پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

درباره آتشکاری که توقیف بود


درباره آتشکاری که توقیف بود

چرا فیلم آتشکار توقیف بود؟ این فیلم توقیف۶ بود چرا که ما به خوبی شعار فرهنگی می دهیم و عقیده داریم یک سری باورها و تابوها بایداز بین برود، اما زمانی که خود در بطن همین باورهای …

چرا فیلم آتشکار توقیف بود؟ این فیلم توقیف۶ بود چرا که ما به خوبی شعار فرهنگی می دهیم و عقیده داریم یک سری باورها و تابوها بایداز بین برود، اما زمانی که خود در بطن همین باورهای نادرست قرار می گیریم، هضم آن دشوار می شود و حال صد جای تعجب که حتی حاضر نمی شویم این مساله را در قالب یک فیلم هم تحمل کنیم.

ما چقدر این شعار را تکرار می کنیم که حقوق زن و مرد با هم برابر است و حتی زن در جایگاه محترمانه تری قرار دارد. اما به رغم همه این شعارها بی پرواترین فیلم ها در مورد خصوصی ترین مسائل زنان ساخته می شود، بارها و بارها در مطالب قانونی وغیر قانونی انواع واقسام صحنه ها را به تصویر می کشیم دیالوگ هایی به کار می بریم که مخاطب باید پاسخگوی آن برای فرزندانش باشد و به هر ترفندی از زیر بار آن فرار کند. چرا مادامی که از سقط جنین و لقاح مصنوعی و غیره در سریال های تلویزیونی، حتی در شبکه های ملی سوژه می سازیم، آتشکار را که با نگاهی طنز به مقوله وازکتومی آقایان آشکار می کند فیلمی گستاخانه می دانیم؟

باور کنید گاهی اوقات حتی بعد از اذان ظهر برنامه ای از تلویزیون پخش می شود که کارشناس مجبوراست خصوصی ترین مسائل زناشویی را در قالب پرسش و پاسخ از نظر شرعی آنالیز کند در حالی که هم کارشناس معذب است، هم مجری مدام رنگ به رنگ می شود و هم BOX آن دقیقا در ساعت حضور بچه های کوچک در خانه است.

همه این ها را به عنوان مقدمه در دفاع از فیلم آتشکار می گویم. فیلمی ساخته «محسن امیریوسفی» با بازی حمید فرخ نژاد، این بازیگر خوب جنوبی که اینک با لهجه اصفهانی در آتشکار ایفای نقش می کند و باز هم مهری می زند بر این اعتراف که او یکی از سرمایه های بازیگری ایران است. سرمایه ای که با عروس آتش یک شبه به اوج رسید و بابازی های بعد از آن ثابت کرد که این به اوج رسیدن اتفاقی نیست و در جشنواره بیست و هشتم با حضور بی نظیر در به رنگ ارغوان وآتشکار یقینا مستحق است سیمرغ «چهارشنبه سوری»اش را که با تاخیر به او می دهند از آن خود کند.

آتشکار داستان یک کارگر ارشد، یک آتشکار در ذوب آهن اصفهان است که چهار فرزند دختر دارد و به اصرار همسرش قرار است عمل وازکتومی داشته باشد تا دیگر بچه دار نشوند. اما خیلی ها عقیده دارند که این عمل برای یک مرد حکم نامردی دارد. حتی روح پدرش نیز او را راحت نمی گذارد و به او هشدار می دهد تا اگر چنین عملی رامرتکب شود نه تنها نسل آنها منقرض می شود بلکه دوزخ و جهنم در انتظار اوست. کشمکش های این شخصیت با همسرش از یک سو و روح پدرش از سوی دیگر با ساختاری خوب، ریتمی مناسب و قصه ای ساده اما ریشه دار فیلمی رابه تصویر کشیده که به نظر می رسد یکی از کارهای خوب جشنواره امسال باشد.

دیگر بازیگران «آتشکار» محمد ماه وش ومینا مصطفی پور هستند.

نویسنده : هما گویا