یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

نقشه راه AMD در سال ۲۰۱۲


نقشه راه AMD در سال ۲۰۱۲

این بولدوزر کی روشن می شود

در سال ۲۰۱۱ بسیاری از کارشناسان و کاربران امید زیادی به سری جدید پردازنده‌های شرکت AMD با نام رمز Bulldozer داشتند و با وجود مشخصات فنی اعلام‌شده از این پردازنده‌ها انتظار موفقیت آن‌ها می‌رفت. اما اوضاع آن‌گونه که AMD پیش‌بینی می‌کرد، پیش نرفت و پردازنده‌های این شرکت در سال ۲۰۱۱ در رقابت با اینتل از نفس افتادند و در حقیقت شکستی تجاری را تجربه کردند.

شاید به همین دلیل باشد که AMD برای سال ۲۰۱۲ محتاطانه‌تر عمل می‌کند و علاوه بر آن‌که برنامه‌های این شرکت در حوزه پردازنده در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، بازار هدف نیز با‌احتیاط بیشتری انتخاب شده‌است. AMD این سال را با پردازنده‌های رده‌پایین خود آغاز خواهد‌کرد که بیشتر برای کاربران دسکتاپ با بودجه محدود مناسب خواهند بود. سری Trinity در سه‌ماهه نخست سال ۲۰۱۲ (به‌احتمال هم‌زمان با CES) عرضه خواهد شد.

این سری ادامه‌دهنده راه Llano است که به‌واسطه ضعف‌هایی از نظر سرعت و کارایی آن‌طور که انتظار می‌رفت، موفق نبود. اما در این سری از پردازنده‌ها، بیشترین تأکید روی پردازنده گرافیکی خواهد بود. به ظاهر AMD قصد دارد تجربه به‌دست آمده از بخش کارت گرافیک خود را به بهترین شکل در تولید پردازنده به‌کار گیرد. تا جایی که طبق گزارش‌های به‌دست آمده، ‌کارایی گرافیکی Trinity بین ۲۵ تا ۵۰ درصد نسبت به‌نسل گذشته خود افزایش خواهد داشت.

Trinity برمبنای نسخه جدیدی از هسته Bulldozer با نام Piledriver توسعه داده شده و از سوکت FM۲ استفاده خواهد کرد. هرچند که با در‌نظر‌گرفتن سابقه بولدوزر در سال ۲۰۱۱ ممکن است این تصور پیش آید که نباید انتظار قدرت پردازشی بالایی از Trinity داشت، اما با توجه به این‌که بازار هدف این سری پردازنده‌ها رده متوسط بازار است، به‌احتمال کارایی کافی را خواهند داشت.پردازنده‌های این سری به‌احتمال در بازار تجهیزات همراه نیز به‌کار گرفته‌خواهند‌شد. با توجه به قدرت پردازشی متوسط، مصرف کم و البته قدرت بالای پردازش گرافیکی این سری، AMD انتظار دارد که در این بازار (به‌ویژه در حوزه لپ‌تاپ و اولترابوک) نقش مؤثری ایفا کند.

اما AMD بازار پردازنده‌های رده‌بالا را برای میانه‌سال گذاشته‌است. این سری از پردازنده‌های AMD با نام Vishera به‌احتمال زیاد در سه‌ماهه سوم سال ۲۰۱۲ عرضه خواهد شد. این سری رقیب آیوی‌بریج (Ivy Bridge) اینتل به‌شمار می‌آید. این در حالی است که آیوی بریج در سه‌ماهه دوم سال‌عرضه خواهد شد. از طرف دیگر، احتمال دارد AMD به‌طور کلی تولید پردازنده‌های ۲۸ نانومتری را در این سال کنار‌بگذارد و کارشناسان احتمال می‌دهند که عرضه پردازنده‌های ۲۸ نانومتری AMD به اوایل سال ۲۰۱۳ کشیده شود. با این اوصاف، تنها امتیاز AMD در حوزه پردازنده‌های رده‌بالا همچنان قیمت پایین‌تر‌خواهد بود و البته قدرت بالای پردازش گرافیکی که از کارت‌های گرافیک سری ۶۰۰۰ به پردازنده‌های AMD به ارث رسیده‌است.

در این میان، شایعه‌ها و زمزمه‌هایی مبنی بر روی‌آوردن AMD به معماری ARM به‌گوش می‌رسد و به‌نظر می‌رسد که AMD با وجود این‌که وفاداری خود را به معماری x۸۶ اعلام‌کرده، اما تمایلی هم به تأثیرگذاری بیشتر در بازار تجهیزات همراه (به‌ویژه تبلت) نشان می‌دهد و بعید نیست که این تأثیرگذاری بیشتر را با روی آوردن به معماری بسیار کم‌مصرف و کارآمد ARM به‌دست آورد.

در مجموع، AMD چالش بزرگی در حوزه پردازنده در سال ۲۰۱۲ پیش‌رو خواهد داشت. شاید بتوان یکی از عوامل بزرگ وضعیت نامطلوب AMD در این حوزه را عرضه بولدوزر در سال گذشته دانست که AMD امید زیادی به این سری بسته بود، اما این سری از پردازنده‌ها عملاً در بازار شانسی برای موفقیت نداشتند. به همین دلیل، AMD سال ۲۰۱۲ را با احتیاط، و از بخش‌هایی از بازار آغاز می‌کند که اینتل روی آن‌ها دست نگذاشته‌است.