چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
حفظ حریم شخصی یا پنهانکاری در خانه
فرزند یکی یکدانه خانه است، تازه دانشگاه قبول شده و طبیعتا دوستان تازهای هم برای خودش پیدا کرده است، اما با ناراحتی میگوید در چاردیواری خانه ما حریم شخصی معنا ندارد، شب به شب باید ریز خرجهای روزانهام را برای پدر و مادرم ردیف کنم، از دوستانم بگویم از اینکه در دانشگاه چه کردیم، کجا رفتیم و چه گفتیم؛ باور کنید حتی شماره شناسنامه دوستانم را نیز حفظ هستند، از اینکه تلفن همراه و یارانهام رمز ورود دارد ناراضیاند، وقتی هم اعتراض میکنم میگویند چرا اصرار به پنهانکاری دارم.
از سوی دیگر والدینش می گویند ما که سر از کار این بچه درنمی آوریم. هر چه می پرسیم جواب سربالا می دهد، هر روز یک دوست تازه پیدا می کند، روی موبایل و کامپیوترش رمز ورود گذاشته، اگر می توانست احتمالا روی قفل اتاقش هم رمز ورود می گذاشت؛ وقتی هم به این همه پنهانکاری اش اعتراض می کنیم می گوید من در این خانه حریم شخصی ندارم.
نظارت غیرمستقیم
بی شک نظارت بر کار فرزندان و اطمینان یافتن از درستی مسیری که طی می کنند، برای والدین مهم و ضروری است، اما مشکل از جایی آغاز می شود که برخی والدین هیچ محدوده مشخص و هیچ روش مناسبی برای این نظارت نمی شناسند و چه بسا آزادی و استقلال و اعتماد فرزندان خود را، به بهای نظارت کردن از دست بدهند. برخلاف این نظارت های افراطی، گروهی دیگر از والدین، محترم شمردن استقلال فرزندان را به معنای اعطای یک آزادی تعریف نشده و نامحدود می دانند. به همان اندازه که افراط در نظارت و کنترل فرزندان آنها را از والدین دور و دورتر می کند، آزادی های بی حد و مرز هم بی قاعده و خطرآفرین هستند. شاید بهتر باشد قبل از هر چیز به این پرسش بپردازیم که برای ورود به دنیای جوان و نوجوان باید چه کرد؟
دکتر جعفر حسنی، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در پاسخ به این پرسش می گوید: ابتدا باید خاطرنشان کرد که برخلاف دوران کودکی، در دوره نوجوانی نظارت مستقیم مطلوب نیست، بلکه نظارت مستقیم در دوره کودکی لازم است. نوجوانان معمولا نظارت مستقیم را تحمل نمی کنند و ممکن است در برابر آن واکنش های بسیار تندی هم داشته باشند. این که فرزندان نتوانند در دوره نوجوانی نظارت مستقیم را تحمل کنند، ایراد از والدین آنهاست که او را مورد نظارت مستقیم قرار می دهند. وی می افزاید: نوجوان وقتی خودش را تحت نظارت مستقیم والدین می بیند احساس می کند به حریم شخصی اش تجاوز شده است، بنابراین بسیار طبیعی است که واکنش منفی نشان دهد.
برای نظارت غیرمستقیم در تمام امور زندگی نوجوانان موارد زیر می تواند مفید باشد:
ـ وارد فضای فکری و زندگی نوجوانان شوید و با آنها زندگی کنید و نیازهای آنها را لمس و درک کنید و با چشم آنها به عالم اطراف نگاه کنید تا بتوانید مشکلات آنها را لمس کنید. علت بسیاری اختلافات والدین با فرزندان همین بی توجهی به این نکته بسیار مهم است.
ـ در حد معقول با فرزندان خود رابطه دوستی برقرار کنید تا بتوانند با اطمینان از شما مشورت بگیرند و زمینه برای نظارت غیرمستقیم شما فراهم شود.
ـ به طور غیرمستقیم آنها را در پیدا کردن دوستان خوب راهنمایی کنید. از فایده های دوستان خوب و ضررهای دوستان بد آگاهشان کنید.
ـ آنها را با دیگران مقایسه نکنید که آثار روانی بسیار بدی دارد.
ـ به حس استقلال طلبی نوجوانان احترام بگذارید و از دخالت های نابجا پرهیز کنید و در صورت نیاز غیرمستقیم وارد شوید.
والدین هوشمند، فرزندان مستقل
بسیاری از والدین از اهمیت نظارت فرزندان خود آگاهی دارند، اما نگرانی از وابسته بار آمدن فرزندان و مستقل نشدن آنها سبب می شود برای ورود به دنیای فرزندشان دچار تردید شوند. دکتر حسنی در پاسخ به این پرسش که چه راه هایی برای نظارت فرزندان در خانواده وجود دارد به گونه ای که فرزندان احساس نکنند استقلال ندارند، می گوید: در دوره نوجوانی به علت شکل گیری هویت و انقلاب شخصیتی، نوجوانان حساسیت بیشتری نشان می دهند. بنابراین ضروری است که برای عدم تهدید استقلال آنها به موارد زیر توجه کرد.
ـ در کارهایی که مربوط به نوجوانان است، بدون مشورت آنها تصمیم نگیرید.
ـ قوانین و مقررات مورد نظر را به همراه پیامدها و نتایجش بوضوح بیان کنید. هرچند نوجوانان دیگر بچه نیستند، اما آگاهی و بلوغ لازم برای آن که خودشان به تنهایی بتوانند بهترین تصمیم را در کارهایشان اتخاذ کنند ندارند.
ـ اگر با آنها حرف می زنید، به طور جدی حرف های آنها را گوش کنید، تا حس ارزشمندی و کرامت و احترام را در خود از طرف والدین لمس کنند.
ـ احساسات نوجوانان را بپذیرید.
ـ هیچ وقت در مشورت دادن نظر خود را بر آنها تحمیل نکنید که در این صورت از مشاوره با شما لذت نمی برند و شما را جدی نمی گیرند و به مرور زمان از گفتن حرف هایشان به شما خودداری می کنند.
ـ اقتضائات سنی آنها را درک کنید.
ـ متناسب با ادبیات آنها صحبت کنید نه ادبیات خودتان.
ـ از قضاوت های زودهنگام پرهیز کنید.
ـ در فعالیت هایی که فرزندانتان دوست دارند (مثل فوتبال و کوهنوردی و...) با آنها همراه شوید، چراکه بهترین موقعیت را برای تاثیرگذاری شما فراهم می کنند.
ـ اگر عیب و ایرادی از فرزندان خود دیدید، فقط به خودش بگویید و آنها را پیش دیگران ضایع نکنید، چراکه ضربه روحی این عمل شما قابل جبران نخواهد بود.
ـ فرزندان نباید در یک تضاد بین گفتار و رفتار والدین قرار بگیرند.
شیما نادری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست