چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ثروتمند و فقیر


ثروتمند و فقیر

روسیه طی دوران ولادیمیر پوتین تحولات زیادی را به خود دیده است از یك سو رشد قیمت نفت باعث شد تا نوعی معجزه اقتصادی در كشور به وقوع بپیوندد و از سویی دیگر سیاست های اقتصادی مسكو تغییرات فراوانی را در ساختار ابرقدرت سابق پدید آورد

روسیه طی دوران ولادیمیر پوتین تحولات زیادی را به خود دیده است. از یك سو رشد قیمت نفت باعث شد تا نوعی معجزه اقتصادی در كشور به وقوع بپیوندد و از سویی دیگر سیاست های اقتصادی مسكو تغییرات فراوانی را در ساختار ابرقدرت سابق پدید آورد. پوتین كه در سال ۲۰۰۰ جای بوریس یلتسین را در كاخ كرملین گرفت چنان اقتصاد روسیه را بال و پر داد كه از آن زمان تاكنون مجموعاً۷/۳۹ درصد رشد داشته است. كارشناسان پیش بینی می كنند كه در سال جاری میلادی كشور حدود ۶ درصد رشد داشته باشد. با وجود این ضعف هایی ساختاری وجود دارند كه موجبات نگرانی را فراهم می كنند. وابستگی بیش از حد به صادرات نفت و سایر مواد خام، افزایش سهم دولت در اقتصاد، پایین بودن سرمایه گذاری ها و تاسیسات زیربنایی فرسوده مهمترین این ضعف ها هستند. مشكل اصلی روسیه آن است كه بر روی زیرساخت های سنتی خود كه بر پایه اقتصاد كمونیستی شكل گرفته اند نوعی نصفه و نیمه از اقتصاد بازار را پیاده می كند و یا حداقل قصد چنین كاری را داشته است. لذا حاصل كار چنان می شود كه درآمدهای بادآورده نفتی هم نمی توانند تغییرات شگرف و درازمدتی ایجاد كنند. بسیاری از كارشناسان روسی نگران آنند كه شانس بزرگ كنونی ناشی از درآمدهای نفتی و همچنین امكانات بالقوه موجود در آینده نیز بی فایده بماند.

البته رشد اقتصادی سال های اخیر و درآمدهای نفتی در زندگی مردم بی تاثیر نبوده اند. در سال ۲۰۰۰ كه پوتین روی كار آمد میانگین حقوق ماهانه شاغلین در روسیه تنها حدود ۸۰ دلار بود، در حالی كه این رقم اكنون به بیش از ۴۰۰ دلار رسیده است_ چیزی كه حتی در مقایسه با ایران نیز وضعیت بهتری را نشان می دهد. بسیاری از سیاست های پوتین را می توان در جهت افزایش درآمدهای كشور دانست. حتی موضع گیری های جهانی وی و دولتش هم عمدتاً ناشی از محاسبات اقتصادی است. به عنوان مثال در بحث مربوط به فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران نیز می توان چنین جهت گیری ای را دریافت.

روس ها كه سال ها است از رهگذر قراردادهای اقتصادی با ایران به درآمدهای خوبی رسیده اند، اكنون معتقدند در آینده باز هم سود خواهند كرد _ چه اختلافات ایران با غرب كاهش یابد و چه تشدید شود. با تشدید اختلاف ها قیمت نفت و گاز افزایش یافته و بر درآمدهای روسیه به عنوان یك صادركننده مهم افزوده می شود. كاهش تنش نیز بر ارتباط های تجاری گسترده روسیه با ایران و پروژه های میلیاردی ساخت نیروگاه های هسته ای روسی در ایران اثر بسیار مثبتی می گذارد.

البته نگاه های اقتصادی به روابط با دیگر كشورها موضوعی است كه در سایر نقاط دنیا هم به وفور دیده می شود و اصولاً امری طبیعی است، اما به نظر می رسد روسیه به دلیل ضعف های اقتصادی ناشی از سال های پس از فروپاشی شوروی، با شدت بیشتری از چنین نگرشی پیروی می كند. روسیه اگرچه با سرعت رشد می كند، اما فقر را می توان در روستاهای سیبری به خوبی دید. هر سال بر تعداد روس هایی كه نامشان در لیست پانصد ثروتمند بزرگ دنیا در مجله فوربس چاپ می شود، اضافه می شود. هر سال تعداد فقرا و اقشار كم درآمد نیز عدد بیشتری را نشان می دهد. براساس آمارها هم اكنون ۴۴ میلیاردر در روسیه زندگی می كنند و ۲۲ میلیون نفر هم زیر خط فقر و فاقد حداقل های اولیه زندگی هستند.

