دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

فرصت توسعه اقتصاد در دولت دهم


فرصت توسعه اقتصاد در دولت دهم

در آستانه انتخابات دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری زمینه بررسی، تجزیه وتحلیل رفتارها و رخدادهای چهار سال گذشته با هدف شناخت الزام ها و چالش های مدیریت اجرایی چهار سال آینده …

در آستانه انتخابات دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری زمینه بررسی، تجزیه وتحلیل رفتارها و رخدادهای چهار سال گذشته با هدف شناخت الزام ها و چالش های مدیریت اجرایی چهار سال آینده کشور فراهم آمده است. به زعم بسیاری از سیاسیون، انتخابات خرداد ۸۸ در تفاوتی آشکار با دوره های گذشته چندان رنگ و بوی چپ یا راست ندارد بلکه در یک سوی انتخابات امسال، شعار تغییر سر داده می شود و در جهت دیگر، بر تداوم وضعیت جاری پافشاری می گردد. موضوع چرایی تغییر کارکرد و سپس انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی در سال ۸۶، گر چه طی دو سال اخیر همواره صحنه ای پر رونق برا ی انتقاد و اعتراض خبرگان اقتصادی نسبت به رفتار کارگردانان دولت نهم بوده است اما با گرم شدن تنور انتخابات و خاصه با عنایت به ریشه های فکری دو سوی رقابت، بررسی تاثیر گذاری این سازمان در اقتصاد ملی و نقش و جایگاه سازمان مدیریت به عنوان مغز متفکر و علمی توسعه پایدار کشور، به محوری مهم در عرصه رقابت های انتخاباتی بدل گشته است.

اکنون میر حسین موسوی نخست وزیر مورد تائید و حمایت امام راحل در دوران دفاع مقدس، به عنوان نماد طیف خواهان تغییر، از بازسازی و احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی سخن به میان می آورد و محمود احمدی نژاد که خود مبتکر و مجری انحلال این سازمان بوده است هر چه بیشتر به توجیه و تفسیر این تصمیم پر حاشیه دولت نهم می پردازد و مسلم است که در صورت احراز مجدد رای اعتماد ملت، صحنه بی سامان برنامه ریزی بر همین منوال خواهد گذشت. انتساب ایده انحلال سازمان مدیریت به دوره دولت محمد علی رجایی و یا زدن بر چسب اجرای نسخه های آمریکایی و اهداف بانک جهانی و صندوق بین الملل پول توسط سازمان مدیریت عمده ترین دلایلی است که در توجیه و رفع تردید از انحلال این نهاد پر سابقه مطرح می شود که هیچ یک زمینه پذیرش علمی و کارشناسی را فراهم نمی آورد. به موازات وبا شناختی که از اصول فکری میر حسین موسوی در دست است مسلم است که عزم وی در برای احیا و بازسازی سازمان مدیریت تنها با استناد به نیاز کشور به سازوکاری پرتوان و نیمه مستقل برای نیازهای توسعه ملی مطرح گشته است. واقعیت اینجاست که احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی از منظر طرفداران تغیر یک شرط مهم برای بازسازی فرصت توسعه ملی است.

باید قبول کنیم که حتی اگر در ساختار سازمان مدیریت ضعفی هم وجود داشته، انحلال آن فقط پاک کردن صورت مساله است که چندان کار بزرگی نیست. باید پرسید که چرا دولت محترم به جای حل معادله، صورت مساله را به ناگاه حذف و نهادی با پشتوانه حدود ۶۰ سال تجربه را به بایگانی تاریخ نظام اداری ایران فرستاد؟ طی سه سال اخیر که سازمان برنامه ابتدا تغییر کارکرد یافت و سپس منحل شد کدام دستاورد ارزشمند برای اقتصاد ملی ایران به بار آمده است ؟تردیدی نیست که حتی اگر طی تمام شش دهه گذشته وجود سازمانی بر نامه ریز، توسعه نگر و آینده نگر به کار اقتصاد ما نمی آمده است، امروز که با تحول در اصل ۴۴ و تاکید مداوم بر سند چشم انداز ۲۰ ساله، قصد قطع مدارهای توسعه نیافتگی ایران را داریم و می خواهیم که کشوری آباد، مستقل و پیشرفته را تجربه کنیم، وجود چنین نهادی بیش از هر زمان احساس می شود. پس امید که با انتخاب میرحسین موسوی سازمان مدیریت با هدف زمینه سازی برای توسعه پایدار احیا شود.

سعید مسروری