شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
چگونه کپل ها را کنترل کنیم
حرف زدن درباره چاقی با بچهها واقعا موضوع حساسی است. برچسب زدن به بچهها و گفتن اینکه آنها چاق هستند، گاهی آنها را به حدی مضطرب میکند که ممکن است سلامت جسمیشان به بهای سلامت روحی آنها تمام شود؛ آنها در مدرسه و دربین دوستان اعتماد به نفسشان را از دست میدهند، نسبت به والدین ناراحت و خشمگین میشوند و حتی ممکن است بهدلیل همین استرس و اضطراب بیشتر به غذا خوردن روی بیاورند و کار شما دقیقا نتیجه عکس بدهد. به همین دلیل برخی از والدین ترجیح میدهند، کودک چاق خودشان را به حال خودش رها کنند و از کاهش وزن و تناسب اندام اصلا حرفی به میان نیاورند. اما لازم نیست زیاد نگران باشید. خواندن این مطلب کمک بزرگی به شما میکند.
● با فرزندتان در یک جبهه باشید
حتی اگر شما به کودکتان نگویید «چاق» باز هم ممکن است همکلاسیها یا دوستان او را با اسمهایی صدا کنند که همین معنی را بدهد. بالاخره روزی فرا میرسد که فرزندتان از شما درباره ظاهر خودش سوال میکند. در جواب سوال او صادق باشید. به او بگویید که وزنش از مقدار طبیعی بیشتر است ولی دقت کنید که شما باید با فرزندتان در یک جبهه باشید. فرزندتان نباید فکر کند، گناهی مرتکب شده و شما در مقابل او ایستادهاید تا او را سرزنش کنید. به او بگویید شما در کنارش هستید و به او کمک میکنید تا با چاقی مبارزه کند. بعد باید به حرفتان عمل کنید. به کودکتان کمک کنید تا علائق خود را تغییر دهد و از غذاهای سالمتر استفاده کند. مثلا میتوانید او را با خود برای خرید میوه و سبزی با خودتان ببرید و هر بار از او بخواهید یک میوه یا سبزی جدید را برای خودش انتخاب کند.
● برای کوچولوها الگو باشید
وقتی پای اضافهوزن کودکان به میان میآید، کاری که میکنید، مهمتر از حرفی است که میزنید. والدین نخستین و مهمترین الگوها برای کودک خود هستند و کودکان علائق و رفتارهای خود درباره تغذیه و وزن را از والدینشان اقتباس میکنند. اگر شما مدام به فستفود فروشیها سر بزنید و خانهتان پر از هلههوله باشد و بچهها به آسانی بتوانند به این غذاها دسترسی پیدا کنند، واضح است که آنها هم همین عادتها را کسب خواهند کرد؛ عاداتی که اصلاح آنها به این زودیها ممکن نیست. برای اینکه الگوی عملی خوبی برای فرزندتان باشید بهتر است، تعداد دفعاتی که به فستفود فروشیها میروید را محدود کنید. اما اگر دوست داشتید گاهی هم در یک مناسبت خانوادگی جشن بگیرید و شام را بیرون صرف کنید، میتوانید کودکتان را راهنمایی کنید که به جای پیتزا یا همبرگر و یک پاکت بزرگ سیبزمینی سرخ شده، فیله مرغ کبابی به همراه سالاد سفارش دهد. خودتان هم همین کار را بکنید!
● آشپزخانهتکانی کنید!
برای اینکه عادات غذایی و وزن خود و کودکتان را اصلاح کنید، نباید مدام به گذشته برگردید و خود و او را سرزنش کنید. به جای این کار از همین امروز و از گامهای کوچک شروع کنید. باید کاری کنید که غذاهای سالمتر در دسترس همه اعضای خانواده باشد. یخچال و کابینتهای آشپزخانه را از وجود همه جور هلههوله پاک کنید و به جای آن انواع میوهها، سبزیها، سالادها، لبنیات کمچرب و میانوعدههای سالم را جایگزین کنید. در کنار همه این غذاهای سالم، نانهای پخته شده با آرد کامل و پاستای کامل را فراموش نکنید. وجود مواد سالم در منزل به شما کمک میکند هر وقت عجله داشتید به جای فستفودها، خودتان غذایی سالم را آماده کنید.
● ایرادگیری ممنوع!
یادتان باشد برای تشویق فرزندتان به برگشتن به وزن عادی هرگز سراغ ایرادگیری و سرکوفت زدن به کودک نروید. ایراد گرفتن از وزن و ظاهر کودکتان و آنچه او میخورد، بدترین کاری است که میتوانید انجام دهید. این کار کودک را دچار استرس میکند و در بدترین حالت ممکن است حتی کودک با شما لجبازی کند و قضیه بدتر شود! برای تشویق فرزندتان میتوانید از مزایای لاغری و کاهش وزن با او صحبت کنید. مثلا به او بگویید که اگر لاغر شود میتواند به سرعت همسالانش بدود و در بازی با آنها به اندازه دوستان دیگرش تیز و چابک باشد.
● دلیل اصلی چیست؟
اضافهوزن و چاقی در کودکان گاه میتواند نشانهای از وجود یک مشکل دیگر باشد. مثلا کودکانی که در مدرسه تنها هستند، بیشتر به غذا خوردن روی میآورند. آنها تنهایی خود را با غذا خوردن پر میکنند. از طرف دیگر بچههایی که بهدلیل چاقی نمیتوانند بهخوبی دیگر همسالانشان بازی کنند، معمولا از بازیها و گروههای دوستی آنها بیرون میافتند.
به عبارتی چاقی و تنهایی هر ۲یکدیگر را تشدید میکنند. در موارد دیگر نیز ممکن است علت چاقی کودکان بهویژه در سن بلوغ، بیماریهای داخلی و اختلالات هورمونی باشد. بنابراین بد نیست قبل از اقدام برای کاهش وزن فرزندتان یک بار او را برای چکآپ به نزد پزشک ببرید و از سلامت او مطمئن شوید.
● رژیم سنگین نگیرند
رژیم گرفتن برای بزرگسالان کاری سخت و طاقتفرساست، چه برسد به کودکان! بنابراین ممنوع کردن غذا برای کودکان اشتباه است. شما فقط باید غذا را برای آنها «محدود» کنید. حتی کودکی که اضافهوزن دارد هم میتواند در تولد دوستش کیک بخورد یا وقتی با شما برای خوردن شام بیرون آمده میتواند یک لیوان معمولی نوشابه داشته باشد. ضمنا به جای آنکه از کودک بخواهید چیزی نخورد، به او غذای سالم و سبزی بدهید.
● برنامه غذایی داشته باشید
وقت غذا در منزل باید مشخص باشد. شما سعی کنید تا سر وقت معینی صبحانه، ناهار و شام را سرو کنید. این کار نه تنها فرزندان بلکه والدین را هم از چاقی محافظت میکند. حتی اگر نمیتوانید هر ۳ وعده را با هم صرف کنید، دست کم شام را به فرصتی خانوادگی تبدیل کنید. از تکتک اعضای خانواده بخواهید تا اتفاقاتی که در آن روز برایشان افتاده را تعریف کنند و در این میان به صحبتهای فرزندتان هم توجه کنید. این کار ضمن آنکه خطر بروز چاقی را در کودکان کم میکند، استرس آنها را نیر کاهش میدهد و همین موضوع هم به حفظ وزن سالمتر در آنها کمک میکند.
● علاقه خود را به اونشان دهید!
شاید خواندن این نکته بهعنوان یکی از نکاتی که میتواند به شما در مبارزه با چاقی فرزندتان کمک کند، عجیب باشد. ولی شما بهعنوان والدین هیچوقت نباید فراموش کنید که چه سایز کودک شما small باشد و چه large باز هم هدف اصلی شما این است که فرزندی با اعتماد به نفس باربیاورید. بنابراین روانشناسان کودک توصیه میکنند، مراقب پیامی که با رفتارتان به کودک میدهید باشید. فرزند شما نباید فکر کند او را به دلیل لاغری یا چاقی یا بهدلیل غذایی که میخورد، دوست دارید. اگر فرزند شما بداند که شما او را دوست دارید، خودش یاد میگیرد، بیشتر بهخود اهمیت بدهد و این شامل مراقبت از وزن و ظاهر بدنش نیز هست.
● چقدر صبور باشیم؟
در کنار همه نکاتی که گفتیم آخرین و مهمترین نکته آن است که برای داشتن فرزندی سالم و با وزن متناسب باید صبور باشید. رژیم غذایی و ورزش هیچکدام یکشبه نمیتوانند فرزند شما را از اضافهوزن نجات دهند. بنابراین بهتر است کاملا با صبر و حوصله برای این کار قدم بردارید. برای فرزندتان هدفهای بلندمدت تعیین کنید و مثلا به او بگویید تا روزی که مدرسهها باز شود، باید بتوانی پیراهن قرمز قشنگ پارسال را دوباره بپوشی. در ضمن فراموش نکنید که طی این مدت شما باید روند کاهش وزن و تناسب اندام فرزندتان را دنبال کنید و به او روحیه و انرژی ادامه کار را انتقال دهید. در نهایت اگر حس میکنید فرزندتان با رژیم غذایی یا ورزش دچار مشکل شده و عصبی یا مضطرب بهنظر میرسد، بد نیست با یک مشاور یا روانشناس کودک مشورت کنید. همچنین برای اطمینان از نتیجهگیری بهتر و داشتن برنامهای سالمتر برای کاهش وزن فرزندتان مشورت با یک متخصص تغذیه یا پزشک کودکان را درنظر داشته باشید.
سیب سبز
باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست