیه عملیات یگانهای آب خاكی نیروی دریایی مجروحین رزمنده ایرانی و اسرای عراقی را نیز از غرب رودخانه تخلیه نمودند.

در طول مدت عبور پرسنل و تجهیزات سنگین یگانهای هجومی توسط شناورهای آب خاكی، طراده ها و پل ها از رودخانه، غواصان نیروی دریایی در محل های عبور و استقرار پل به منظور نجات نفرات و تجهیزات غرق شده حضور فعال داشتند. در طول مرحله دوم عملیات بیت المقدس نیز یگانهای آب خاكی كماكان در محل های عبور مستقر بوده و ماموریت عبور نیروهای متعاقب را در محل هایی كه استقرار پل نیز امكان پذیر نبوده به عهده داشتند. در مراحل نهایی عملیات تكاوران دریایی با عبور از رودخانه كارون به كمك رزمندگان اسلام كه از سایر محورها عمل می نمودند از سمت آبادان وارد خرمشهر گردیدند و محاصره خرمشهر را تكمیل نموده و ضمن به هلاكت رسانیدن متجاوزین، تعداد زیادی از آنان را به اسارت خود درآوردند و مقداری تجهیزات نیز از دشمن غنیمت گرفتند كه تحویل سازمانهای مسئول در منطقه گردید. در منطقه عملیاتی آبادان یگانهای تكاور و تفنگدار دریایی علاوه بر پدافند از سواحل اروند رود با اجرای آتش سنگین و موثر در منطقه، خطوط ارتباطی دشمن را قطع و از فرار آنان از طریق اروند رود به خاك عراق جلوگیری به عمل آوردند.

●نیروی هوایی

قبل از شروع نخستین مرحله عملیات بیت المقدس، با توجه به استعداد و تركیب جدید نیروی زمینی عراق كه به انواع و اقسام تجهیزات دفاع هوایی در رده های مختلف مجهز شده بودند، ضرورت به كارگیری حجم وسیع تری از امكانات آفند و پدافند هوایی از سوی ایران به خوبی حس می شد. دشمن با توجه به تجربه تلخی كه از شكست خود در عملیات فتح المبین به دست آورده بود برای برطرف نمودن ضعف های خود اقدام به انتقال هواپیماهای پیشرفته میراژ و میگ ۲۳ از پایگاههای مستقر در عمق خاك خود به پایگاههای مقدم جبهه كرد و با اتكا به قدرت هوایی سعی نمود تا توانایی مقابله هوایی با تهدیدات نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را كسب نماید.

خلبانان جان بركف نیروی هوایی به رغم تهدیداتی كه از پدافند هوایی و هواپیماهای پوششی دشمن مستقر در منطقه وجود داشت، عملیات مربوط به شناسایی تاكتیكی و عكسبرداری هوایی از تركیب و استعدادهای نیروهای عراقی مستقر در صحنه عملیات را به طور موفقیت آمیزی انجام دادند و بدین ترتیب پس از اتخاذ تصمیمات و هماهنگی لازم از سوی فرماندهان، مرحله اول عملیات بیت المقدس در دهم اردیبهشت سال ۶۱ آغاز شد.

دشمن در این حال با اتخاذ تمهیداتی از طریق افزایش كارایی رادارهای دوربرد خود سعی نمود تا پرواز هواپیماهای بمباران كننده ارتفاع بالای ایران را هر چه سریعتر كشف و با اجرای پروفایل های پروازی مناسب هواپیماهای میراژ (مسلح به موشك هوا به هوای) را به منظور خنثی سازی حملات هواپیماهای ایران به كارگیرد. از این رو نیروی هوایی دشمن تلاش كرد تا با اختصاص تعداد انبوهی از هواپیماهای رهگیر برای مقابله با هواپیماهای F۱۴ در حاكمیت پوشش هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بر فضای منطقه عملیات ایجاد اختلال نماید. این تمهیدات دشمن با اتخاذ تدابیر مناسب عملیاتی و تغییر تاكتیك نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به نحو چشمگیری خنثی شد و در تمام مدت عملیات به رغم تهدیدات موجود، خلبانان شجاع كشورمان، عملیات پشتیبانی نزدیك هوایی از رزمندگان اسلام را به طور قاطع و مستمر انجام دادند.

احداث سایت های تاكتیكی هاگ و همچنین هدایت و كنترل عملیاتی این سایت ها از طریق ایستگاههای رادار نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و با بهره گیری از اطلاعات دریافتی از سیستم های شنود الكترونیكی مستقر در منطقه در تاریخ نیروی هوایی كشورمان كم نظیر بوده است.

در طول عملیات بیت المقدس در حالی كه كلیه تلاش های هوایی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه از طریق ستاد عملیات هوایی جنوب هماهنگ، هدایت و كنترل می شد، تیزپروازان نیروی هوایی با بمباران پی درپی دشمن در محورهای عملیاتی، قوای زبون عراقی را كاملاً زیر فشار قرار دادند و سرانجام با هماهنگی، اتحاد و انسجام نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، امدادهای غیبی الهی، مقاومت و پایداری ملت سلحشور ایران اسلامی و جانفشانی شهدا، جانبازان، مفقودین و آزادگان سرافراز دروازه طلایی خرمشهر به روی هموطنان عاشقش گشوده شد.

نیروی دریایی