چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تمشك


تمشك

تمشك میوه ای شبیه شاه توت و توت فرنگی است و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه یافت می شود میوه تمشك ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته, شربت, كمپوت و خورده می شود بوته تمشك در مناطق گرم و مرطوب, در جنگلها و صحراها می روید و گاهی آن را می كارند

شرح

تمشك میوه ای شبیه شاه توت و توت فرنگی است و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه یافت می شود. میوه تمشك ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته، شربت، كمپوت و ... خورده می شود. بوته تمشك در مناطق گرم و مرطوب، در جنگلها و صحراها می روید و گاهی آن را می كارند.

نامهای دیگر تمشك، توت وحشی و سه گلی است. ساقه های تمشك نرم و به رنگ قرمز و دارای خارهای دراز است. برگهای آن متفاوت و بیضی شكل و اطراف آن كنگره كنگره و به شكل دندانه های اره ای است.

گلهای تمشك به رنگهای سفید، صورتی یا به صورت خوشه در ماههای مرداد پدیدار می شود و تا مهر دوام می آورد.

قسمتهای مورد استفاده بوته تمشك عبارتند از : میوه ، برگ، تخم ، دانه و گل .

خواص

۱- جوشانده ۲۵ گرم از برگهای تمشك در یك لیتر آب برای درمان انسداد مجاری ادرار مفید است.

۲- تمشك سرشار از ویتامینهای C و K است و دارای خواص خنك، نرم كننده و ضد اسكوربوت می باشد.

۳- تمشك خون را تصفیه می كند و برای كسانی كه به روماتیسم مبتلا هستند، بسیار مفید است.

۴- تمشك یبوست مزاج را معالجه می كند.

۵- تمشك برای تسكین درد سودمند است، زیرا تمشك دارای اسید سالسیلیك می باشد.

۶- تمشك خون را قلیائی می كند و قند آن برای مبتلایان به مرض قند مفید است.

۷- شربت تمشك برای بیماران مبتلا به سرخك و مخملك تجویز شده است.

۸- تخم و دانه ای كه درتمشك وجود دارد، اغلب با دندان نیز خرد نمی شود، ولی وقتی خورده شود درمعالجه ی یبوست و خشكی مزاج به طور طبیعی بسیارمؤثر است و سبب می شود كه یبوست به كلی رفع گردد.

۹- شربت تمشك، مخلوط با آب برای رفع تب تجویز شده است.

۱۰- خوردن تمشك برای مبتلایان به مرض قند( دیابت)، تبهای صفراوی، التهاب مجاری ادرار، گلو درد( آنژین ) مفید است.

۱۱- جوشانده ۲۰ تا ۵۰ گرم گل تمشك یا برگ تمشك در یك لیتر آب برای درمان ترشحات زنانگی، خونریزی در فواصل قاعدگی ، اخلاط خونی، وجود خون در ادرار، گریپ، گرفتگی صدا، آب آوردن نسوج و بیماریهای پوستی اثر شفا بخش دارد. جوشانده را بعد از هر وعده ی غذا یك استكان می خورند.

۱۲- جوشانده گل یا برگ تمشك( به روشی كه گفته شد) در استعمال خارجی برای درمان زخمهای دهان، ورم لثه، درد گلو و ورم لوزه ها بكار می رود و بیمار با غرغره كردن این جوشانده دهان را می شوید.

۱۳- جوشانده برگ تمشك اسهال و ورم روده را معالجه می كند، بدین منظور باید ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشك تمشك را در یك لیتر آب سرد بخیسانید و به مدت ۱۰ دقیقه آن را جوشانده و سپس بگذارید ۱۰ دقیقه دم بكشد. پس از صاف كردن، روزی سه بار، هر بار یك فنجان آن را بین غذاهای اصلی بنوشید.

۱۴- جوشانده فوق برای تسكین درد معده از هر نوع كه باشد مانند ترشی معده، نفخ و گاز شكم و تشنج معده مؤثر است.

۱۵- خوردن جوشانده برگ تمشك به مقدار ۳ تا ۴ فنجان در روز و بین غذاهای اصلی، بند آوردن ادرار را معالجه می كند وبهترین دارو بر ضد درد كیسه مثانه است.

۱۶- اگر ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشك تمشك را در یك لیتر آب بریزید و آن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه جوشانده و پس از ۱۰ دقیقه دم كشیدن و صاف كردن آن، به مقدار ۳ فنجان در روز بین غذاهای اصلی بنوشید، دردهای نقرسی و بسیاری از انواع رماتیسم را آرام می كند.

۱۷- اگر ۱۰۰ گرم برگ خشك تمشك را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و پس از دم كشیدن و صاف كردن آن را به عنوان محلول شستشو برای شستن بیماری برفك، جوشهای صورت و یا هر نوع تحریكات دیگر پوست به كار ببرید ، اثر شفابخش دارد.

۱۸- تمشك دارای خاصیت ضد عفونی كننده است.

۱۹- تمشك به علت دارا بودن ویتامینهای C و K برای اوره و فشار خون مفید است.

۲۰- برای معالجه كك و مك، ابتدا صورت را خوب بشوئید و سپس ورقه نازكی از تمشك به مدت یك ساعت روی صورت بمالید. این كار را چند بار تكرار كنید تا كك و مك صورت از بین برود.

۲۱- برگ تازه تمشك را اگر بپزند و روی محل بیماریهای پوستی قرار دهند، بیماری را التیام می دهد.

۲۲- گوشت پردانه تمشك، دارای خواص توت فرنگی است و ترشی خون را از بین می برد.

۲۳- تمشك،عرق آور است؛ لذا بهترین زهكش سوراخهای پوست است.