دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

دانستنیهائی درباره بوئینگ ۷۴۷


دانستنیهائی درباره بوئینگ ۷۴۷

۷۴۷ ۲۰۰ ظرفیت این مدل مانند ۱۰۰ ۷۴۷ می باشد, ولی می تواند ۳۰ درصد بیشتر پرواز کند و از طبقه بالای این مدل که ۸ پنجره دارد قابل شناسایی است این مدل اولین ۷۴۷ بود که برای حمل بار هوایی طراحی شده ابود و در ۳ مدل باری مختلف تولید شده بود

اولین نمونه این هواپیما، ۱۰۰-۷۴۷ می باشد که در تاریخ ۲ سپتامبر ۱۹۶۹ از کارخانه بوئینگ در واشینگتن خارج شد. این کارخانه بزرگترین کارخانه ای است که تا به حال ساخته شده است. هواپیمای ۱۰۰-۷۴۷ از سال ۱۹۷۰ کار خود را در خطوط هوایی آغاز کرد. بعدها این هواپیما با هواپیمای مدل ۷۴۷-۱۰۰b جایگزین شد که کاملاً شبیه مدل قبلی بود فقط طراحی دماغه و شکل زیر این مدل متفاوت بود. نوع دیگر از سری ۱۰۰ هواپیمای ۷۴۷-۱۰۰SR می باشد که گنجایش ۵۵۰ مسافر را داراست و در پروازهای داخلی ژاپن مورد استفاده قرار می گیرد.

هواپیمای ۷۴۷-۱۰۰ را میتوان از طبقه بالای آنها که فقط ۳ پنجره دراد، شناسایی کرد، هر چند بعضی از شرکتهای هواپیمایی اخیراً مدل "SUD" را خریداری کرده اند که طبقه دوم را در مدل ۳۰۰-۷۴۷ نیز داراست.

۷۴۷-۲۰۰ ظرفیت این مدل مانند ۱۰۰-۷۴۷ می باشد، ولی می تواند ۳۰ درصد بیشتر پرواز کند و از طبقه بالای این مدل که ۸ پنجره دارد قابل شناسایی است. این مدل اولین ۷۴۷ بود که برای حمل بار هوایی طراحی شده ابود و در ۳ مدل باری مختلف تولید شده بود. مدل ۷۴۷-۲۰۰F که فقط برای حمل بار است، مدل ۷۴۷-۲۰۰C که مدل متغیری است که می تواند برای حمل بار یا مسافر مورد استفاده قرار گیرد و مدل ۷۴۷-۲۰۰M که مدل ترکیبی است و توانایی حمل بار و مسافر در یک زمان را داراست.

۷۴۷-SP مدل ۷۴۷-SP (مدل ویژه) اولین بار در سال ۱۹۷۶ تحویل شد و در این مدل ظرفیت هواپیما قربانی سرعت و مسافت پروازی شده بود یعنی ظرفیت ۲۲۰ مسافر را داشت در حالی که مسافت ۱۰۲۰۰ مایل را با سرعت ۶۱۰ مایل در ساعت طی می کرد، بعضی خطوط هوایی این مدل را (۷۴SHORT) می نامند چرا که ظاهری کوچک دارد. هواپیمای ۷۴۷-SP دور پروازترین مدل بود تا اینکه ایرباس A۳۴۰ ساخته شد و به هواپیمایی های آمریکایی ، Pan Am و Gantas راه یافت چرا که توانایی پرواز دور برای مسیرهای این هواپیمایی ها مناسب بود.( هواپیمایی آمریکا بعدها ۷۴۷-sp را برای پرواز به توکیو استفاده کرد.)

۷۴۷-۳۰۰ اولین مدل بوئینگ ۷۴۷ که طبقه فوقانی با گنجایش بیشتری را ارائه کرد ۷۴۷-۳۰۰ است. در ضمن این مدل نسبت به ۷۴۷-۲۰۰ دور پرواز تر است. مدلهای ۷۴۷-۳۰۰m و ۷۴۷-۳۰۰sr نیز ساخته شدند.

۷۴۷-۴۰۰ آخرین مدل ۷۴۷، مدل ۴۰۰-۷۴۷ است که هنوز نیز تولید می شود، در این مدل باله های کوچک ، فضای داخلی جدیدتر و سرگرمی های حین پرواز نسبت به مدل های قبلی، اضافه تر بودند.

مدل ۴۰۰ در شکل های ترکیبی ۷۴۷-۴۰۰M و باری ۷۴۷-۴۰۰F نیز ساخته شده است. مدل ۷۴۷-۴۰۰D که در پروازهای داخلی ژاپن مورد استفاده است، بالاترین ظرفیت را در بین هواپیماهای ساخته شده تا امروز را داراست(حمل ۵۶۸ مسافر) مدل ۷۴۷-۴۰۰ER نمونه دور پرواز ۴۰۰است و مدل باری آن ۷۴۷-۴۰۰ERF می باشد.

اخیرا طرحهای جدیدی برای ساخت مدل جدید وجود دارد، مدل ۷۴۷-۴۰۰XGLR که به معنی مدل دور پرواز بسیار بی صدا می باشد.

