یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

XP چیست


XP چیست

در ویندوز XP اكثر ابزارهای موجود در رابط كاربر بهبود یافته و پیشرفت كرده اند اقلامی چون Taskbar, منوی Start, Folder View و Contorl Panel همه دارای چهره ی جدیدی شده اند اما این چهره به گونه ای نیست كه با نسخه های قبلی ویندوز كاملاً غریبه باشد

● كاهش تداخل با استفاده از ویژگی ICS

در یك خانه‌ی معمولی ممكن است تنها یك اتصال اینترنتی وجود داشته باشد. این اتصال می‌تواند از نوع DSL، مودم كابلی و یا مودم شماره‌گیر باشد. در چنین وضعیتی تنها یكی از اعضای خانه می‌تواند از اینترنت استفاده كند ودر صورتی كه همزمان با او فرد دیگری بخواهد به اینترنت وصل شود ناچار هستید كه یك اتصال دیگر به وجود آورید. این عمل هزینه‌بردار است و برای بسیاری از خانواده‌ها ممكن نیست. اما ویندوز XP راه‌حلی برای این مشكل دارد و آن ارایه‌ی ویژگی (Internet Connection Sharing)ICS می‌باشد.

با استفاده از این ویژگی می‌توانید یك اتصال اینترنتی را بین چند كاربر به اشتراك بگذارید. برای استفاده از ویژگی ICS حداقل به دو كامپیوتر شبكه‌شده نیاز دارید. وقتی كه شما این شبكه‌ی كوچك را به وجود آوردید، استفاده از ویژگی ICS برای به اشتراك‌گذاری اینترنت بین این دو كامپیوتر بسیار ساده‌ می‌شود. ویندوز XP به طور خودكار از طریق برنامه‌ی كمكی Network Setup Wizard به نصب ICS می‌پردازد. پس از این كه ICS نصب شد تمام كاربرانی كه با هم شبكه شده‌اند قادر به مرور وب خواهند بود. این عمل سال‌هاست كه در اداره‌ها و محل‌های كار انجام می‌شود اما انجام آن از طریق یك سیستم‌عامل خانگی را فقط ویندوز XP به ارمغان آورده است. تنها وقتی كه یكی از كاربران به Download كردن یك فایل بزرگ می‌پردازد كمی از سرعت اینترنت شما كم می‌شود.

● امنیت

یكی از متفكران سیاسی انگلستان به‌نام Edmund Burke چنین می‌گوید: «تنها راه نجات از دست شیطان، خوب شدن بشر و دست نزدن به اعمال ناشایست است.» این سخن را می‌توان در مورد امنیت نیز صادق دانست. شاید تنها راه حفظ امنیت سیستم‌ها وجود كاربران سالم و درستكاری است كه هیچ‌گاه فكر نفوذ به سیستم سایر افراد را در سر نداشته باشند. آنچه باید از این جملات نتیجه بگیرید این است كه هر چقدر هم كه در راه حفظ امنیت تلاش كنید هیچ گاه قادر نخواهید بود امكان وقوع خرابكاری ناشی از هكرها را به صفر برسانید.

در هر صورت وقتی شما كامپیوترتان را روشن می‌گذارید و به اینترنت وصل می‌شوید باید منتظر یك هكر باشید. این كه هكر چه بلایی بر سر سیستم شما می‌آورد به انصاف خود او بستگی دارد. اما آنچه مسلم است هیچكدام از كاربران، هكرها را دوست ندارند. متأسفانه دائماً بر تعداد هكرها نیز افزوده می‌شود و همین كامپیوترهای خانگی متصل به اینترنت را بیشتر در معرض خطر قرار می‌دهد. از طرفی شرایط موجود در سیستم‌های خانگی راه را برای هكرها هموارتر می‌سازد.

با تمام آنچه كه در بالا گفته شد بهتر است بدانید كه در ویندوز XP یك دیوار آتش تعبیه شده كه نسبت به گذشته می‌تواند امنیت بیشتری را فراهم سازد.

عملكرد اصلی این برنامه‌، كنترل ترافیك اینترنتی وارد و یا خارج شده از سیستم می‌باشد. این برنامه با كنترلی كه انجام می‌دهد تنها به برنامه‌هایی كه شما می‌خواهید وارد شوند اجازه‌ی داخل شدن می‌دهد و از ورود برنامه‌های ناخواسته جلوگیری می‌كند. شركت میكروسافت نصب و پیكربندی این برنامه را نیز بسیار ساده كرده است. این عمل نیز از طریق برنامه‌ی كمكی Network Setup Wizard انجام می‌گیرد. پس از آنكه این برنامه بر روی یك شبكه نصب شد از هرگونه مزاحمت شبكه‌ای (تا آنجا كه امكانش هست) جلوگیری می‌شود.

البته برخی از ویژگی‌های جدید در ویندوز XP برای امنیت سیستم خوب نیست. برای مثال ویندوز XP به شما این امكان را می‌دهد كه از راه دور نیز به سیستم خود دسترسی داشته باشید و همین می‌تواند راه را برای نفوذ هكر باز كند. با مشاهده‌ی چنین ضعف‌هایی بسیاری از مخالفان ویندوز و میكروسافت اظهار می‌كنند كه ویندوز XP مطابق با ادعاهای شركت میكروسافت نیست. اما آنان این حقیقت را كه ویندوز XP بسیار مقاوم‌تر، وزین‌تر و پیشرفته‌تر از نسخه‌های قبلی ویندوز است به فراموشی می‌سپارند.

● ثبات:

یكی از مشكلاتی كه در مورد نسخه‌های قبلی ویندوز وجود داشت ثبات كم آنها بود. هیچ كاربری پیدا نمی‌شود كه با ویندوز كار كرده باشد و در حین كار با مشكلاتی مانند قفل شدن سیستم و یا بالا نیامدن آن برخورد نكرده باشد. گاهی كامپیوترها بی‌هیچ دلیلی دست از كار كردن می‌كشند و اغلب نتیجه‌ی چنین اتفاقاتی از دست دادن اطلاعات است. آنچه كه بسیاری از كاربران خانگی از آن اطلاع ندارند این است كه نباید چنین باشد و توقع ثبات از یك سیستم یك انتظار بی‌جا نیست. در هر صورت اكنون چندین سال است كه كاربران اداری از نسخه‌های با ثبات‌تری چون ویندوز ۲۰۰۰ استفاده می‌كنند.

این سیستم‌عامل به كاربران اجازه می‌دهد برنامه‌ی مشكل‌دار را بدون نیاز به راه‌اندازی مجدد سیستم، خاموش كنند. البته ویندوز ۲۰۰۰ نیز كامل نیست اما نسبت به خانواده‌ی ویندوز x۹ از ثبات بیشتری برخوردار است. آنچه در ویندوز XP یك خبر خوب محسوب می‌شود این است كه در این ویندوز از موتور ویندوز ۲۰۰۰ استفاده شده است. منظور از موتور یك سیستم‌عامل، یك بخش غیرقابل رویت از سیستم‌عامل است كه وظایف درخواست شده از جانب كاربر را انجام می‌دهد. كاربر این وظایف را از طریق رابط گرافیكی سیستم‌عامل انجام می‌دهد. وجود چنین موتوری در ویندوز XP به این معناست كه كاربران خانگی می‌توانند از استحكام و ثباتی كه در ساختار ویندوز ۲۰۰۰ به كار رفته است بهره‌مند شوند.

یكی از كارهای دیگری كه شركت میكروسافت برای با ثبات‌تر كردن ویندوز XP انجام داده قراردادن یك ویژگی به نام Compatibility Mode می‌باشد. این ویژگی باعث افزایش سازگاری ویندوز XP در برخورد با نرم‌افزارهای گوناگون شده و از خراب شدن این ویندوز در چنین وضعیت‌هایی جلوگیری به عمل می‌آورد. به این ترتیب كاربران می‌توانند برنامه‌های سازگار با ویندوز x۹ وNT را در محیط ویندوز XP اجرا كرده و از وجود یك محیط سازگار لذت ببرند. این موضوع از خراب شدن برنامه‌های قبلی بر روی این سیستم‌عامل جدید جلوگیری می‌كند.

● سازگاری با وسایل جانبی

از زمانی كه دو شركت Apple و میكروسافت به رقابت با هم پرداخته‌اند همواره مساله‌ی سازگاری وسایل جانبی وجود داشته است. سیستم‌های Apple به این عنوان شناخته شده‌اند كه كارهای محوله را بی‌آن كه سوالی بكنند انجام می‌دهند اما توسعه‌پذیر نبوده و گران می‌باشند. كامپیوترهای خانگی بیشترین فروش را در بازار دارا هستند چرا كه وسایل جانبی‌اشان ارزان‌تر است اما همواره با مشكل ناسازگاری مواجه بوده‌اند. شركت میكروسافت مدعی است كه ویندوز XP این مشكل ناسازگاری را حل نموده است.

البته امكان دارد كاربران ویندوز Me اعتراض كنند كه این وعده‌ی میكروسافت تازگی ندارد چرا كه شركت میكروسافت قول داده بود ویندوز Me بتواند از وسایل جانبی جدیدی كه به بازار می‌آیند پشتیبانی كند، اما چنین نشد.

در هر صورت میكروسافت یك بار دیگر در ویندوز XP قول سازگاری با وسایل جانبی را داده و ادعا كرده است كه این سیستم‌عامل، سازگارترین سیستم‌عامل موجود می‌باشد. در این ویندوز شما فهرستی از صدها وسیله كه XP پشتیبانی می‌كند را می‌بینید و از طرف یك ویژگی به‌نام Device Driver Notification در آن تعبیه شده كه به كاربران زمان به روز كردن راه‌اندازهای وسایل مختلف را اعلام می‌كند. به هر حال گذشت زمان سازگاری یا عدم سازگاری ویندوز XP با وسایل جدید را نشان خواهد داد.

● رابط كاربر

سیستم‌های خط فرمانی اینطور ثابت كردند كه ارزش هر سیستم به توانایی فردی كه از آن استفاده می‌كند بستگی دارد. اما از همان ابتدا سیستم‌های GUI به این منظور طراحی شدند كه استفاده از سیستم را برای كاربران آسان كنند. این سیستم‌ها با پیغام‌ها و دستوراتی كه بر روی صفحه‌نمایش ارایه می‌دادند به كاربر كمك می‌كردند كه به‌راحتی پنجره‌ها را باز كرده، فرمان‌هایی را كه می‌خواهد اجرا نموده و پنجره‌ها را ببندد . به این ترتیب كامپیوتر برای افراد عادی نیز قابل‌ ‌استفاده شد و همین امر موجب تحول بیشتر در كامپیوترهای شخصی گشت.

افزایش كارایی سیستم‌عامل‌ها، تحولی در دنیای كامپیوترها محسوب می‌شد. هرچه رابط گرافیكی كاربر ساده‌تر و زیباتر شد به همان نسبت علاقه‌ی افرادی كه قبلاً از كامپیوتر می‌ترسیدند به آن افزایش یافت.

اما برای هرچه ساده‌تر كردن سیستم‌ها رابط كاربر باید به سازگارتر شدن خود ادامه دهد. تلاشی كه برای ساده‌تر كردن رابط گرافیكی كاربر صورت می‌گیرد نباید به گونه‌ای باشد كه یك فرد حرفه‌ای كششی به استفاده از آن نداشته باشد بلكه این رابط باید بتواند هم افراد مبتدی را جذب كند و هم قادر باشد روح زیاده‌طلب افراد حرفه‌ای را ارضا نماید. ویندوز XP توانسته است چنین تعادلی را بین خواسته‌های این دو گروه برقرار كند. به طوری كه هم سیستم قدرتمندی است كه حرفه‌ای‌ها آن را با ارزش می‌دانند و هم استفاده از آن آنقدر آسان است كه می‌تواند علاقه‌ی مبتدیان را به خود جلب كند. در زیر به برخی از ویژگی‌هایی كه در رابط كاربر ویندوز XP گنجانده شده‌اند اشاره می‌كنیم:

● بهبود فونت‌ها

یكی از اولین چیزهایی كه هنگام كار با ویندوز XP متوجه‌ی آن می‌شوید بهبود نمایش فونت‌هاست. پس از چند ساعت كار كردن مداوم با ویندوز XP شما می‌فهمید كه منظور ما از بهبود فونت چیست. اگر در سیستم‌های قبلی پس از مدتی كار كردن، چشمان شما احساس خستگی می‌كردند حال دیگر این احساس را نخواهید داشت چون فونت‌های این سیستم‌عامل به گونه‌ای هستند كه چشمان‌تان را خسته نمی‌كنند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.