چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
فرصت هایمان را دریابیم
![فرصت هایمان را دریابیم](/web/imgs/16/152/b0g0q1.jpeg)
آیا تا به حال با خود خلوت کرده اید و پیرامون چگونگی سپری کردن عمرتان اندیشیده اید ؟!
آیا تا به حال به این نکته توجه کرده اید که در زندگی چه فرصت هایی را داشته ایم اما دریغا که به هدر رفته اند؟!
● سخن پیرامون بهرهگیری از فرصتها
پیغمبر صلی الله علیه و آله فرمود: «إِنَّ لِرَبِّکُمْ فِی أَیَّامِ دَهْرِکُمْ نَفَحَات»(بحارالانوار/ج۶۸/ص۲۲۱) در طول سال در تمام عمر یک لحظههایی پیش میآید ، نگذاریم که لحظه ها به هدر برود ، از آن ها استفاده کنید، نگذارید فرصتها از دست برود.
امیرالمؤمنین در کلامی فرمودند : شب و روز در تو اثر میگذارند و در تو عمل می کنند ، تو هم یک چیزی از آنها بگیر.
نگذاریم شب و روز از ما بهترین ها را بگیرند و ما دستت خالی باشیم. «أن اللیل و النهار یعملان فیک ، و یأخذان منک ، ،فخذ منهما .» (غررالحکم/ص۱۵۱)
امام صادق علیه السلام فرمود: «الْمَغْبُونُ مَنْ غُبِنَ عُمُرَهُ سَاعَةً بَعْدَ سَاعَةٍ» (وسایل الشیعه/ج۱۶/ص۹۴) مغبون کسی نیست که زمینش ارزان شود یا سکهاش یا ماشینش کم شود ، کسی کلاه سرش رفته است که ساعات عمرش آتش گرفته و چیزی در دست ندارد.
خیلیها طول عمر دارند اما از عمرشان استفاده نمیکنند. امام زین العابدین در بیانی می فرمایند: خدایا اگر عمرم به درد میخورد و در راه تو مصرف می شود، به من طول عمر بده؛ «وَ عَمِّرْنِی مَا کَانَ عُمُرِی بِذْلَةً فِی طَاعَتِک» (دعای مکارم الاخلاق، دعای ۲۰ صحیفه سجادیه)
● بهرهگیری از دنیا برای آخرت
قرآن میفرماید: «وَ لا تَنْسَ نَصیبَکَ مِنَ الدُّنْیا» (قصص/۷۷) از دنیا کام بگیر. منتهی حدیث داریم این گونه کام بگیر: «أَنْ تَطْلُبَ بِهَا الْآخِرَةَ» (بحارالانوار/ج۶۸/ص۱۷۷) یعنی از دنیا ذخیرهی قیامت کن. ماشینها در ایام نوروز که مسافرت میروند و بنزین میزنند، نگاه میکنند اگر مسافت دور است، بنزین بیشتری میزنند.
حضرت در جایی فرمودند : «آهِ آهِ مِنْ قِلَّةِ الزَّادِ ؛ وای! از کمی توشه.»(بحارالانوار/ج۳۳/ص۲۷۴)
امام حسن علیه السلام فرمود: «فالمؤمن یتزود و الکافر یتمتع ؛ مؤمن برای قیامتش ذخیره میکند و کافر فقط کام میگیرد.» (بحارالانوار/ج۶۳/ص۳۳۳)
امام کاظم فرمود: «إِنَّ اللَّهَ لَیُبْغِضُ الْعَبْدَ الْفَارِغَ» (وسائلالشیعة/ج۱۷/ص۵۸) اگر کسی از فرصتی استفاده نکند عمرش را به بطالت بگذراند، مورد غضب خداست. در قیامت سؤال میکنند عمرت را چه کردی؟ از چند چیز سؤال میکنند از عمرت به خصوص از جوانی، میگویند: جوانیات را چه کردی؟
«الدُّنْیَا سَاعَةٌ فَاجْعَلْهَا طَاعَة ؛ دنیا ساعاتی است. پس تو از آنها استفاده کرده و به اطاعت سپری کن» از دست دادن عمر، بدتر از مردن است
«ان فوت الوقت اشد من فوت الروح ؛ عمر را از دست بدهی ، بهتر از این است که جانت را از دست بدهی . لان فوت الروح انقطاع من الخلق ؛ آدمی که جانش تمام شود ، از مردم جدا میشود . و فوت الوقت انقطاع الحق ؛ اما کسی که دقیقههای عمرش را تلف کند، از حق فاصله گرفته است .»
دنیا، ساعتی است برای طاعت «الدُّنْیَا سَاعَةٌ فَاجْعَلْهَا طَاعَة ؛ دنیا ساعاتی است. پس تو از آنها استفاده کرده و به اطاعت سپری کن» (بحارالانوار/ج۶۷/ص۶۸)
● اطاعت یعنی چه؟
همسرداری خوب ، عبادت است. بچهداری خوب ، عبادت است ؛ هرکاری که یک هدف مقدس را به همراه داشته باشد ، اطاعت است.
فارغ التحصیلی و بازنشستگی دراسلام ما در اسلام بازنشستگی نداریم. قرآن یک کلمهی «فراغ» دارد ، آنجا که می فرماید : «فَإِذا فَرَغْتَ فَانْصَبْ » (شرح/۷) اگر از کاری فارغ شده و دست کشیدی ، به کار جدید دست بزن ،البته کاری که جهتدار و هدفمند باشد.
هدفمند کردن همهی کارها برای خدا همهی کارها باید هدفمند برای خدا و در راه او باشد .
یکی از دستورات اسلام برای حلال شدن گوسفندی که ذبح می شود این است که در هنگام ذبح خداوند را با عبارت بسم الله الرحمن الرحیم یاد کنیم ، به این معنا که اگر حیوان بدون نام و یاد خداوند کشته شود ، اسلام آن گوشت را حلال نمی داند .
همه چیز حتی آن گوشتی که بنا است سلول بدن ما شود، باید رنگ خدایی پیدا کند.
● روز قیامت، روز حسرت
حدیث داریم روز قیامت لحظههای عمر آدمی از میان دیدگان او عبور می کند و آن لحظه است که انسان به خاطر لحظه ها و فرصت های از دست رفته اش حسرت می خورد ، با خود خواهد گفت : ای کاش آن زمانی که می توانستم کاری انجام بدهم ، فرصت را غنیمت می داشتم و آن را به راحتی هدر نمی دادم .امام حسن علیه السلام فرمود: «فالمؤمن یتزود و الکافر یتمتع ؛ مؤمن برای قیامتش ذخیره میکند و کافر فقط کام میگیرد»بهرهگیری از ثروت ها و خرج کردن در راه خدا قرآن بیان می کند که اگر خواستار نزدیکی به خداوند هستید ،« لَنْ تَنالُوا الْبِرَّ حَتَّی تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّون» (آلعمران/۹۲) از آن چیزی که دوست دارید انفاق کنید .
در آیه ای دیگر از قرآن کریم داریم که می فرماید : در هنگام انفاق به دیگران مدام این مسأله را برای خود بازگو کنید که این چیزی که من انفاق می کنم ، آیا اگر خودم هم فقیر بودم و کسی این را به من می داد ، راضی به گرفتن آن بودم ؟ (بقره ، ۲۶۷)
● نشانهی اخلاص
در انجام کارها اخلاص را فراموش نکیم و بر مسیر آن حرکت کنیم تا سعادت دنیا و آخرت را از آن خود کنیم .
این نکته را نباید فراموش کرد که کار مخلصانه انجام دادن ، به معنای دیده نشدن و قدردانی نشدن نیست .
به عبارتی اخلاص به این معنا است که از دنیا استفاده کنیم اما برای دنیا کار نکنیم .
آن زمانی می گوییم که انسانی اخلاص دارد که اگر کسی با او قطع رابطه کرد ، به او بپیوندد : «صِلْ مَنْ قَطَعَک» (قصص/۵۴)
اگر کسی به او بدی کرد ، جواب بدی را به خوبی بدهد :«ادْفَعْ بِالَّتی هِیَ أَحْسَن» (مؤمنون/۹۶) ، «وَ یَدْرَؤُنَ بِالْحَسَنَةِ»(فقیه/ج۴/ص۱۷۷)
فرآوری : زهرا اجلال
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست