سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

پر نوسان ترین قهرمانی والیبال جوانان آسیا


پر نوسان ترین قهرمانی والیبال جوانان آسیا

تهران طی روزهای ۲۲ تا ۳۰ شهریور ماه میزبان سیزدهمین دوره مسابقات والیبال جوانان آسیا بود مسابقاتی كه با جنبه انتخابی گرفتن رقابت های جهانی مراكش پای ۱۶ تیم را به ایران كشاند تا در یكی از پرنوسان ترین دوره های این پیكارها شاهد فراز و فرود مدعیان قهرمانی باشیم

تهران طی روزهای ۲۲ تا ۳۰ شهریور ماه میزبان سیزدهمین دوره مسابقات والیبال جوانان آسیا بود. مسابقاتی كه با جنبه انتخابی گرفتن رقابت های جهانی مراكش پای ۱۶ تیم را به ایران كشاند تا در یكی از پرنوسان ترین دوره های این پیكارها شاهد فراز و فرود مدعیان قهرمانی باشیم.

در رقابت های فشرده در سه دور، تیم جوانان ایران برای سومین بار از سكوی قهرمانی بالا رفت تا ششمین حضور جهانی خود را جشن بگیرد. ژاپن تنها تیم پیروز مقابل میزبان با پوئن شكنی بالاتر از هند، نایب قهرمان شد و دومین سهمیه جهانی آسیا را پس از سال ها بدست آورد. مغبون ترین تیم جام سیزدهم هند بود كه درست در ثانیه های پایانی همه رشته هایش برای قهرمانی و رفتن به مسابقات جهانی مراكش پنبه شد.بدین ترتیب ایران و ژاپن سال ۲۰۰۷ مسافر مراكش شدند و هند و چین تایپه با كسب مقام های سوم و چهارم از راهیابی به مهم ترین رخداد جهانی بازماندند.

در یكی از معدود دفعات رقابت های مرحله پایانی مسابقات جوانان آسیا به شكل دوره ای و با احتساب نتایج تیم های صعود كرده در مرحله دوم به اجرا گذاشته شد. قانونی كه به لطف آن تیم ایران توانست با درخشش عالی در آخرین میدان خود مقابل هند با یك تیر دو نشان بزند. جوانان كشورمان با پیروزی قاطع در بازی پایانی، هم برای بار سوم قهرمان آسیا شدند و هم این كه توانستند به مسابقات قهرمانی جهان صعود كنند. در صورت به اجرا در آمدن قوانین قبلی، تیم ایران پس از شكست مقابل ژاپن راهی بازی رده بندی می شد. بیشترین ضرر از این قانون متوجه تیم هند شد كه همانند دو تیم ایران و ژاپن با تحمل یك باخت قهرمانی از مشت آن خارج شد.

پاداش تیم های برتر دوره پیش

بهترین پاداش برای تیم های دوره قبل معافیت آنان از بازی های دور مقدماتی بود. این قانون باعث شد تا چهار تیم كره جنوبی، ایران، قطر و ژاپن (تیم های اول تا چهارم) دوره پیش با ارزیابی حریفان آتی خود و رو نشدن دستشان از مرحله یك چهارم نهایی پا به میدان بگذارند.

حذف كره حادثه بزرگ

در مسابقات دوره سیزدهم كمتر كسی می توانست پیش بینی كند كه كره ای ها با پشتوانه شش قهرمانی طی ۱۲ دوره از راهیابی به جمع تیم های برتر باز بمانند. كره ای ها كه این بار با كانگ مانسو معروف به تهران آمده بودند در پایان در یكی از دفعات معدود با مقام ششمی راهی سئول شدند. كره جنوبی در دور دوم، هم به هند باخت و هم به ژاپن.

تیم های برتر دور مقدماتی

در دور مقدماتی تیم های چین تاپیه، استرالیا، چین و هند به عنوان سر گروه راه آسانی تا رسیدن به تیم های برتر دوره پیش پیمودند. با نیامدن دو تیم عراق و عمان این چهار تیم بدون برخورد با تیم های قدرتمند به دور دوم رفتند. نكته جالب آن كه دو تیم چین تایپه و هند از همین جمع همراه با ایران و ژاپن خود را به دور نهایی رساندند. قطر، كره جنوبی و چین هم با نمایشی خوب شایسته حضور در مرحله نهایی بودند كه در فراز و نشیب بازی ها مجبور به رقابت بر سر كسب مقام های پنجم تا هشتم شدند.

●نگاهی به تیم های برتر جام

▪ایران: این تیم برای دومین بار بخت خود را برای قهرمانی با یك سرمربی خارجی از روسیه می آزمود. سرگئی گریبوف جانشین ست كوویچ از صربستان شده بود كه در دوره قبل با تیم جوانان ایران در سال ۲۰۰۴ در دوحه قطر نایب قهرمان و در مسابقات جهانی هند ۲۰۰۵ در ویشا كاپت نام پنجم شده بود. تیمی در اختیار این سرمربی روسی قرار گرفته بود كه با میانگین قدی ایده آل همه نفراتش از تیم نوجوانان (قهرمان آسیا و تیم پنچم جهان) آمده بودند. تیمی كه به اعتقاد اكثر كارشناسان شرایطی بهتر از تیم های قهرمان سال های ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ داشت. تیم ایران طی ۵ بازی تنها در دو بازی اول و آخر خود برابر چین و هند نمایشی در خور تحسین داشت و در مابین این بازی ها مقابل سه تیم چین تایپه، قطر و ژاپن به مشكل خورد. تركیب دگرگون شده، به خصوص در بازی با ژاپن و تركیبی متفاوت در دو بازی با قطر و چین تایپه حكایت از عدم شناسایی كادر فنی از نفرات اصلی داشت. وگرنه از تیمی كه نزدیك به سه سال در كنار هم بوده اند ناهماهنگی در دفاع روی تور و خطای آرایش در هر بازی بعید بود، اگرچه اعتقاد داریم كه گریبوف با به كار بستن توصیه های دستیاران ایرانی خود به خصوص عباس برقی و محمدرضا دامغانی می توانست این مشكلات را به حداقل برساند. اوج كج سلیقگی سرمربی روسی در بازی با ژاپن رویت شد. خروج كامل كاپیتان تیم ایران كه اتفاقاً با وجود دو اشتباه لحظات پایانی ست اول بهترین بازیكن ما بود در طول زمان باقیمانده موجب شد تا تیم ایران در میان ناباوری مغلوب ژاپن شود. ژاپنی ها در سال های اخیر همواره در دو رده نوجوانان و جوانان سهمی جز شكست نداشتند. تازه بسیار خوش شانس بودیم كه داور دوم بازی با ژاپن، در ست سوم با اشتباه فاحش خود این اجازه را به تیم ایران داد تا دو ست را از ژاپن بگیرد و از شكست سه بر صفر رهایی یابد. در بازی با قطر هم قطری ها در امتیاز برتری ۱۴ بر ۱۲ در ست پنجم با اشتباهات مبتدیانه شان بازی را دو دستی تقدیم ما داشته بودند. آیا با چنین وضعیتی می بایست كارنامه قبولی به گریبوف داد؟

تیم ایران با این اوصاف فقط در بازی پایانی نشانه های دیر هنگام قهرمانی را از خود بروز داد و موفق شد بر سكوی قهرمانی بایستد. در تیم ایران تنها سید محمد موسوی، عبدالرضا علیزاده و صابر نریمان نژاد حضوری همیشگی و ثابت داشتند و مابقی بازیكنان به دور از حاشیه امنیت لازم نوع حضورشان متفاوت بود.

منصور زادون و پوریا فتح اللهی پشت خط زنان تیم محسوب می شدند كه فتح اللهی در هنگام حضور زادون قدرتی، دریافت كننده می شد. در جمع سرعتی زنان علی نجفی لیلاب و مصطفی شریفات به تناوب در قطر موسوی قرار می گرفتند. در نزد بازیكنان قدرتی سیدعلی سجادی، آرش كشاورزی، رحمان داودی و پوریا فتح اللهی، از سجادی و فتح اللهی بیشتر بازی گرفته شد و رحمان داودی هم از بازی سوم به بعد از تعویض های تاكتیكی برای سرویس زدن تنها بیرون آمد. در پست پاسور نریمان نژاد عضو اصلی بود و اشكان درخشان هم به هنگام بن بست های تاكتیكی برای بیرون رفت از مشكل به میدان می آمد.

▪ژاپن: تاكتیك پذیرترین تیم بازی ها بود، تیمی كه كار گروهی اش زبانزد خاص و عام بود. ژاپن كمبود قدی خود را با تكنیك بالای بازیكنانش و استفاده از حربه تو پگیری جبران می كرد. تنها لغزش شاگردان ساكو ی با تجربه در مقابل تیم بلند قامت هند بود و بهترین پیروزی های آنان هم مقابل دو تیم كره جنوبی و ایران شكل گرفت.

بهترین بازیكن ژاپن كاپیتان این تیم ماتسوزاكی بود كه اوج كار این بازیكن مقابل تیم ایران بود. به جز ماتسوزاكی باید از پاسور هشیار این تیم اوكاموتو یاد كرد. بازی سازی كه با خلاقیت خود بهترین پاس ها را برای اسپكرها می ساخت. دایی سوكی یاكو و یودایی فوجتیا به همراه یك لیبروی ششدانگ به نام كوشاكاناشی كامل كننده این جمع سختكوش بودند.

▪هند: مسن ترین و به عبارتی بلندترین تیم جام سیزدهم به جز یك بازی كه چوب غفلت خود را خورد، تمامی حریفانش را از دم تیغ گذراند. هند فقط در بازی با تیم ایران كم آورد و اسیر بازی بی نقص تیم جوانان كشورمان شد كه در قالب تیمی جنگنده به چیزی جز برد و قهرمانی نمی اندیشیدند. هند در موقعیت نامناسب با ایران برخورد كرد. وگرنه بعید بود كه این چنین در گام آخر بشكند و رویای شیرین قهرمانی و صعود به مسابقات جهانی را نقش برآب ببیند. سینگ گوریندر بهترین بازیكن هند بود كه در كنار پارادیپ، بالویندر، كمارلالیت، سوب سینگ، گورچاند و ماندیپ ستون های اصلی این تیم را تشكیل می دادند. هند را كمارا همان مربی همراهی می كرد كه در سال ۲۰۰۲ در فینال جوانان آسیا بازی را به تیم ایران واگذار كرد و تیمش را به نیابت قهرمانی رساند. هند طی ۸ بازی فقط یك بار باخت و با همین باخت سوم شد.

▪چین تایپه: تایپه همواره در رده جوانان، رقیب سختی برای مدعیان بود. نوع بازی این تیم به گونه ای است كه چه حریفان شرقی و چه حریفان غربی در برابر آن دچار مشكل می شوند. چین تایپه اگرچه با آن روزهای اوجش فاصله داشت، اما با همین تیم كه به چند بازیكن مثل چون وی اون، تای چای جوی، چاینگ تین یو متكی بود توانست خود را به جمع چهار تیم برتر مرحله پایان برساند. شكست دادن چین بزرگ برای این تیم رنگ و بوی بالاتر از قهرمانی داشت.

●رده بندی نهایی جام سیزدهم

۱ - ایران ۲- ژاپن ۳- هند ۴- چین تایپه

۵ - چین ۶- كره جنوبی ۷- استرالیا ۸- قطر ۹- پاكستان۱۰ - تایلند۱۱- بحرین ۱۲- اندونزی ۱۳- امارات ۱۴- سری لانكا ۱۵- كویت ۱۶- یمن

رده بندی تیم های برتر ۱۳ دوره

۱۹۸۰ كره جنوبی: ۱- كره جنوبی ۲- ژاپن ۳- هند

۱۹۸۴ عربستان: ۱- كره جنوبی ۲- چین ۳- ژاپن

۱۹۸۶ تایلند: ۱- كره جنوبی ۲- ژاپن ۳- چین

۱۹۸۸ اندونزی: ۱- ژاپن ۲- كره جنوبی ۳- چین

۱۹۹۰ تایلند: ۱- چین ۲- ژاپن ۳- كره جنوبی

۱۹۹۲ ایران: ۱- كره جنوبی ۲- ژاپن ۳- چین

۱۹۹۴ قطر: ۱- كره جنوبی ۲- هند ۳- چین

۱۹۹۶ ویتنام: ۱- چین ۲- چین تایپه ۳- ژاپن

۱۹۹۸ ایران: ۱- ایران ۲- كره جنوبی ۳- تایپه

۲۰۰۰ ایران: ۱- چین ۲- عربستان ۳- ایران

۲۰۰۲ ایران: ۱- ایران ۲- هند ۳- چین

۲۰۰۴ قطر: ۱- كره جنوبی ۲- ایران ۳- قطر

۲۰۰۶ ایران: ۱- ایران ۲- ژاپن ۳- هند

علی شاكری



همچنین مشاهده کنید