دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

عناب


عناب

عناب دارای لعاب فراوان ف حدود ۵ مواد پروتئینی , ۴ مواد قندی و مقدر زیادی ویتامین C و املاح می باشد در عصاره آبی چوب عناب اسید زی زی فیک و اسید زی زی فوماتیک وجود دارد

● کلیات گیاه شناسی

عناب درختی است که ارتفاع آن تا ۸ متر می رسد نوعی از این درخت مستقیم و باریک است و نوعی دیگر بصورت کج و معوج بالا می رود .

عناب بومی مناطق گرمسیر است کشت آن در شمال آفریقا ،جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج درد .

برگهای این درخت کوچک ، زیبا ، شفاف ،‌متناوب و دندانه دار است . گلهای آن کوچک و برنگ سبز مایل به زرد می باشد. میوه این درخت که عناب نامیده می شود برنگ قرمز و بشکل تخم مرغ ودارای یک هسته است .طعم عناب کمی شیرین است.

● ترکیبات شیمیایی:

عناب دارای لعاب فراوان ف حدود ۵% مواد پروتئینی ، ۴%مواد قندی و مقدر زیادی ویتامین C و املاح می باشد . در عصاره آبی چوب عناب اسید زی زی فیک و اسید زی زی فوماتیک وجود دارد .

● خواص داروئی:

عناب از نظر طب قدیم ایران معتدل است . البته ابو علی سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است .

عناب بدلیل داشتن لعاب زیاد نرم کننده سینه است .

ملین است مخصوصا اگر آنرا با آب و یا شیر بجوشانید .

ادرار را زیاد می کند .

عناب آرام کننده اعصاب است .

خون را تمیز می کند .

ضد سرفه است .

خواب آور است و بیخوابی را برطرف می کند .

جوشانده پوست درخت عناب داروی ضد اسهال است .

آسم وتنگی نفس را برطرف می کند .

برای معالجه و التیام زخمهای کهنه گرد ریشه خشک شده عناب را روی آنها بپاشید .

هسته عناب خواب آرو است .

خستگی شدید را برطرف می کند.

رشد موی سر را زیاد می کند.

جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف می کند .

جوشانده عناب برای سرفه و درد سینه مفید است.

برای برطرف کردن ورم چشم ، عناب را به چشم بمالید.

دستگاه هاضمه را تقویت می کند .

حافظه را تقویت می کند.

کم اشتهایی را برطرف می کند.

هرگاه که احساس غمگینی کرده و گریه میکنید یک فنجان دم کرده عناب لبخند به لبهای شما می آورد.

و بالاخره برای درمان سرطان آب عناب را با کاهو بخورید .

▪ طرز استفاده:جوشانده عناب : ۵۰ گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.جوشانده عناب و جو : ۱۴ دانه عناب را با ۲۵ گرم جو پوست کنده مخلوط کرده و در ۲ لیتر آب ریخته و آنقدر بجوشانید تا جو باصطلاح شکفته شود و ۱/۵لیتر آّب باقی بماند . این جوشانده را بگذارید تا ته نشین شود . سپس روی آنرا بردارید و بنوشید .

خیس کرده عناب : تعداد ۲۰ دانه عناب را با ۳۰ دانه مویز دانه گرفته و ۳۰ دانه سپستان و ۱۷ گرم شاخه گلدار بنفشه در نیم لیتر آب خیس کنید و بگذارید تا صبح بماند سپس آنرا صاف کرده و با ۵۰ گرم شیر خشت و ۵۰ گرم ترنجبین مخلوط کنید تا کاملا حل شود سپس قدری گلاب به آن اضافه کرده و بنوشید .

● مضرات : عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می کند . اینگونه اشخاص باید عناب را با شکر و مویز بخورند . ضمنا عناب نیروی جنسی را کم می کند بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود.