چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

از پایه‌های اصلی پیشگیری، درمان و کنترل دیابت


از پایه‌های اصلی پیشگیری، درمان و کنترل دیابت

اصولا یکی از اصلی‌ترین پایه‌های درمان دیابت، تغییر روش زندگی است. یعنی بیمار دیابتی که تا دیروز چربی زیاد مصرف می‌کرده و سیگار می‌کشیده باید تغذیه‌اش را مراعات کرده و سیگارش …

اصولا یکی از اصلی‌ترین پایه‌های درمان دیابت، تغییر روش زندگی است. یعنی بیمار دیابتی که تا دیروز چربی زیاد مصرف می‌کرده و سیگار می‌کشیده باید تغذیه‌اش را مراعات کرده و سیگارش را ترک کند...

یکی از موارد تغییر روش زندگی در افراد دیابتی ورزش و افزایش فعالیت‌های روزانه است البته با زندگی امروزی خیلی نمی‌توان از بیمار دیابتی انتظار داشت که به راحتی ورزش را به برنامه و عادات زندگی‌اش اضافه کند چون بالاخره زندگی امروزی ماشینی شده است مثلا برای عوض کردن کانال تلویزیون که تا ۲۰، ۳۰ سال قبل باید فرد بلند می‌شد و می‌رفت جلوی تلویزیون، امروز دستگاه کنترل از راه دوری ساخته شده که عدم تحرک را به ما القا می‌کند اما ورزش در بیماران دیابتی کمی ‌با بقیه فرق دارد.

اگرچه ورزش چه در افراد دیابتی و چه در افراد سالم باعث سلامت می‌شود اما فواید ورزش در افراد دیابتی به مراتب بیشتر است. توصیه می‌شود که در هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش برای سلامت لازم و کافی است. یا به عبارتی پنج روز در هفته، روزی ۳۰ دقیقه. حتی گفته می‌شود که لازم نیست این ۳۰ دقیقه پشت سر هم باشد. یعنی بیمار دیابتی می‌تواند در سه فرصت جدا از هم مثلا صبح و بعد از ظهر و شب، یک مسافت را به مدت ۵ دقیقه برود و ۵ دقیقه برگردد. به همین سادگی می‌توان ورزش را وارد برنامه روزانه کرد. برای این برنامه ورزشی هیچ بهانه‌ای وجود ندارد چون نه خرجی دارد نه خیلی زمان نیاز دارد.

اینکه می‌گوییم ورزش در دیابت بسیار مفیدتر از سایرین است، به این دلیل است که ثابت شده ورزش اثری دقیقا مشابه انسولین روی قند خون دارد. به این ترتیب که ورزش با همان مکانیسم انسولین باعث وارد شدن گلوکز به سلول‌های عضلانی بدن شده و میزان قند خون را کم می‌کند. جالب هم اینجاست که اثر هر بار ورزش کردن تا حدود ۲۴ ساعت روی قند خون می‌ماند بنابراین ورزش یکی از پایه‌های اصلی درمان و کنترل دیابت است.

حتی ثابت شده که ورزش در پیشگیری از ابتلا به دیابت موثر است. در تحقیقات گسترده‌ای در بیست و چند مرکز تحقیقاتی آمریکا، دانشمندان عده‌ای از افراد دارای شرایط پر خطر برای ابتلا به دیابت را که هنوز دیابتی نشده بودند، به دو گروه تقسیم کردند. به یک گروه پیشاپیش متفورمین تجویز کرده و به گروه دیگر هفته‌ای ۱۵۰ دقیقه ورزش تجویز کردند. سپس دریافتند، متفورمین حدود ۳۰ درصد از ابتلا به دیابت پیشگیری می‌کند. درحالی که ورزش حدود ۵۰ درصد از ابتلا به دیابت پیشگیری می‌کند بنابراین ورزش یکی از پایه‌های پیشگیری از دیابت در افرادی است که احتمال ابتلا به دیابت در آنها بیشتر از سایرین است.