پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
زمینه های اقتصادی دوم خرداد
نکته ی جالب آن است که بعد از پیروزی دوم خرداد کسانی که ارتباطی با جمهوری اسلامی نداشتند و حتی در صف دگراندیشی ها، منتقدین و اپوزیسیون قرار می گرفتند در پیروزی به دست آمده صاحب سهم معرفی می شدند و همگان را خودی و دارای حقوق برابر با طرفداران نظام می دانستند.
«صریحاً می گویم تمام دگراندیشان که در ایران هستند، حتی دگراندیشان سیاسی که هیچ، گروه هایی مثل نهضت آزادی و نیروهای ملی- مذهبی از نظر حقوقی و در چارچوب دولت- ملت نیروهای خودی محسوب شده دارای حقوق برابر با احزاب و گروه هایی که طرفدار حکومت و حزب الهی اند، هستند.» (۱)
گفتمان اصلاح طلبان در مقطع پیروزی یعنی خرداد ۷۶ ترکیبی از نمادها و نشانه های مختلف و گاه متضاد بود که شعارهای مذهبی، انقلابی، خط امامی، ملی گرایانه و دمکراتیک استفاده می کرد. از سوی دیگر، این گفتمان نمادهایی برای جوانان، زنان و کسانی که حتی حساسیتی به دین و انقلاب نداشتند، مطرح کرد، علاوه بر این با ژستی اپوزیسیونی، اپوزیسیون، مخالفان دین مداری و طبقات مدرن را هم بسیج کرد.
بنابه گفته ی حجاریان، دوم خردادی ها برای پیروزی خاتمی شعارهای پوپولیستی و منجی گرایانه سر دادند و به کاریزماسازی پرداختند.(۲) کاریزماسازی و اسطوره اگرچه تحرک آفرین و در شرایطی مورد نیاز و الزامی می شوند، ولی این روحیه الزاماً از عقل، منطق و توسعه تبعیت نمی کند. در فضای حماسه و اسطوره ای آنچه همه را به تحرک وامی دارد و ذهن ها را می شوراند هیجان است. در دوم خرداد توقعاتی در جامعه ایجاد شد که بسیار فراتر از توان دوم خردادی ها بود و بعد از آنکه در عمل کردن به شعارها موفقیت نهایی ایجاد نشد اعلام می شد که جامعه و افکار عمومی توقعاتی از اصلاح طلبان دارند که فراتر از توان آنهاست. (۳)
با توجه به نقش برخی فعالان سیاسی، نخبگان و مطبوعاتی ها در راه اندازی توده های مردم، می توان استدلال کرد که نخبگان و روشنفکران با توجه به آمادگی شرایط، مردم را به حرکتی توده وار واداشتند. اینکه در انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ خانه ی کارگر که باید مدعی حمایت از حقوق کارگران باشد با کارگزاران که طرفدار اقتصاد آزاد، سرمایه داری و آزادی سرمایه هستند و دین دار اصولگرا با لیبرال و طرفداران مدرنیسم در یک جناح و جبهه جمع می شوند، مشارکت براساس منابع و مصالح صنفی، فکری، اقتصادی افراد و گروه ها نیست و حرکتی توده وار و پوپولیستی است که نخبگان و روشنفکران برای پیروزی در انتخابات شکل داده بودند.
موج سواری بر اعتراض ها و انتقادها و استفاده ی ابزاری از مردم، فرصت تاریخی برای کسانی ایجاد کرد که همه ی مطالبات را با هم مطرح کردند. از جامعه ی مدنی، قانون گرایی و آزادی برای سهیم شدن در قدرت و کنار زدن رقبای خود استفاده کردند و پس از آن معنای مفاهیم ذکر شده را از نظام فراتر بردند. کسانی که رخداد دوم خرداد را انقلاب و جنبشی دانستند بقا و سرنوشت آن را قطعی، زودگذر، مرتبط و وابسته به رجال نخبه، افراد و احزاب خاص نمی دانستند،(۴) و به صورتی دقیق و هدفمند و با انگیزه های معین و مشخص به این نامگذاری و ارائه ی تحلیل پرداختند. منظور این طیف از دولت و اصلاح طلبی، کارکردها و وظایفی فراتر از معمول بود. دولت در این معنا تنها وظیفه ی اداره ی وزارتخانه ها و استان ها را بر عهده نداشت، بلکه می بایست پروژه ی اصلاح طلبی به معنای استحاله و تغییر را تسهیل کند و اگر رئیس دولت در این جهت و خط حرکت نمی کرد اگرچه نماد اصلاحات می توانست باشد، ولی به عنوان رهبر آن شناخته نمی شد.
▪ زمینه های اقتصادی شکل گیری دوم خرداد
به این فرضیه که دوم خرداد ریشه در تحولات سیاسی و اقتصادی دوره ی بعد از جنگ تحمیلی دارد دو گونه ی ایجابی و سلبی نگاه شده است. طرفداران نگاه ایجابی معتقدند که توسعه ی سیاسی، رخداد دوم خرداد و تحولات دوره ی اصلاحات فرآیندهایی نبودند که یک شبه ایجاد شوند، بلکه ریشه ی آن را باید در دوره ی سازندگی ـ که برخی آن را دوره ی جمهوری دوم نامیده بودند ـ جستجو کرد. تحولات کلان این دوره از جمله تلاش برای خروج از اقتصاد جنگی، بازسازی کشور، کنار گذاشتن سیاست های دولت گذشته، رویکرد به استقراض و سرمایه ی خارجی و گشایش های فرهنگی آن را به طور کلی از دوره ی پیش متمایز می کند. در طول این دوره نظام به پیشرفت، توسعه و تحول اقتصادی شایان توجهی رسید و در سایه ی این تحول اقتصادی؛ تعداد مطبوعات، میزان باسوادی رشد کرد و در کنار باز شدن فضای سیاسی جامعه، تعداد دانشجویان و درآمد مردم بالا رفت و علیرغم برخی کاستی های موجود امید به مشارکت و دخالت در تعیین سرنوشت در مردم پیدا شده و آنها فضاهایی برای مشارکت پیدا کردند.
«این وضعیت محصول دوره ی سازندگی و محصول دولت آقای هاشمی است و دوم خرداد پیش از آنکه به آقای خاتمی منسوب باشد و بیش از آنکه به جناح مثلاً پیروز دوم خرداد منتسب باشد، پیامد توسعه ی اقتصادی و ناشی از شرایطی است که از سال ۶۸ به بعد ایجاد شد. توسعه ی سیاسی را باید دنباله رو توسعه ی اقتصادی دولت آقای هاشمی دانست. اگرچه ممکن است در دوره ی آقای هاشمی به ظاهربخشی از توسعه ی سیاسی به میان نیامده باشد و آقای هاشمی صراحتاً از توسعه ی سیاسی صحبت نکرده باشند ولی در عمل با به کارگیری همه ی این نیروها و با نگاهی به آینده و با اعتقاد به فراگیر عمل کردن، زمینه ی حضور همه ی نیروها را فراهم کردند.» (۵)
در کنار این تحولات، حمایت ضمنی آقای هاشمی رفسنجانی از یک جناح خاص در خطبه های اردیبهشت ۱۳۷۶، تأکید بر برگزاری انتخابات، حمایت گسترده ی کارگزاران از خاتمی و راه اندازی ماشین تبلیغات او، می تواند موید این دیدگاه باشد که توسعه ی سیاسی استمرار دوران توسعه ی اقتصادی بوده است. به همین دلیل، برخی به صراحت یادآوری کردند که کارگزاران، زمینه ساز ایجاد دوم خرداد بودند و آقای رفسنجانی هم در این زمینه نقش داشته است.
به قلم : دکترجهاندارامیری
۱ . هاشم آغاجری، روزنامه ی فتح، ۲۷ دی ۱۳۷۸
۲ . روزنامه ی وقایع اتفاقیه، ۲۷.۴.۱۳۸۳، گفتگو با سعید حجاریان، «توازن میان ستیز و سازش»
۳ . علیرضا علوی تبار، «به سوی آینده»، مجله آفتاب، شماره ی ۲۸، مرداد و شهریور ۱۳۸۲، ص ۶
۴ . هاشم آغاجری، مقدمه ای بر کتاب جراحی در قدرت، نوشته : حمید کاویانی، مؤسسه ی نشر و تحقیقات ذکر، تهران، تابستان ۱۳۷۹، ص ۱۰
۵ . غلامحسین کرباسچی، بیم ها و امیدها، همشهری، تهران، بهار ۱۳۷۸، ص ۱۸۱
۶ . مصطفی تاج زاده، داود هرمیداس باوند و مصطفی تنها، «انتخابات بازخوان دوباره» (میز گرد)، نشریه ی نامه، شماره ۳۹، نیمه تیر ۱۳۸۴
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست