چهارشنبه, ۸ اسفند, ۱۴۰۳ / 26 February, 2025
لواشک خانگی یا صنعتی

در مورد این که لواشک واقعا مفید یا مضر یا چه خوبیها و بدیهایی داره بین علما بحثه! ولی یه سری اطلاعات در مورد این موجود خوشمزه بد نیست.. مساله اینه که مصرف متعادل لواشک عموما ضرر خاصی نداره ولی زیادهروی تو هر چیزی بده. از طرفی چون خیلی از لواشکها در شرایط بدی تولید میشن نمیشه بهشون اعتماد کرد، ولی با این حال خیلیا هستن که نمیتونن لواشک رو بیخیال بشن.
لواشک خونگی که خودتون درست میکنین رو بخورین و حالش رو ببرین. فقط مسواک فراموش نشه که لواشک مستقیما به دندون ضرر میزنه، اما سوال اینجاست که لواشکهای صنعتی از چه موادی تشکیل میشوند؟ آیا این محصولات خاصیتی هم دارند؟ چه فرقی میان لواشکهای خانگی و صنعتی وجود دارد؟ آیا لواشکهای بینام و نشان، بیماریزا هستند؟
● لواشک از چه موادی تشکیل شده؟
معمولا برای تهیه لواشک از یک، ۲ یا چند نوع میوه با درجه رسیدگی نسبی که عطر، طعم، رنگ و خواص تغذیهای و درمانی آنها ظاهر شده، ولی کمی ترشمزه باشند، استفاده میشود. انواع آلوها، سیب، گلابی، زرشک، لیمو، زغالاخته و انار از جمله این میوهها هستند که بر اثر ترکیب آنها با هم رنگ و طعم لواشک ایجاد میشود. معمولا در لواشکهای صنعتی علاوه بر میوه از پکتین (ژلاتین گیاهی) برای ایجاد قوام، از اسیدهای آلی و نمک برای ایجاد طعم ترش و شور آن و افزایش ماندگاری و از شکر (گلوکز و ساکارز) برای تعدیل طعم ترش و شیرینشدن و در برخی لواشکهایی که از میوههای خشک تهیه میشوند، از آب و دیاکسیدگوگرد استفاده میشود.
● لواشک خاصیت دارد؟
اگر پایه لواشکها میوه باشد، خواص تغذیهای و درمانی آنها را باید با توجه به نوع میوه آنها شناخت. به طور معمول همه لواشکها حاوی فیبر و ملین و مسهل بوده و محرک حرکات رودهاند. رنگدانههای آنتیاکسیدانی آنها تا حدودی به دفع رادیکالهای مضر و سمی بدن کمک میکند و حاوی درصد اندکی از ریزمغذیهاست. معمولا جوشاندن، تغلیظ و خشککردن، مقدار زیادی از ریزمغذیها به ویژه ویتامین C لواشک را کاهش میدهد.
● فرق میان لواشک خانگی با صنعتی چیست؟
لواشکها اگر به صورت بهداشتی و خانگی تهیه شوند، به دلیل آن که نسبت به لواشکهای صنعتی از نمک، شکر، اسید و مواد نگهدارنده تهیه نمیشوند، خواص تغذیهای و درمانی موثرتری داشته و مصرف مرتب آنها میتواند تا حدود زیادی برای سلامت مفید باشند، ولی عاملی که موجب شده تا کمتر به فواید لواشکهای خانگی پرداخته شود، آن است که برای خشککردن این نوع لواشکها از فضای آزاد استفاده میشود. وجود حشرات موذی آلوده، گردو غبار خاک، میکروبهای هوازی، ذرات سرب معلق در هوای شهری و فضولات پرندگان و چارپایان در مناطق روستایی همگی از جمله عواملی هستند که توجه ما را به مصرف لواشکهای صنعتی معطوف میکند. مهمترین ویژگی لواشکهای صنعتی معتبر آن است که به وسیله دستگاههای مجهز و بر اساس قوانین بهداشتی زیر نظر متخصصان این امر در مدت زمان مشخصی تهیه و خشک میشوند.
● لواشک بینام و نشان بیماریزاست؟
لواشکهای فلهای و بینام و نشان یا نامعتبری که طعمهای غیرواقعی و رنگهای جذاب دارند، به دلیل آن که پایه اصلی آنها میوه نیست، طعم و رنگ طبیعی ندارند و حاوی طعمدهندهها و رنگهای شیمیایی غیرمجاز با دوز مصرف بالا هستند. اکثر حجم این محصولات را آرد، نشاسته، اسید، مواد رنگی یا در صورت استفاده، میوههای لهشده و کپکزده تشکیل میدهد. این محصولات اکثرا ظاهری سالم و خوش آب و رنگی دارند و اغلب مصرفکنندگان آن، دانشآموزان هستند که در راه مدرسه، آنها را خریداری و مصرف میکنند. متاسفانه افزودنیهای غیرمجاز این نوع محصولات، شیمیایی و سمی است و مقدار اندکی از آن میتواند به بروز مسمومیتها و حساسیتهای شدید بخصوص در کودکان در حال رشد منجر شود.
● توصیهها:
۱ـ لواشکهای صنعتی حاوی اسیدیته بالایی هستند. مکیدن آنها به مدت طولانی باعث فرسایش سطح مینای دندان و پوسیدگی زودهنگام آنها میشود. از طرفی، مصرف مکرر این خوراکی میتواند باعث افزایش ترشح اسید معده و سوزش معده شود.
۲ـ لواشکهای صنعتی کالری زیادی دارند. در تهیه این محصولات از شکر یا خرمای تغلیظ شده به مقدار زیاد استفاده میشود. مصرف این محصول برای مبتلایان به دیابت و اضافه وزن توصیه نمیشود.
۳ـ برخلاف تصور عامه، لواشک کسی را لاغر نمیکند! بلکه با افزایش ترشح بزاق و اسید معده، غذا و چربی موجود در آن را زودتر هضم میکند و به گرسنگی زودهنگام و افزایش اشتها و چاقی منجر میشود.
۴ـ لواشکهای صنعتی به دلیل نمک زیاد برای مبتلایان به فشار خون بالا، بیماران کلیوی و قلبی ـ عروقی محدودیت مصرف دارند و اصلا توصیه نمیشود.
توجه
هنگام خرید این فرآورده به تاریخ مصرف، شماره پروانه بهداشت، نام و نشان سازنده و مواد به کار رفته در آن توجه کنید. لواشکهایی که از لفاف نایلونی خود جدا نمیشوند و طعم و مزه ترکیبات موجود در نایلون را به خود گرفتهاند، سالم و بهداشتی نیستند. لواشک باید به رنگ طبیعی میوه یا کمی تیرهتر از آن باشد و بو و مزه طبیعی میوه را بدهد.
برخی لواشکها در بازار تحت عناوین مختلف با پروانه بهداشت و تاریخ مصرف تقلبی عرضه میشوند. بنابراین از خرید لواشکهای نامعتبر خودداری و این محصول را در خانه تهیه کنید. یکی از راههای شناخت لواشکهای تقلبی عطر و طعم قوی و رنگ غیرطبیعی آنهاست.
از: وبلاگ نمیخریم!
nemikharim.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست