شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

آداب میز غذا


آداب میز غذا

۴ ۵ ۶ ۲۰ توصیه از چیدن میز تا خوردن غذا در یک مجلس رسمی

● ۴ نکته درباره چیدن میز غذا

۱) شما می‌توانید هر گلی را که می‌خواهید و دوست دارید انتخاب کنید اما باید توجه کنید که رنگ‌ گل‌ها با هم ترکیب مناسبی را تشکیل دهد. بلندی گل‌ها را به گونه‌ای تنظیم کنید تا مهمان‌هایی که در دو طرف میز قرار گرفته‌اند، بتوانند به راحتی باهم به گفتگو بنشینند.

۲) لیوان‌ها را بالای محل قرار گرفتن کارد و معمولاً به ترتیبی سرمیز می‌گذارند که به راحتی برای نوشیدن در دسترس باشد. فرانسوی‌ها لیوان‌ها را کمی بیشتر نزدیک به وسط قرار می‌دهند. همیشه تنگ آب را سر سفره بگذارید و مراقب باشید که در سرتا سر مدت صرف غذا آبش پر باشد.

۳) دستمال سفره را به زیبایی و دقت تا بزنید و در بشقاب نان در سمت چپ یا در وسط بشقاب غذاخوری بگذارید. برای تزیین نیز می‌توانید از حلقه دستمال سفره استفاده کنید. در انتخاب رنگ رومیزی ذوق و سلیقه به خرج دهید.

۴) شمع را فراموش نکنید زیرا برای مهمانی شام، بسیار مناسب است و به فضای محیط گرمی بیشتری می‌دهد.

● ۵ نکته درباره نشستن پشت میز غذا

۱) فضای کافی برای هر مهمان در نظر بگیرید. این فضا باید حدود ۶۰ تا ۷۰ سانتی‌متر باشد. فاصله بشقاب‌ها از لبه میز باید دو و نیم سانتی‌متر باشد. قاشق و چنگال دسر را در بالای بشقاب بگذارید. لیوان‌ها باید در گوشه شمال شرقی بشقاب قرار بگیرند.جای دستمال سفره در وسط بشقاب و یا در سمت چپ چنگال است.

۲) بهتر است آقا و خانم میزبان در دو انتهای میز غذاخوری و یا در وسط میز رو به روی یکدیگر بنشینند.

۳) اگر فرد مهمی ‌مهمان بود، ‌باید وی سمت راست خانم میزبان و همسرش سمت راست میزبان آقا نشانده شود.

۴) زوج متاهل بهتر است رو به روی یکدیگر و زوج نامزد بهتر است در کنار یکدیگر بنشینند.

۵) بهتر است گروه‌های سنی در کنار یکدیگر بنشینند، به طوری که بزرگ‌ترهای فامیل در راس میز و جوان‌ترها در ادامه قرار گیرند.

● ۶ نکته درباره سرو غذا

۱) غذا باید در جهت عقربه‌های ساعت و از چپ به راست سرو شود و ظروف غذا از سمت راست مهمانان جمع‌آوری گردند.

۲) دستمال سفره هنگام آغاز صرف غذا ‌باید روی زانو قرار داده شود و تا انتهای صرف غذا باید همان جا باقی بماند.از دستمال سفره تنها برای تمیز کردن مختصر دهان باید استفاده کرد و نه صورت و یا پیشانی. اگر خواستید صندلی خود را برای مدت کوتاهی ترک کنید، باید دستمال سفره خود را روی صندلی قرار دهید که دیگران و پیشخدمت متوجه آن گردند. هنگام پایان یافتن صرف غذا ‌باید دستمال سفره را به طور مرتبی روی میز و سمت راست بشقاب قرار داد (آن را تا و یا مچاله نکنید).

۳) پیش از آنکه میزبان شروع به صرف غذا نکرده و یا اجازه صرف غذا را نداده نباید شروع به صرف غذا کرد.

۴) در حین غذا به هیچ‌وجه نباید میز غذا را ترک کنید، مگر در موارد اضطراری مانند رفتن به دست‌شویی و یا داشتن حالت تهوع. در این هنگام عذرخواهی کرده و میز را ترک کنید.

۵) اگر چیزی روی میز خواستید که دست‌تان به آن نمی‌رسید، خودتان سعی نکنید آن را بردارید بلکه از فردی که به آن نزدیک است بخواهید که آن را به شما بدهد.

