یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

جذب تکنولوژی, مهمترین وظیفه واحدهای تحقیق و توسعه­ی پتروشیمی


جذب تکنولوژی, مهمترین وظیفه واحدهای تحقیق و توسعه­ی پتروشیمی

مراکز تحقیق و توسعه با انجام تحقیقات کاربردی و همکاری با کشورهای پیشرفته می­توانند تکنولوژی­های جدید را بشناسند و درجهت جذب تکنولوژی­های جدید عمل کنند

براستی صنعت پتروشیمی ما در چه وضعیتی قرار دارد و آیا سرمایه­گذاری­های گسترده در این صنعت، توانسته آن را به جایگاه مطلوب و قابل رقابت برساند؟ در این میان نقش واحدهای تحقیق و توسعه چیست؟ دکتر زاهدی­ رئیس واحد تحقیق و توسعه پتروشیمی اراک در گفتگویی با مرکز مطالعات توسعه تکنولوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، جذب تکنولوژی را مهمترین وظیفه مراکز تحقیق و توسعه می­داند

تولیدات ما رقابتی است

ما با استفاده از روش مهندسی معکوس در زمینه پلیمرهای پایه توانسته­ایم همپای بعضی از کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند کره محصولات خود را با کیفیتی همسان با آنها تولید نماییم. محصولات پتروشیمی اراک همانند نمونه­های خارجی است و کاملاً با­ آنها رقابت می­کند و آزمایشاتی که روی محصولات انجام داده­ایم این مطلب را تایید می­کند. البته ما ضعف در محصولاتمان راکتمان نمی­کنیم و کم و بیش، پیش می­آید که محصولاتمان مشکل داشته باشد، اما در حالت کلی کیفیت محصولات ما خوب است.

در بعضی موارد کیفیت محصولات ما از روزهای اول تولید هم بهتر شده است. اوایل، صنایع لاستیک از ما خیلی شکایت می­کردند، اما الان به ندرت این اتفاق می­افتد و اگر میزان شکایت­ها را شاخصی از نارضایتی مشتریان در نظر بگیریم، در این مورد یک سیر کاملاً نزولی داشته­ایم.

باید در نظر داشت که یکی از عمده­ترین موارد نارضایتی این است که در صنایع پایین­دست از افراد متخصص، مجرب و کارآمد کمتر استفاده می­شود.

● باید بپذیریم که واقعاً از دنیا عقب هستیم

با وجود رقابتی بودن بعضی از محصولات پتروشیمی کشور، در پلیمرهای مهندسی وبا ارزش افزوده بالا با کشورهای صنعتی بسیار فاصله داریم و در حدی نیستیم که بتوانیم با آنها رقابت کنیم و با شرایط فعلی به حد رقابت با آنها نخواهیم رسید. باید زمینه­های مناسب را برای جبران این عقب ماندگی­ها ایجاد کنیم در غیر اینصورت شکاف تکنولوژی ما با آنها روز به روز بیشتر خواهد شد.

● جذب تکنولوژی مهمترین وظیفه واحدهای تحقیق و توسعه

مراکز تحقیق و توسعه با انجام تحقیقات کاربردی و همکاری با کشورهای پیشرفته می­توانند تکنولوژی­های جدید را بشناسند و درجهت جذب تکنولوژی­های جدید عمل کنند. اگر واحدهای تحقیق و توسعه کشور نمی­توانند در گسترش مرزهای دانش وتولید تکنولوژی نقشی ایفا کنند، ولی می­توانند در شناخت تکنولوژی و پیدا کردن محاسن و معایب و بومی کردن آن موفق باشند و این مسأله مهمترین وظیفه این واحدها است.

● تحقیقات کاربردی نیاز امروز صنعت

در کشور پروژهای مختلف تحقیقاتی با هزینه­های زیاد تعریف می­شود اما هیچکدام به ثمر نمی­نشیند، زیرا تحقیقات ما کاربردی نیست. اگر مطالعاتمان را کاربردی کنیم می­توانیم استفاده بسیار بهتری از تحقیقاتمان انجام دهیم. یکی از مشکلات اصلی ما کاربردی نبودن تحقیقاتمان است.

● لزوم بازنگری اهداف و سیاست­های پتروشیمی

ما در پتروشیمی هم اهداف کمی و هم اهداف کیفی را تعریف کرده­ایم. در اهداف کمی مطابق برنامه ۵ ساله سوم توسعه، مطالعات کاملی انجام داده­ایم و بر اساس این مطالعات برنامه ریزی کردیم. دراهداف کیفی با کارهای کارشناسی که توسط اساتید دانشگاه و مراکز تخصصی انجام گرفت، توانستیم سرفصل­های برنامه­های کیفی را تدوین کنیم و مسیر حرکت را مشخص کنیم. ولی نکته مهم این است که اهداف کمی و کیفی نیاز به بازنگری و اصلاح هر ساله دارد، تا با روند جهانی منطبق شود.



همچنین مشاهده کنید