جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مقامات آسمانی حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها


مقامات آسمانی حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها

خداوند متعال پس از آفرینش حضرت آدم و حواء, برای انان نامی برگزید پس از آن, بارها برای افراد برگزیده اش نام انتخاب کرد

سپاس و حمد بی پایان بر خدای تعالی و صلوات بر خاتم انبیا و پیشوایان معصوم از خاندان او

خداوند متعال پس از آفرینش حضرت آدم و حواء، برای انان نامی برگزید.پس از آن، بارها برای افراد برگزیده اش نام انتخاب کرد.همان طور که در آیه ۷ سوره ی مبارکه ی مریم خداوند متعال به حضرت زکیراء بشارت فرزندی را می دهد که نامش یحیی است.این نام را خدای تعالی بر فرزند گرامی حضرت زکریاء برگزید.از روایات استفاده می شود که خدا متعال نام پنج تن آل عبا( علیهم السلام) را نیز خود انتخاب نمود.

امام باقر علیه سلام می فرمایند:«چون حضرت فاطمه متولد شد، خدای بزرگ به فرشته ی وحی دستور داد که خدمت رسول الله(ص) روانه شود و به او بگوید که دخترش را فاطمه نام گذارد؛ لذا آن حضرت نام او را فاطمه نهاد...( علل الشرایع/ج۱/ص۱۷۹)دختر گرامی رسول الله(ص) اولین شخصی بود که به این نام مفتخر گردید.

اما «فاطمه» یعنی چه؟

فاطمه از ریشه ی «فَطَم» به معنای بریدن و جدا کردن چیزی از دیگری است.حضرت امام صادق علیه سلام از پدر بزرگوارش نقل می کند که که رسول خدا صلوات الله علیه و آله فرمودند:« آیا می دانی که چرا فاطمه به این نام، نامگذاری شده است؟

حضرت علی علیه سلام عرض کرد چرا ای رسول خدا؟

فرمودند:« زیرا او و پیروانش از آتش دوزخ دور نگاه داشته شده اند.» ( علل الشرایع/ج۱/ص۱۷۹)

در همین رابطه امام هادی علیه سلام نیز از پدرانش نقل می کند که رسول خدا صلوات الله علیه و آله فرمودند:

«دخترم به این دلیل فاطمه نامیده شد که خدای بزرگ، او و دوستدارانش را از آتش دوزخ در امان داشت.»(بحار الانوار/ج۴۳/ص۱۵)

آری، اظهار مودت بر خاندان وحی به خصوص حضرت صدیقه ی طاهره سلام الله علیها موجب امنیت از عذاب آتش است.مودت با خاندان وحی به همراه برائت از دشمنان آن بزرگواران است.

از دیگر مقامات حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها این است که خداوند متعال در خلق مخلوقات آن بانوی معصومه را محوریت قرار داده است.چنانچه در حدیث قدسی به رسول گرامی اش می فرماید:

« یا احْمَدِ ! لولاک لِما خَلَقْتُ الافلاک . وَ لَوْ لا علی لِمَا خلقتک وَ لَوْ لَا فَاطِمَةَ لَمَّا خلقتکما... ای احمد( محمد)! اگر تو نبودی جهان را نمی افریدم؛ و اگر علی نبود تو را خلق نمی کردم؛ و اگر فاطمه نبود شما را نمی آفریدم.»

فاطمه سلام الله علیها در این حدیث قدسی محوریت خلق عالم قرار گرفته است که اگر ایشان نبود پیامبر صلوات الله علیه و آله و علی علیه سلام خلق نمی شدند و در نتیجه جهانی خلق نمی شد.در حدیثی دیگر از امام عسکری علیه سلام، حضرت فاطمه سلام الله علیها به عنوان حجت خداوند متعال بر ائمه ی اطهار علیهم السلام است. چنانکه می فرمایند:

« ما ائمه حجت های خدا بر مردمانیم، و جدّه ی ما حضرت فاطمه حجت خدا بر ماست.» (تفسیر اطیب البیان/ج۱۳/ص۲۲۵)

همچنین امام صادق علیه سلام می فرمایند:« حضرت فاطمه صدیّقه ی کبراست و عصر ها و قرون پیشین بر محور معرفت و شناخت او دور می زده است.» (امالی شیخ صدوق/ج۲/ص۲۸۰)

بدین معنا که از حضرت آدم به بعد همه ی انبیاء و اوصیای آنان، به معرفت و شناسایی حضرت فاطمه سلام الله علیها مأمور بودند؛ و معرفت آن بانو، مناط و مدار دین آنان بوده، و سعادت امتشان بر محور شناسایی و دوستی او و بیزاری از دشمنانش می چرخیده است.

بی شک فاطمه زهرا سلام الله علیها، مظهر کمالات و نماد فضیلت هاست و ترسیم موقعیت والا و ممتاز ایشان نه تنها از دشوارترین مسائل است بلکه از قلمرو و توانایی قلم و بیان و بررسی فراتر می باشد و آنچه درباره اش ثبت می شود اندک و قطره ای از اقیانوس وجودی او خواهد بود.

براستی که بی خدایان مسلمان نما، با این سرچشمه ی کمال و فضایل چه کرده اند؟

ناصر آسیابانی