۶) هنگامی‌ که غذا خوردن شما تمام شد، هیچ‌گاه بشقابتان را به سمت جلو هل ندهید.

● ۲۰ نکته درباره خوردن غذا

۱) برای بریدن و خردکردن غذا چنگال را با دست چپ و کارد را با دست راست گرفته و سپس با چنگال آن چیزی را که می‌خواهید ببرید محکم نگاه داشته و با چاقو آن را ببرید. سپس چنگال را به دست راست منتقل و غذا را میل کنید.

۲) حین صرف غذا از مباحث دلنشین و مطبوع صحبت کنید و از موضوعات بحث انگیز بپرهیزید.

۳) اگر تکه‌هایی از غذا میان دندان‌های تان گیر کرد، با عذرخواهی میز را ترک کرده و به دست‌شویی بروید و آن را خارج کنید.

۴) آرام و با حوصله غذا بخورید. غذا خوردن شتابزده بی‌حرمتی به میزبان است.

۵) لقمه‌های کوچک برداشته و با دهان بسته غذای خود را بجوید. هیچ گاه با دهان باز غذا را نجوید و یا با دهان پر صحبت نکنید.

۶) هیچ‌گاه پیش از چشیدن غذا به آن ادویه اضافه نکنید. این عمل بی‌احترامی ‌به میزبان و آشپز است.

۷) هیچ‌گاه سر میز غذا سیگار نکشید.

۸) هنگامی‌که در رستوران مهمان هستید، هیچ‌گاه باقی مانده غذایتان را به خانه نبرید و سعی کنید غذای گران‌قیمتی سفارش ندهید.

۹) در رستوران بهتر است غذایی سفارش دهید که صرف آن با کارد و چنگال مقدور باشد. غذاهایی که باید با دست خورده شوند را به موقعیت‌‌های غیر رسمی‌اختصاص دهید.

۱۰) هنگام صرف سوپ قاشق‌تان را تماما به داخل دهان نبرده و هورت نکشید بلکه از لبه قاشق سوپ را اندک اندک بنوشید.

۱۱) برای خارج کردن استخوان و یا غضروف غذا از قاشق و یا چنگال کمک بگیرید (نه با دست) و آن را گوشه بشقاب خود قرار دهید.

۱۲) غذاهایی را که شما مجازید با دست بخورید عبارتند از: تکه نان، بلال، گوشت دنده‌ها، بال و استخوان مرغ، ساندویچ، میوه‌های کوچک، شیرینی، چیپس، پیتزا.

۱۳) هیچ گاه کارد و چنگال و قاشقی را که استفاده کرده‌اید مجددا روی میز قرار ندهید بلکه آنها را روی بشقاب بگذارید.

۱۴) پیش از نوشیدن مایعات لب‌های خود را با دستمال پاک کنید تا جای لک چربی روی لیوان شما نمایان نشود.

۱۵) اگر حشره، تار مو و یا هر چیز دیگری را در غذای خود یافتید، آن را اعلام نکنید بلکه مخفیانه آن را از غذایتان خارج کنید.

۱۶) هنگام صرف غذا با لوازم روی میز بازی نکنید، با صدای بلند نیز حرف نزده و دستکش نیز دست نکنید.

۱۷) سعی کنید رومیزی را تا انتهای صرف غذا پاکیزه نگاه دارید.

۱۸) هنگامی که صرف غذا پایان یافت، باید کارد و چنگال خود را به صورت اریب روی بشقاب قرار دهید.اگر هم خواستید که میز را برای مدت کوتاهی ترک کنید، باید کارد و چنگال را به صورت ضربدری روی بشقاب قرار دهید تا دیگران و پیشخدمت مطلع گردند که شما بازخواهید گشت.

۱۹) از واژه‌های «متشکرم» و «لطفا» در میز غذا زیاد استفاده کنید.

۲۰) همیشه در انتهای صرف غذا از میزبان و یا آشپز تشکر کرده و از غذا تعریف کنید، حتی اگر غذا زیاد هم خوشایند نبود باز تشکر کنید. لازم نیست دروغ بگویید، مثلا می‌توانید از سس غذا تعریف کنید.

دکتر گلرخ ثریا