جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

خواص سیر و فواید دارویی و درمانی آن


سیر یکی از گیاهانی است که تحقیقات زیادی بر روی خواص و فواید دارویی و درمانی آن صورت گرفته و همچنان نیز ادامه دارد. سیر گیاهی است علفی که ساقه آن گاها تا ارتفاع 40 سانتی متر میرسد. قسمت زیرزمینی آن متورم و مرکب از 5 تا 15 قطعه و محصور در غشاهای نازک به رنگ خاکستری مایل به سفید میباشد. مواد موثر و ارزش غذایی بخشهای مورد استفاده این گیاه برگ، دانه، گل و ریشه آن است که همه مصرف طبی دارند. مهمترین خواص سیر و اثرات درمانی آن شامل خاصیت ضد التهاب، ضد میکروب، ضد تصلب شرایین و متسع کننده عروق، بهبود متابولیسم قند، ضد سرطان، مدر، تعریق زا، مقوی و محرک است.


	خواص سیر و فواید دارویی و درمانی آن | وب

مواد موثر و ارزش غذایی سیر

یکی از مهمترین ترکیبات موجود در سیر ترکیبات تیوسولفینات و گوگرد دار است و از این رو یکی از مهمترین خواص سیر خاصیت ضد عفونی کننده و میکروب کشی آن است. به طور کلی تحقیقات محققان نشان داده سیر حاوی 23 ماده موثر است. عناصر معدنی مهم موجود در این ماده غذایی بسیار مفید منگنز، فسفر، پتاسیم، کلسیم و آهن است، همچنین حاوی ویتامین های ث، ب6، ب1 و ای میباشد.

جدول ارزش غذایی و خواص سیر

 مواد و محتویاتمقدار در 100 گرم 
 انرژی149 کیلوکالری 
 چربی0/5 گرم 
 پروتئین6/36 گرم 
 کربوهیدرات33/06 گرم 
 قند1/0 گرم 
 فیبر2/1 گرم 
 سدیم17 میلی گرم 
 پتاسیم401 میلی گرم 
 کلسیم181 میلی گرم 
 آهن1/7 میلی گرم 
 منیزیم25 میلی گرم 
 ویتامین آ
 ویتامین ث31 میلی گرم 
 ویتامین ای0/01 میلی گرم 

خواص سیر (طبیعت و خواص درمانی)

طبع سیر گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمانی سیر عبارتند از:

  • پیشگیری از تصلب شرایین و بروز سکته: تحقیقات نشان داده سیر میتواند موجب پیشگیری و تا حدودی درمان تصلب شرایین که مهمترین عامل سکته های قلبی و مغزی به شمار میرود، شود. در حقیقت به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی سیر، پیشگیری از تصلب شرایین و اتساع عروق، یکی از مهمترین خواص سیر پیشگیری از بروز سکتههای مغزی و قلبی است.
  • کاهش چربی و فشار خون: یکی دیگر از خواص سیر کاهش چربی و فشار خون است که هم نقش پیشگیری کننده و هم نقش درمانی دارد. در واقع یکی از مهمترین خواص سیر بهبود سطح کلسترول در خون می باشد. مصرف سیر، موجب کاهش چربی کل و کلسترول خون می شود. به طوری که مصرف منظم آن می تواند 10 تا 15 درصد سطح چربی خون را بهبود بخشد. همچنین برخی مطالعات نشان داده، تاثیر این سبزی با تاثیر برخی از داروهای درمانی فشار خون برابر است.
  • پیشگیری و درمان بیماری های عفونی: سیر دارای ترکیبات ضد باکتری، ویروس، قارچ و کرم بوده و میتواند در پیشگیری و تا حدی درمان سرماخوردگی، عفونتهای رودهای، انگلهای رودهای، عفونتهای قارچی و برخی از عفونتهای باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیکهای معمولی و ایدز کمک کننده باشد.
  • پیشگیری از سرطان: سبزی سیر در پیشگیری و تا حدودی کمک به درمان برخی از انواع سرطان به ویژه سرطانهای روده، سرطان مثانه و سرطان سینه موثر باشد.
  • پیشگیری از آلزایمر: سیر حاوی آنتی اکسیدانهایی است که از زوال مغز پیشگیری می کنند و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش میدهند. امروزه رادیکالهای آزاد از جمله بزرگترین عوامل بیماری زا محسوب میشوند. آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد به روند پیری کمک میکنند. سیر حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از سلول ها در برابر این آسیب ها محافظت می کنند.
  • درمان دردهای مفصلی و کاهش التهاب: سـیر حاوی چهار ترکیب گوگردی مختلف است که می تواند به کاهش التهاب کمک کنند. این فایده میتواند شامل درمان برخی انواع بیماریهای خود ایمنی و همچنین درمان دردهای روماتیسمی، آرتریت و التهاب مفاصل شود.

چه کسانی بایستی در مصرف سیر احتیاط کنند؟

  1. مصرف همزمان سیر با داروهای ضد ویروسی توصیه نمیشود.
  2. اگرچه یکی از خواص سیر استفاده از آن برای درمان یبوست و نفخ است، ولی زیاده روی در مصرف آن میتواند خود منجر به نفخ، باد شکم و یبوست گردد.
  3. سیر باعث افزایش زمان انعقاد خون میشود و لذا کسانی که تحت درمان با داروهای ضد انعقادی هستند و یا کاندید انجام عمل جراحی هستند، بایستی از مصرف سیر از چند روز قبل خودداری کنند.
  4. افراد مبتلا به زخم معده و رفلاکس مری باید از زیادهروی در مصرف سیر خودداری کنند.
  5. تماس موضعی پوست یا مخاط دهان با سیر پوست کنده یا خرد شده در برخی افراد، موجب ایجاد حساسیت می گردد.
  6. بهترین نحوه مصرف سیر به صورت کوبیده یا خرد شده آن است، این کار باعث میشود ماده موثر موجود در آن به شکل موثرتر و قابل جذب بهتری تبدیل گردد. همچنین هرچه بوی سیر بیشتر باشد نشان دهنده بیشتر بودن خاصیت این سبزی پرفایده و سودمند است.

گردآوری: مجله اینترنتی وب