جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

حاشیه بر متن می چربد


حاشیه بر متن می چربد

بازار میلیارد دلاری لوازم جانبی دیجیتال

طرفداران تکنولوژی از آن دسته افرادی هستند که معمولا حاضرند برای این علاقه هزینه‌های زیادی هم صرف کنند. در واقع به همین دلیل است که در کنار بازار دستگاه‌های دیجیتال قابل حمل محبوبی مانند موبایل‌ها، تبلت‌ها یا لپ‌تاپ‌ها، بازارهای حاشیه‌ای پررونقی برای لوازم جانبی این دستگاه‌ها هم به وجود آمده‌اند؛

بازارهایی پر از محصولات رنگارنگ و متنوع برای سلیقه‌ها و کاربردهای متفاوت که زرق و برق آن می‌تواند توجه هر خریداری را به خودش جلب کند. این لوازم جانبی می‌توانند محصولات کاربردی مانند اسپیکر، هدفون یا شارژر بوده و یا محصولات لوکس و تزیینی مانند انواع آویزها، قاب‌ها و کاورها باشند. هرچه هست، بازار لوازم جانبی دیجیتال در سال‌های اخیر و با رشد بازار دستگاه‌های دیجیتال شخصی و قابل حمل و رونق قابل توجهی پیدا کرده است و گاهی حتی از خود بازارهای اصلی این محصولات هم پیشی می‌گیرد.

به طور کلی اما بازار لوازم جانبی دیجیتال به دو دسته بزرگ لوازم جانبی کامپیوتر و لوازم جانبی قابل حمل یا موبایل تقسیم می‌شود.

بازار جهانی لوازم جانبی ویژه دستگاه‌های قابل حمل در فاصله سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ با متوسط نرخ رشد ۵/۱۰ درصد رونق می‌گیرد. این روند رشد در نهایت به درآمد جهانی ۶۲ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۱۷ برای این بازار منجر می‌شود.

● کامپیوتری‌های کاربردی

لوازم جانبی کامپیوترهای شخصی، از لوازم ویژه کامپیوترهای دسک‌تاپ و رومیزی گرفته تا لوازم ویژه لپ‌تاپ‌ها معمولا ساختاری کاربردی و حتی گاهی ضروری دارند. انواع اسپیکر، هارد اکسترنال، ماوس، کیبورد، هدفون و... در دسته این محصولات قرار می‌گیرند. این لوازم از آنجایی که بیشتر جنبه کاربردی و مصرفی دارند، صنعت رو به رشد و پررونقی را هم ایجاد کرده‌اند. بازار پرسود لوازم جانبی کامپیوترهای شخصی بازیگران بزرگ و شناخته‌شده‌ای مانند شرکت‌های Logitech و A۴Tech دارد که سال‌هاست در این بازار فعالیت می‌کنند. جدیدترین گزارش تحقیقاتی موسسه MarketLine در این مورد نشان می‌دهد که بازار جهانی لوازم جانبی کامپیوتر در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ با متوسط نرخ رشد ۸ درصد، رونق می‌گیرد. براساس این گزارش پیش‌بینی می‌شود که ارزش این بازار در نهایت و در سال ۲۰۱۵، به ۲۴۵ میلیارد دلار برسد.اما کارشناسان MarketLine معتقدند که این روند رشد در سال‌های آینده سرعت بیشتری می‌گیرد. آنها تعریف دقیقی هم از لوازم جانبی کامپیوتر ارایه داده و گفته‌اند که این لوازم در واقع محصولات و تجهیزات جانبی هستند که اغلب توسط یک کابل یا اتصال‌دهنده به انواع کامپیوترهای شخصی متصل می‌شوند. بر اساس این تعریف آنها حتی پرینترها، اسکنرها و هارد درایوها را هم در دسته این لوازم جانبی قرار داده‌اند.

● زرق و برق‌های موبایلی

با این همه اما لوازم جانبی ویژه دستگاه‌های موبایل یا قابل‌حمل مانند تبلت‌ها، کتابخوان‌های الکترونیکی یا گوشی‌های موبایل معمولا طراحی‌های متنوع‌تری داشته و درواقع جذابتر هستند. با افزایش تمایل کاربران به استفاده از دستگاه‌های دیجیتال شخصی قابل حمل به جای کامپیوترهای شخصی، بازار لوازم جانبی موبایلی هم رونق بیشتری پیدا کرده است. این لوازم که شاید در ابتدا به محصولات تزیینی و جالب محدود می‌شدند، این روزها شکل متفاوت‌تری پیدا کرده و بیشتر به سمت کاربردهای روزمره پیش می‌روند. با این اوصاف است که دیگر کمتر کاربری پیدا می‌شود که بعد از خرید یک تبلت، به فکر خرید یک کاور محافظ و البته زیبا نباشد. با این همه اما کارشناسان و تحلیلگران معتقدند که بازار داغ موبایل‌های هوشمند بیشترین تاثیر را روی روند رشد بازار لوازم جانبی قابل حمل گذاشته‌اند. به این ترتیب موسسه تحقیقاتی ABI Research اخیرا گزارشی در این مورد منتشر کرده است که نشان می‌دهد بازار جهانی لوازم جانبی ویژه دستگاه‌های قابل حمل در فاصله سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ با متوسط نرخ رشد ۵/۱۰ درصد رونق می‌گیرد. این روند رشد در نهایت به درآمد جهانی ۶۲ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۱۷ برای این بازار منجر می‌شود.

در این میان اما دستگاه‌های دیجیتال شخصی هوشمند بیشترین سهم از این بازار را به خودشان اختصاص خواهند داد، تا جایی که بر اساس این گزارش بازار لوازم جانبی ویژه دستگاه‌های دیجیتال قابل حمل غیر هوشمند در این فاصله زمانی با متوسط نرخ ۴ درصد کاهش پیدا می‌کند. البته این موضوع چندان هم دور از ذهن نیست، چرا که بازار دستگاه‌های دیجیتال قابل حمل غیرهوشمند مانند موبایل‌های معمولی به سرعت در این سال‌ها وارد فاز رکود شده‌اند و حتی بعضی کارشناسان معتقدند که بازار این محصولات به تدریج از بین می‌روند. این گزارش نشان می‌دهد که موبایل‌های هوشمند بیشترین سهم را از بازار لوازم جانبی قابل حمل موبایلی در اختیار می‌گیرند و تا سال ۲۰۱۷، این سهم به ۸۰ درصد از کل این بازار می‌رسد. با این اوصاف انتظار می‌رود که بازار لوازم جانبی ویژه موبایل‌های هوشمند تا پایان سال ۲۰۱۲ به ارزش ۲۰ میلیارد دلاری برسد. این در حالی است که بر طبق گزارش ABI، درآمد کل بازار جهانی لوازم جانبی قابل حمل تا پایان سال ۲۰۱۲ به ۳۶ میلیارد دلار برسد تا به این ترتیب لوازم جانبی ویژه موبایل‌های هوشمند بیش از نیمی از این درآمد این بازار را به خودشان اختصاص بدهند.

در این گزارش پیش‌بینی شده است که بازار لوازم جانبی ویژه موبایل‌های هوشمند تا سال ۲۰۱۷ به درآمد ۳۸ میلیارد دلاری برسد و در مقابل درآمد حاصل از بازار لوازم جانبی ویژه موبایل‌های معمولی تا آن زمان به ۱۲ میلیارد دلار کاهش پیدا خواهد کرد. به این ترتیب تخمین زده می‌شود که تا سال ۲۰۱۷، هر گوشی موبایل معمولی به طور متوسط هزینه‌ای در حدود ۲۹ دلار برای لوازم جانبی خودش داشته باشد، در حالی که این هزینه برای هر موبایل هوشمند به طور میانگین به حدود ۵۷ دلار می‌رسد. کارشناسان موسسه ABI در این تحقیق و بررسی از بازار لوازم جانبی به این نتیجه رسیده‌اند که این بازار شامل سیزده دسته‌بندی مختلف است که از میان آنها کیس‌های محافظ و هدست‌های سیمی استریو به ترتیب با داشتن نرخ رشد ۲/۱۸ درصدی و ۶/۱۵ درصدی به زودی بخش قابل‌توجهی از این بازار را در اختیار خواهند گرفت. در مقابل اما هدست‌های سیمی مونو به سرعت بازار خودشان را از دست می‌دهند. با افزایش تمایل کاربران به استفاده از محتوای چندرسانه‌ای با کیفیت بالا، میزان صادرات جهانی این هدست‌های سیمی مونو تا سال ۲۰۱۷ تا ۳/۱ درصد کاهش پیدا خواهد کرد. در حقیقت، لوازم جانبی این روزها به‌عنوان بخشی از ظاهر کاربران و افراد به حساب آمده و از این جهت برای آنها اهمیت زیادی دارند. این در حالی است که با هدفدار شدن طراحی و تولید این محصولات، حالا استفاده از آنها روی عملکرد دستگاه‌های دیجیتال شخصی، محافظت و نگهداری از آنها و حتی افزایش کیفیت کار با آنها تاثیر زیادی گذاشته است تا وابستگی کاربران به این لوازم جانبی را بیشتر و بیشتر کند. این موضوع بازار جهانی انواع لوازم جانبی دیجیتال را به بازار رقابتی و پرسود تبدیل کرده است که بقای شرکت‌های تولیدکننده فعال را در آن تضمین می‌کند.

ندا لهردی