●حركت از صفر

روز ۱۷ اوت ۱۹۹۸ اقتصاد روسیه به نقطه صفر رسید. در آن روز دولت اعلام ورشكستگی كرد. به نظر می رسید روسیه به پایان كار خود رسیده است. اما وضعیت با سرعتی بالاتر از حد انتظار بهبود پیدا كرد. كاهش ارزش روبل _ واحد پول كشور _ موجب شد تا قیمت محصولات صنعتی روسیه پایین بیاید و شركت های روس توان رقابت با واردات شركت های رقیب را پیدا كنند. ظرفیت های تولید خالی و بلااستفاده همگی مورد استفاده قرار گرفتند و شركت ها رشد كردند. افزایش قیمت نفت هم باعث شد تا بودجه احیا و بازسازی شود. بوریس یلتسین در اواخر دوران ریاست جمهوری خود مجبور بود با نفت ارزان و با قیمت بشكه ای ۹ تا ۱۰ دلار حكومت كند. در سال ۱۹۹۹ درآمدهای دولتش تنها ۲۴ میلیارد دلار بود. امروز پوتین می تواند قیمت ۵۶ دلاری نفت و درآمد سالیانه حدود ۲۰۰ میلیارد دلاری را در محاسبات خود منظور كند.

وقتی درآمدهای كشور ده برابر شده، طبیعی است كه اقتصاد روسیه در سال ۱۹۹۹ با امروز اصلاً قابل مقایسه نباشد. نقش اصلاحات پوتین به خصوص در سال های اول ریاست جمهوری اش به هیچ وجه نباید در چنین روندی نادیده گرفته شود _ هر چه قدر هم كه بخواهیم رشد بهای نفت را موثر بدانیم. او در دوران اول ریاست جمهوری اش مالیات بردرآمدها را پایین آورد و به رقم واحد ۱۳ درصد در تمامی رشته ها و فعالیت ها رساند. مالیات بر سود را هم ۲۴ درصد قرار داد. پوتین علاوه بر این خرید و فروش زمین و خانه را برخلاف معیارهای سوسیالیستی و كمونیستی كاملاً آزاد اعلام كرد. سرمایه گذاران داخلی و خارجی از اقدام مذكور تشكرها كردند و این امر تاثیر قابل توجهی در تشویق خارجیان به ورود سرمایه به روسیه داشت.

البته از یك اقدام مهم غفلت شد. مدرن سازی ساختارهای دولتی چیزی بود كه پوتین شاید عمداً نخواست به آن توجهی داشته باشد. شاید این امر از روحیات امنیتی افسر سابق كاگ ب كه امروز مرد اول كرملین است، ناشی شده باشد. علت هر چه باشد امروز ماموران و كارمندان و كارگران دولت درست به اندازه گذشته ناكارآمد و حتی فاسدتر از قبل هستند. سازمان شفافیت بین الملل كه معتبرترین سازمان در زمینه تعیین میزان فساد در كشورهاست، در لیست ۱۵۸ كشور مورد بررسی روسیه را در رده ۱۲۶ قرار داده است. به عبارت دیگر از نظر این سازمان روسیه جزء فاسدترین های دنیا است.

● فرمول نفت و روسیه

۴۰ درصد كل درآمدهای بودجه حاصل از فروش نفت و گاز هستند. وابستگی به نفت به حدی است كه بانك جهانی برای آن یك فرمول كشف و منتشر كرده است: به ازای هر یك دلار تغییر قیمت نفت، میزان تولید ناخالص داخلی روسیه یا به عبارت دیگر رشد اقتصادی این كشور ۳۵/۰ درصد تغییر می كند. مثلاً اگر در طول یك سال قیمت نفت بشكه ای یك دلار نسبت به سال قبل از آن بیشتر باشد، رشد اقتصادی ۳۵/۰ درصد از این رهگذر بیشتر می شود. هر یك دلار تغییر قیمت نفت هم درآمدهای دولت را معادل ۴۵/۰ درصد تولید ناخالص داخلی روسیه تغییر می دهد. اگر قیمت نفت روسیه از رقم كنونی ۶۵ دلار به ۳۰ دلار برسد این به معنای آن خواهد بود كه درآمدهای دولت ۱۲۵ میلیارد دلار در یك سال كاهش پیدا می كند. كاملاً مشخص است كه هیچ چیزی مثل نفت و گاز اقتصاد روسیه را به جلو نمی برد. در گزارش بانك جهانی آمده كه رشدهای اقتصادی سالیانه پنج درصد یا بیشتر در روسیه تنها زمانی محقق شده و می شوند كه رشد قیمت نفت قابل توجه باشد. آندری ایلاریونف مشاور اقتصادی سابق پوتین تاكید می كند كه هزینه های دولت و كشور به هیچ وجه انعطاف پذیر نیست تا در مقابل كاهش قیمت نفت در جهان بتوان آنها را كم كرد. میزان این هزینه ها هر سال هم بیشتر می شود. سال گذشته میلادی ۱۳۰ میلیارد دلار بودند و در سال جاری به ۱۶۰ میلیارد دلار رسیده اند- مطابق آنچه كه در بودجه آمده است. طی سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ به واسطه آنكه انتخابات در پیش است قطعاً دولت برای افزایش رفاه و رضایت مردم این هزینه ها را بالاتر هم خواهد برد.

عباس فتاح زاده


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.