دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

چرا با سولاریوم مخالفم؟


چرا با سولاریوم مخالفم؟

رنگ پوستی که سالیان نه چندان دور به عنوان رنگی برای بردگان و کارگران مزارع و کارخانه‌های اشرافیان سفیدپوست بود، امروزه در بسیاری از کشورها و از جمله در کشور خودمان (به ویژه …

رنگ پوستی که سالیان نه چندان دور به عنوان رنگی برای بردگان و کارگران مزارع و کارخانه‌های اشرافیان سفیدپوست بود، امروزه در بسیاری از کشورها و از جمله در کشور خودمان (به ویژه نزد خانم‌ها) محبوبیت پیدا کرده. برنزگی، عبارت است از واکنش طبیعی پوست نسبت به اشعه ماورای‌بنفش ساطع شده از خورشید یا لامپ‌های سولاریوم و تولید عنصر ملانین در سلول‌های پوست که درنهایت به تیره شدن رنگ سطح پوست منجر می‌شود...

برای برنزه شدن، سه راه هست:

ـ آفتاب گرفتن در هوای آزاد، استفاده از محصولات شیمایی (لوسیون، اسپری، پودر، کرم و حتی قرص) و استفاده از دستگاه‌های برنزه‌کننده (سالن سولاریوم) که در این دستگاه‌ها با استفاده از لامپ آفتابی و سطح بستر دستگاه مربوطه، مشتری در مواجهه با طیف‌های مختلف اشعه ماورای بنفش قرار می‌گیرد تا پوستش تیره یا به اصطلاح، برنزه شود. اما سولاریوم راه مناسبی برای برنزه کردن پوست نیست و هیچ‌گونه مصونیتی در مقابل سرطان پوست ندارد. سازمان استاندارد جهانی نیز یک رهنمود کاربردی در مورد سولاریوم منتشر و اعلام کرده مراکزی که خدمات سولاریوم ارایه می‌دهند به هیچ‌وجه اجازه ندارند در تبلیغات خود از واژه‌های «سالم و بی‌خطر» استفاده کنند. استفاده از سولاریوم برای کودکان زیر ۱۵ سال ممنوع اعلام شده و برای نوجوانان زیر ۱۸ سال نیز وجود رضایتنامه کتبی از سوی والدین الزامی است. آنچه امروزه مورد تایید بیشتر متخصصان پوست است، ارتباط بین سولاریوم و سرطان‌های پوستی است. سایر عوارض استفاده از سولاریوم که در درازمدت خود را نشان می‌دهد شامل پیری پوست، افزایش چین و چروک‌های پوست، شلی و افتادگی پوست است و کسانی که بیشتر در معرض اشعه فرابنفش قرار بگیرند نسبت به سایرین، ۲۰ سال زودتر گرفتار پیری پوست (بروز لکه‌های پوست، کک و مک، کدر شدن پوست، چین و چروک پوست و ضخیم شدن سطح پوست) می‌شوند. برنزه شدن بدون آفتاب یا سولاریوم بر مبنای دو ادعای غلط استوار است:

اول) اینکه از آن جایی که ملانین دلیل اصلی آفتاب‌سوختگی است، برنزه شدن کنترل شده راهی است برای کمک به جلوگیری از تغییر رنگ شدید ملانین و آفتاب‌سوختگی.

دوم ) اینکه اشعه‌ فرابنفش باعث تولید ویتامینD در پوست می‌شود و این از ابتلابه سرطان‌های پستان، پروستات و روده بزرگ پیشگیری می‌کند. متخصصان با رد این ادعاها می‌گویند رژیم روزانه غذایی ما تمام ویتامین‌ D مورد نیاز بدنمان را تامین می‌کند و برنزه کردن پوست مثل آفتاب‌سوختگی سبب به وجود آمدن صدمات زیادی به سلول‌های پوستی می‌شود. ضمن این که سولاریوم در ایران بدون هیچ‌گونه نظارتی به فعالیتش ادامه می‌دهد و زمینه ابتلا به سرطان‌های پوست (مخصوصا ملانوما) را فراهم می‌کند و نیز به قرمز شدن پوست، سوختگی‌های پوستی، آسیب‌های عروقی، اختلال ایمنی و عوارض چشمی (آسیب قرنیه، شبکیه، ملتحمه یا آسیب توأم قرنیه و شبکیه) می‌انجامد. این در حالی است که بیشتر مشتریان از عینک‌های ایمنی نیز استفاده می‌کنند.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده/ متخصص پوست و مو و رییس مرکز تحقیقات پوست و سالک