یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
آیا بطریهای پلاستیکی مضر هستند؟
به نظر میرسد تقریبا هر چیزی که میخورید یا مینوشید به نوعی با پلاستیک احاطه شده باشد
از شانههای پلاستیکی تخممرغ و بطریهای آب گرفته تا بطری شیر نوزادان. اما آیا این پلاستیکها برای سلامتی ما مضر هستند؟
پاسخ بستگی به نوع پلاستیکی دارد، که مورد استفاده قرار میگیرد.
نام بیسفنول A، مادهای که بسیاری از پلاستیکها به کار میرود، را به یاد داشته باشید، زیرا بیخطربودن آن اخیرا مورد تردید قرار گرفته است.
برای اینکه پلاستیک به سلامتی شما آسیب برساند، سه شرط باید موجود باشد. اول اینکه مادهای آسیبرسان در این پلاستیک موجود باشد. دوم اینکه این ماده آسیبرسان از آن پلاستیک بیرون بیاید و به بدن شما وارد شود. و سوم اینکه آن ماده به اندازه کافی وارد بدن شود که به آن آسیب برساند.
پلیکربنات، نوعی از پلاستیک است که دست کم دوتا از این شرایط برای آسیبرسانی را دارا است. این نوع پلاستیک حاوی بیسفنول A (BPA) است که اخیرا به خاطر کاربرد آن در بطریهای شیر کودکان و آسیبرسانی بالقوه آن له انسانها و حیوانهای در حال رشد مورد توجه قرار گرفته بود.
بررسیها نشان دادهاند که BPA میتواند از ظرف پلاستیکی به درون غذاها و نوشیدنیها نشت کند و بعد وارد بدن شما شود.
اتصالاتی که مولکولهای BPA را در پلاستیک پلیکربناتی در کنار هم نگاه میدارند، در مروز زمان، هنگامی که پلاستیک حرارت میبیند، یا در معرض مواد اسیدی یا بازی قرار میگیرد، شکسته میشود. این مولکولهای آزادشده BPA به غذاها و نوشابههای درون ظرف پلیکربناتی میچسبد و به درون بدن وارد میشود.
BPA درون بدن به باعث اختلال در دستگاه غدد درونریز و هورمونها در بدن میشود، چرا که عمل هورمونهای جنسی را تقلید میکند.
این وضع به خصوص در مورد رشد جنسی جنین که وابسته به پیامرسانی دقیق هورمونی است، اشکال ایجاد میکند. بررسیها نشان داده است که BPA حتی در مقادیر کم در رشد جنینهای موش اشکال به وجود میآورد. پرسش این است که آیا این ماده با مقادیری که ما به طور معمول در معرض آن قرار داریم، میتواند به انسانها هم آسیب برساند یا نه.
چندی پیش مقامات بهداشتی کانادا تصمیم گرفتند که استفاده از پلاستیکهای پلیکربناتی را در شیشههای شیر نوزادن ممنوع کننئ. با وجود اینکه این مقامات نتیجهگیری کردند که مقدار BPA وارد شده به بدن افراد از حد بیخطر عبور نمیکند، اما آنها نگران هستند که حتی مقادیر کم BPA باعث آسیبرسیدن به نوزادن و کودکان در حال رشد شود.
سازمان غذا و داروی آمریکا در حال حاضر میگوید BPA خطری برای انسانها ایجاد نمیکند،[ممنوعیت استفاده ازبطریهای پلاستیکی شیر در کانادا]
زیرا حد بیخطر این ماده برای انسانها (۰.۰۵ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز) سه برابر مقداری از این ماده که به طور معمول وارد بدن افراد میشود.
اما در بازبینی که در سال ۲۰۰۷ در نشریه Reproductive Toxicology منتشر شد، دانشمندان استدلال میکنند که بیش از ۴۰ بررسی وجود دارد که نشان میدهد BPA در مقادیری کمتر از حدی که برای انسانها بیخطر محسوب میشده است، هم ممکن است آسیبرسان باشد.
در همین حال هیات سمشناسی موسسههای ملیی بهداشت آمریکا پس از بازبینی ۲۰۰ بررسی مختلف در مورد BPA چنین نتیجهگیری کرد که "تا حدی نگرانی وجود دارد" که آن مقداری از BPA که از بطریهای پلاستیکی شیر کودکان و پوشش داخلی قوطیهای کنسرو نشست میکند، به انسانهای در مرحله رشد آسیب برساند.[خطر مواد شیمیایی بطریهای پلاستیکی]
در مجموع به نظر میرشد در مورد دقیقبودن "میزان بیخطر" این ماده تردیدهای بروز کرده است. اگر ثابت شود که حتی مقدار کمی نشتکرده BPA از پلاستیکهای پلیکربناتی واقعا برای سلامتی انسانها خطرناک است، شاید ما برای تغییر دادن سیستم فعلی نگهداری مواد خوراکی و نوشیدنی فرارسیده باشد.
LiveScience, ۲۰ June, ۲۰۰۸
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست