دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

صرع بیماری یا جن زدگی !


صرع بیماری یا جن زدگی !

سالیان سال قبل وقتی فردی در جامعه گرفتار حمله تشنج می شد، تصور عمومی این بود که احتمالاً حادثه ناشی از جن زدگی است. در عهد باستان حملات تشنج به علت احتمال نفوذ ارواح خبیثه به …

سالیان سال قبل وقتی فردی در جامعه گرفتار حمله تشنج می شد، تصور عمومی این بود که احتمالاً حادثه ناشی از جن زدگی است. در عهد باستان حملات تشنج به علت احتمال نفوذ ارواح خبیثه به جمجمه بیمار یا بیماری خدایان قلمداد می شد. تأثیر خرافی این بیماری گاهی در فیلم های سینمایی به علت جن زدگی کماکان شکل فکری در جامعه ایجاد می کند.به هر حال در شرایط کنونی هم افراد مبتلا به بیماری صرع از نظر دیگران و عموم جامعه بیمارانی متفاوت و غیرعادی تلقی می شوند و گاهی برخی افراد سعی دارند از این افراد پرهیز کنند.

تفکرات خرافی درباره این بیماری نه فقط در ایران بلکه در همه جوامع بشری اعم از کشورهای در حال توسعه یا پیشرفته فراگیر بوده و بررسی های علمی در جوامع نشانگر برداشت های غیرواقع و غیرعلمی از این بیماری است.

صرع یکی از قدیمی ترین و شایع ترین اختلالات شناخته شده مغزی است، که منجر به حمله و تشنج های تکراری کوتاه یا بلند مدت در فرد می شود.

براساس آمار سازمان بهداشت جهانی هم اکنون حدود ۷۰۰ هزار ایرانی از بیماری صرع رنج می برند و برآورد می شود بالغ بر سه میلیون نفر به اشکال مختلف درگیر این بیماری باشند. برخلاف تصورهای غلط جامعه، صرع بیماری خطرناک نیست، بلکه قابل پیشگیری و درمان بوده، اما به علت کمبود آگاهی های عمومی در این زمینه، کج اندیشی های خرافی از جمله جن زدگی، طلسم شدگی و غیره، بیماران را علاوه بر رنج بیماری به گوشه گیری، سلب اعتماد به نفس و دوری از فعالیت های اجتماعی کشانده است. این باورهای نادرست موجب شده است که تعداد قابل توجهی از خانواده ها در کشور، بیماری خود را پنهان و از مراجعه به مراکز پزشکی خودداری کنند یا برخی از مسئولان مدارس از ثبت نام دانش آموزان سر باز زنند و آنها همواره برای اشتغال، ازدواج و داشتن فرزند با مشکلات جدی مواجه باشند.به نظر می رسد اطلاع رسانی صحیح و علمی درباره این بیماری، و تغییر نگرش و باورهای عمومی جامعه نسبت به آن گام اول در حل این مشکل اجتماعی باشد که بتواند سلامتی، نشاط و اعتماد به نفس را به صدها هزار بیمار مصروع کشور، هدیه کند.

با توجه به نیاز مبرم جامعه و به منظور اطلاع رسانی صحیح درباره این بیماری و با توصیه سازمان بهداشت جهانی حوزه مدیترانه شرقی در زمینه انتخاب یک روز به عنوان روز ملی در کشورهای شرق مدیترانه، درخواست تعیین روز ملی به این منظور ضروری به نظر می رسید، به این منظور انجمن صرع ایران بر آن شد روزی را به عنوان روز ملی به دولت پیشنهاد کند که پس از پیگیری های مکرر از سوی دستگاه های ذیربط هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است. امیدواریم با مساعدت های دولت نهم این مهم در آینده ای نزدیک و هرچه سریع تر تحقق یابد.