جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۱۸ بهمن)


● ولادت ابومنصور ثعالبی ادیب و لغوی نیشابوری(۳۵۰ق)
ابومنصور عبدالملک بن محمد بن اسماعیل ثعالبی، ادیب و لغوی مشهور قرن چهارم و پنجم هجری در نیشاوبر به دنیا آمد. تالیفات ثعالبی …

ولادت ابومنصور ثعالبی ادیب و لغوی نیشابوری(۳۵۰ق)

ابومنصور عبدالملک بن محمد بن اسماعیل ثعالبی، ادیب و لغوی مشهور قرن چهارم و پنجم هجری در نیشاوبر به دنیا آمد. تالیفات ثعالبی در نزد اهل فن مشهور و به دقت نظر و کثرت فائده، معروف است و به امام المصنفین و راس المولفین خوانده می شود. مکارم الاخلاق و الامثال از کتب اوست. ابومنصور ثعالبی در سال ۴۲۹ ق در ۷۹ سالگی بدرود حیات گفت.

تولد علامه بزرگ حیدر قلی سردار کابلی عالم و فقیه مسلمان(۱۲۹۳ق)

حیدرقلی فرزند محمدخان سردار کابلی از مفاخر علمای امامیه در کابل متولد شد. وی از محضر اساتیدی مانند میرزا حسین نوری و سید صفی الدین حسن بن هادی کاظمی استفاده کرد و از آیات عظام: سیدحسن صدر، حاج شیخ عباس قمی، سید یحیی خراسانی، شیخ آقا بزرگ تهرانی و ... مفتخر به دریافت اجازه نقل روایت شد. سردار کابلی همزمان با فراگیری علوم معقول و منقول به یادگیری زبانهای زنده دنیا از قبیل عربی، انگلیسی، عبری و اردو همت گماشت و آنها را آموخت. ایشان در سال ۱۳۱۰ ق راهی کرمانشاه شد و در آن منطقه محروم به ارشاد مردم، تبلیغ دین و تدریس و تالیف پرداخت. کتاب ترجمه انجیل برنابا و الاربعون حدیثاً فی فضایل امیرالمومنین(ع) از جمله آثار او می¬باشد. سردار کابلی در سال ۱۳۷۲ ق در ۷۹ سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد . پس از تشییعی با شکوه در کرمانشاه، به نجف اشرف منتقل و در آنجا مدفون گردید.

تولد فقیه عالی مقام آیت الله سیداحمد خوانساری مرجع بزرگوار شیعه(۱۳۰۹ق)

آیت الله سید احمد خوانساری در ۱۳۰۹ ق در خوانسار به دنیا آمد. در ۲۰ سالگی عازم نجف اشرف گردید و از محضر اساتید بزرگی همچون محقق خراسانی، سیدمحمدکاظم یزدی، شریعت اصفهانی، محقق نایینی و آقا ضیاالدین عراقی کسب فیض نمود . آیت الله خوانساری همزمان با تاسیس حوزه علمیه اراک وارد ایران شد و به تدریس پرداخت. وی سال¬ها در اراک و قم با مرحوم آیت الله شیخ عبدالکریم حائری همکاری و تشریک مساعی داشت و پس از تاسیس حوزه علمیه قم به سرپرستی آیت الله حائری یزدی امام جماعت مدرسه فیضیه را به عهده گرفت. آیت الله خوانساری در سال ۱۳۷۰ ق پس از درگذشت عالم وارسته حاج سید یحیی سجادی به دستور آیت الله بروجردی به تهران عزیمت نمود. ایشان در آنجا به امامت جماعت مسجد معروف سید عزیزالله مشغول شد و به تدریس علوم دینی و ارشاد مردم همت گمارد. آیت الله خوانساری تا پایان عمر در تهران اقامت داشت و پس از فوت در حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.

رحلت عالم بزرگ و فقیه نامدار شیعه آیت الله محمد حسن مامقانی(۱۳۲۳ق)

آیت الله شیخ محمد حسن مامقانی فرزند ملاعبدالله از متبحرین علمای امامیه عصر خویش بود و حوزه درس این فقیه صمدانی و عابد زاهد محل تجمع و استفاده علمای و فضلای بسیاری محسوب می گردید. او به مال دنیا بی رغبت بود و از ظالمان چیزی را قبول نمی کرد. آیت الله مامقانی شاگرد برجسته شیخ مرتضی انصاری و سید حسین کوه کمره ای می باشد. از این عالم بزرگ تالیف های گران بهایی چون بشری الاصول الی اسرار علم الاصول، ذرایع الاحکام فی شرح شرایع الاسلام و غایه الامال به جای مانده است. آیت الله مامقانی در سال ۱۳۲۳ ق در نجف اشرف وفات یافت ودر مقبره خصوصی خود دفن شد.