شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

سوانح آتشفشانی


هر پدیده طبیعی دارای عوارض و تأثیرات محیطی خاص خود است، عدم آشنایی با این عوارض می‌تواند خسارت جبران‌ناپذیری وارد كند. در این بخش به معرفی و بررسی برخی از این رویكردها می‌پردازیم
● …

هر پدیده طبیعی دارای عوارض و تأثیرات محیطی خاص خود است، عدم آشنایی با این عوارض می‌تواند خسارت جبران‌ناپذیری وارد كند. در این بخش به معرفی و بررسی برخی از این رویكردها می‌پردازیم

سونامی :

گاهی فوران ماگما در اعماق دریا صورت می‌گیرد، در این حالت ممكن است به دلیل فشار و فرونشینی آب دریا، امواج بسیار شدیدی به نام تسونامی ایجاد گردد كه گاهی خسارت بسیار زیادی به مناطق ساحلی وارد می‌‌آورد.

جریانهای گلی و گدازه :

انفجار دریاچه‌های آتشفشانی و یا فوران در زیر پوشش یخ در نواحی یخچالی و ذوب سریع آنها سبب ایجاد سیلها و جریاناتی از گل آتشفشانی می‌گردد، در صورت زیاد بودن حجم، این سیلها می‌توانند مناطق وسیعی را بپوشانند. گدازه‌ها بخصوص گدازه‌های بازیك نیز جریانهایی ایجاد می‌نماید كه البته به علت سرعت كم حركت گدازه و امكان دور شدن از محیط خطر كمی دارند.

پرتاب خاكستر :

در اثر فوران آتشفشانی مقدار زیادی آب همراه با خاكستر وارد اتمسفر می‌گردد، دانه‌های ریز و معلق خاكستر می‌توانند مانع از رسیدن نور خورشید و در نتیجه كاهش دمای زمین می‌شوند. در چنین مواقعی كاهش دما و وجود بخار آب ناشی از ماگما و یا آبهای جوی سبب ایجاد بارانهای شدید موسوم به بارانهای آتشفشانی می‌گردند.

در مناطق نزدیك به آتشفشان، در زمان پرتاب خاكستر باید درها و پنجره‌ها را بست و صورت و چشمها را با پارچه كاملاً خشك پوشاند. زیرا پارچه مرطوب با گازهای موجود در محیط واكنش داده و اسید سولفوریك تولید می‌نماید.

گاهی سنگینی رسوب حجم‌های زیاد خاكستر در مناطق مسكونی ساختمانها خساراتی وارد می‌نماید كه با پاكسازی به موقع می‌توان مانع از تأثیر آن گشت.

ابرهای سوزان

توده‌ای از خاكستر به همراه بخار آب و سایر گازها كه حرارت بسیار بالا داشته و به علت سنگین بودن نسبت به هوا در امتداد شیب كوه به سمت پائین حركت می‌نماید. این توده‌ها در حین حركت خود همه چیز را می‌سوزانند و هیچ موجود زنده‌ای برجا نمی‌گذارند. پیش از بروز چنین پدیده‌ای باید منطقه را از سكنه تخلیه نمود.