● مدلهای نظامی و دولتی:

مدل جدید U.S.PRESEDINTIAL از مشهورترین مدلهای ۷۴۷ است و به نام Airforce One شناخته شده است.در حالی که رئیس جمهور را هیچگاه با هواپیمای نظامی جابجا نمی کنند ، مدل VC-۲۵A می باشد که به جهت استفاده در بخش نظامی و پستهای کنترل نظامی تغییر شکل داده شده بود و یک فروند ۷۴۷ که برای انتقال Space Shuttle و حمل تانکرهای سوختگیری هوایی مورد استفاده قرار میگیرند. مدل جدید دیگری که به بافت نظامی ۷۴۷ اظافه شده است Airborne laser است که جزئی از طرح دفاع ملی ضد موشک می باشد.

دولتهای دیگر نیز از ۷۴۷ برای پروازهای VIP استفاده کرده اند که بحرین، ایران، ژاپن ، عمان، قطر، عربستان سعودی، تایوان و امارات متحده عربی را می توان نام برد.

● نیروی محرکه ( موتور محرکه)

در مدل ۱۰۰-۷۴۷ چهار موتور توربو Pratt and Whitney JT۹D-۷A یا چهار موتور توربو فن Rolls-Royce RB ۲۱۱-۲۵۴B۲ یا چهار موتور توربو فن General Electric CF۶-۴۵A۲.

در مدل ۳۰۰/۲۰۰-۷۴۷ چهار موتور توربوفن Pratt & Whitney JT۹D-۷R۴G۲ یا چهار موتور توربوفن RB۲۱۱-۵۲۴D۴ یا چهار موتور توربوفن General Electric CF۶-۵۰E۲

در مدل ۴۰۰-۷۴۷ چهار موتور توربوفن Pratt & Whitney PW۴۰۶۲ یا چهار موتور توربو فن RB۲۱۱-۵۲۴H یا چهار موتور توربوفن General Electric CF۶-۸۰C۲B۵F

● جزئیات:

مدل ۴۰۰-۷۴۷ ، ۶ میلیون قطعه دارد که در ۳۳ کشور مختلف ساخته می شوند.

فقط یک موتور مدل ۷۴۷ نیرویی بیشتر از ۴ موتور مدل ۷۰۷ تولید میکند.

در مدل ۷۴۷ بیش از ۷۰۰ پوند اورانیوم درون ساختار موتور وجود دراد، هدف از بکاربردن این اورانیوم سنگین کردن بال برای جلوگیری از تکان و لرزش بال است.

● اتفاقات و بلایا:

در تعدادی از حوادث هوایی این هواپیما دچار سانحه شده است. هر چند تعداد بسیار کمی از این حوادث به خاطر اشکالات طراحی یا ساختاری هواپیما بود ه است ، بیشتر آنها به خاطر اشتباه خلبان و یا حملات تروریستی یا هواپیما ربایی بوده است.

- پرواز لوفت هانزا در نایروبی در سال ۱۹۷۴

- حادثه فرودگاه Tenerife در سال ۱۹۷۷

- پرواز Air India در دریای عرب در سال ۱۹۷۸

- پرواز هواپیمایی کره در دریای Okhostk در سال ۱۹۸۳

- پروازAvianca در مادرید در سال ۱۹۸۳

- پرواز Air India در اقیانوس آتلانتیک در سال ۱۹۸۵

- پرواز هواپیمایی ژاپن در توکیو در سال ۱۹۸۵

- پرواز هواپیمای آفریقای جنوبی در اقیانوس هند در سال ۱۹۸۷

- پرواز Pan Am در لاکربی در سال ۱۹۸۸

- پرواز هواپیمایی چین در تایوان در سال ۱۹۹۱

- پرواز هواپیمایی فیلیپین در Okinawa در سال ۱۹۹۴

- پرواز OWA در Long Island در سال ۱۹۹۶.

- پرواز سعودی در دهلی در سال ۱۹۹۶

- پرواز هواپیمایی کره در Guam در سال ۱۹۹۷

- پرواز هواپیمایی سنگاپور در تایپه در سال ۲۰۰۰

- پرواز هواپیمایی چین در Penghu Island در سال ۲۰۰۲

● شرکتهای هواپیمایی :

▪ بعضی شرکتهای هواپیمایی از هواپیمای ۷۴۷ استفاده کرده یا میکنند بدین قرارند :

Aer Lingus

Aerolineas Argentinas

Air Atlanta Icelandic

Air Canada

Air China

Air France

Air Gabon

Air India

Alitalia

American Airlines

America West

ANA All Nippon Airways

Atlas Air

Avianca

Braniff International

British Airways

British Caledonian

Cargolux

China Airlines

Continental Airlines

Delta Airlines

Dominicana de Aviacion

Eastern Airlines

Egyptair

El Al

European Airways

Finnair

Garuda Indonesia

Iberia

Iran Air

Iraqi Airways

Japan Airlines

KLM

Kuwait Airways

Lan Chile

Lufthansa

Namibair

Nippon Cargo Airlines

Nigeria Airways

Olympic Airways

Pakistan International Airlines

Pan Am

Qantas

Royal Air Maroc

Royal Jordanian

Saudi Arabian Airlines

Syrian Arab Airlines

TWA

United Airlines

UTA

Varig

Viasa