پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
انواع شیل
باید توجه داشت که در سنگهای رسوبی (غیر آهکی) معمولا مقدار پتاسیم بیشتر از سدیم است، مقدار CO در آنها کم میباشد و مقدار Al۲O۳ معمولا زیاد است. در شیلها مقادیر متفاوتی کلریت ، سیلیس آواری یا کلوئیدی ، مقدار کمی کلسیت به صورت سیمان و گاهی هم فسیل وجود دارد. کانیهای فرعی آواری به صورت سوزنهای روتیل ، زیرکن و غیره نیز در شیلها دیده میشود. سدیم به صورت آلبیت آواری و در آب همزاد دلفل رسوبات و همچنین یونهای جانشین شده در سایر کانیها وجود دارد.
اولین تغییر مشهود در کانیهای شیل معمولی تبلور مجدد ایلیت و کانیهای رسی کلریتی و پیدایش موسکویت و کلریت است و همزمان با آن کلسیت با کانیهای رسی ترکیب شده و اپیدوت و زوئیزیت میدهد (که نوع آن بستگی به مقدار آهن موجود دارد). کوارتز ، آلبیت و کانیهای فرعی تبلور مجدد یافته، اثر فابریک رسوبی از بین می رود. در مرحله بعد موسکویت و کلریت ترکیب شده و بیوتیت به وجود می آید. در مرحله پیشرفته تر کلریت باقیمانده به آلماندن تبدیل میشود و در نتیجه آن در مراحل اول MgO آزاد میگردد. باید توجه داشت که در هر تغییری کلیه کانیهای سنگ وارد فعل وانفعال میشود و هیچ واکنشی که از ترکیب دو کانی یا تجزیه یک کانی نتیجه میگردد، خودکفا نیست.
● تقسیم بندی شیلها
شیلها را از روی کانیهای سیلتی موجود در آنها طبقه بندی میکنند و از اینرو میتوان آنها را به چهار دسته تقسیم کرد. در مورد شیلهای ریز دانه که فاقد دانههای سیلتی است، یا تجزیه شیمیایی آنها را مبنای تقسیم بندی قرار میدهند و یا این که آنها را از روی طبقات ماسه سنگی که همراه آنها وجود دارد طبقه بندی میکنند و اگر بخواهیم آنها را خیلی دقیق طبقه بندی کنیم بایستی بوسیله اشعه ایکس نوع کانی رسی آنها را معلوم کرده از روی آن طبقه بندی نماییم. مهمترین انواع شیل عبارتند از :
● شیلهای سیلیسی (Quartzose Shale)
قسمت عمده این سنگها از دانههای ریز کوارتز که دارای ابعاد سیلت میباشد، تشکیل شده است. دانههای فلدسپاتی معمولا نادر است ولی سیمان این شیلها ممکن است آهکی ، گلوکونیتی ، آهندار و یا کربندار باشد. رنگ این شیلها معمولا سبز تا خاکستری است و گاهی هم به رنگهای قهوهای، قرمز و سیاه دیده میشود. این شیلها معمولا مثل ارتوکوارتزیتهای سیلیسی معرف پیشروی دریاست.
● شیلهای فلدسپاتی (Feldspathic Shales)
شیلهای فلدسپاتی که گاهی هم آنها را شیلهای کائونیتی مینامند همیشه دارای بیش از ۱۰% فلدسپات است و ماتریکس آنها از کائولنیت یا کانیهای رسی تشکیل شده است. این شیلها از نظر اندازه در حد سنگها سیلتی ماسهای تا سیلتهای رسی میباشند و گاهی هم دانهها درشت تر هستند. این شیلها از نظر اندازه معمولا همراه با آرکوزوها دیده میشود. رنگ این سنگها معمولا خاکستری ، سبز ، قرمز و شکلاتی است.
● شیلهای کلریتی (Chloritic shales)
این سنگها نظیر فیلارنایتها بوده اکثرا همراه آنها دیده میشوند. در این شیلها همیشه فلدسپات وجود دارد و مقدار آن ممکن است بیش از کوارتز باشد و کلریت در ماتریکس سنگ دیده شود. این سنگها معرف فرسایش شدید در مناطق کوهزایی هستند.
● شیلهای کلریتی (Micaceous Shales)
این سنگها نظیر ساب فیلارنایتها هستند و اکثرا هم همراه آنها دیده میشود. مقدار زیادی ورقههای میکا در این سنگها دیده میشود که غالبا با سریسیت همراه است. رنگ این سنگها معمولا خاکستری یا خاکستری قهوهای است ولی گاهی نیز به رنگهای قرمز و سبز نیز دیده میشوند.
● شیلها نفتی Oil Shales
شیلهای نفتی (Oil Shales) گروه متنوعی از سنگها هستند که دارای مواد آلی بوده و بیشتر در حلالهای آلی غیر قابل حل میباشند، ولیکن میتوان بوسیله حرارت دادن (تقطیر) آنها را استخراج کرد. مواد آلی عمدتا کروژن است، ولیکن ممکن است بیتومن نیز داشته باشند. مقدار نفتی که میتوان استخراج کرد از حدود ۴% تا بیش از ۵۰ درصد وزن سنگ در تغییر است، یعنی بین ۱۰ و ۱۵۰ گالن نفت در هر تن سنگ یا ۵۰ تا ۷۰ لیتر در هر هزار کیلوگرم است. شیلهای نفتی دارای مقادیر قابل توجهی مواد غیر آلی هستند که عمدتا از کوارتز در اندازه سلیت و کانیهای رسی تشکیل شدهاند.
بیشتر مواد آلی در شیلهای نفتی ، به صورت ذرات پراکنده میباشد و به نحوی دگرسان شدهاند، موجوداتی که آنها را تشکیل دادهاند قابل تشخیص نیستند. در بسیاری از شیلهای نفتی بقایای جلبک و اسپورهای جلبکی فراوانند. بنابراین ، فرض بر این است که بیشتر مواد آلی دارای منشا جلبکی باشند. در حال حاضر توجه نسبتا زیادی به شیلهای نفتی میشود چون آنها یک منشا سوخت فسیلی هستند و ممکن است به جایگزینی ذخائر نفتی که انتظار اتمام آن میرود، کمک کند. شیلهای نفتی همچنین پتانسیل سنگهای مولد نفت هستند.
منبع: دانشنامه رشد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست