یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

به بهانه آغاز دهه دوم از هزاره سوم میلادی پس از ۱۱ سپتامبر


به بهانه آغاز دهه دوم از هزاره سوم میلادی پس از ۱۱ سپتامبر

نگاهی به جریان های عمده سینمای جهان در دهه۲۰۱۰ـ ۲۰۰۱

هنوز زمان زیادی از آغاز قرن بیست و یکم و هزاره سوم میلادی نگذشته بود که در یازدهمین روز از نهمین ماه سال ۲۰۰۱ حادثه ای در نیویورک اتفاق افتاد که گویی همه آنچه در فیلم های آخرالزمانی تا آن هنگام تصویر شده بود را عینیت می بخشید. گویی عملیات تروریستی فیلم هایی همچون «محاصره» (ادوارد زوییک- ۱۹۹۸) و «جاده ارلینگتن» (مارک پلینگتن- ۱۹۹۹) تحقق عینی پیدا کرده بود، انگار پیش بینی های فیلم «مردی که فردا را می دید» (رابرت ژونه- ۱۹۸۱) درباره پیش گویی های نوسترآداموس جامه عمل می پوشانید. فیلمی که دو سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی بر روی پرده رفت و در آن به وضوح نشان داده می شد که موشک مسلمانان، برج های دوقلوی نیویورکی را به دو نیم می سازد!!

به جز این ها طی سال های پیش از ۲۰۰۱، حداقل در بیش از ۱۸ فیلم دیگر به نوعی نابودی برج های دوقلوی تجارت جهانی در نیویورک به تصویر کشیده شد و درواقع نیویورک (که در فرهنگ پیوریتن ها و اوانجلیست ها «یهودیه» هم نامیده شده) یک شهر آخرالزمانی نمایش داده شد. فی المثل:

- در صحنه ای از فیلم «هکرز» (ین سافتلی- ۱۹۹۵) که در تاریکی شب برج های دوقلو نشان داده می شوند، چراغ اتاق های این دو برج به ترتیبی روشن هستند که از آن عبارت: اصابت کردن و سوزاندن (Crash and Burn) خوانده می شود.

- در صحنه ای از فیلم «ترمیناتور ۲: روز داوری» (جیمز کامرون- ۱۹۹۱) که مرد جیوه ای در کامیون درحال تعقیب ۸۰۰-T و جان کانرز بر روی موتورسیکلت درون کانالی دیده می شود، در حال عبور از یکی از زیرگذرها که سرانجام کامیون بر اثر برخورد با آن منفجر می شود، پیش از برخورد این کلمات بر روی سر در آن زیر گذر قابل خواندن است:

Causion۹-۱۱ یعنی اخطار ۱۱-۹ (اشاره به تاریخ ۱۱ سپتامبر)

- در فیلم «برادران سوپر ماریو» (۱۹۹۳) در دو صحنه پیاپی، برج های دوقلوی نیویورکی مورد تهاجم اشیاء نورانی قرار می گیرند.

- در پوستر اولیه فیلم «جان سخت» (جان مک تیرنان- ۱۹۸۸) برج های مرکز تجارت جهانی در نیویورک درحال انفجار هستند! این تصویر بعدا از روی پوستر حذف شد!!

- یک گفت وگو از سکانس مهمی در فیلم «بوسه طولانی شب بخیر» (رنی هارلین- ۱۹۹۶). فیلمی درباره یک مأمور زن امنیتی سابق که دچار فراموشی شده و در موقعیت یک خانم خانه دار، به تدریج وضعیت سابقش را به خاطر می آورد. آن گفت وگو مابین دو مأمور امنیتی صورت می گیرد:

«... مرد اول: بمب گذاری مرکز تجارت جهانی را در سال۱۹۹۳ یادتون میاد؟ (در آن تاریخ اعلام شد که فردی به نام رمزی یوسف، بمبی را در طبقه پنجم زیرزمین برج های یاد شده منفجر کرده است.)

مرد دوم: می خوای بگی تو می خوای یک عملیات تروریستی دروغین راه بندازی تا بتونی از کنگره پول و بودجه بکشی بیرون؟

مرد اول: بنابراین مجبوریم عملیات تروریستی رو به طور واقعی انجام بدیم و طبعاً مسلمان ها رو مقصر اعلام می کنیم...»

اما یک سال پیش از رخداد حادثه ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ و دقیقاً در ۲۲سپتامبر ۲۰۰۰ فیلم «جن گیر» (ویلیام فریدکین) که ۲۷سال قبل در سال۱۹۷۳ اکران شده بود تحت عنوان نسخه ویژه کارگردان و اینکه صحنه های تازه ای نسبت به نسخه اصلی در آن گنجانده شده با نام جن گیر ۲۰۰۰ در آمریکا اکران شد و تا یک ماه پیش از واقعه برج های دوقلوی نیویورکی در ۲۶ کشور جهان به نمایش عمومی درآمد که آخرین آن در ۱۶اوت ۲۰۰۱ (حدود یک ماه پیش از حمله به برج های مرکز تجارت جهانی) در اسراییل بود!! بدون شک اکران مجدد فیلم «جن گیر» نمی توانست علل معمول نمایش دوباره سایر آثار سینمایی را دارا باشد چراکه:

اولاً؛ معمولاً اکران مجدد فیلم های ماندگار یا مطرح تاریخ سینما به مناسبت ۲۰، ۲۵، ۵۰، ۷۵ یا ۱۰۰سالگی آنها انجام می گیرد و ۲۷سالگی یک فیلم، هیچ گونه مناسبتی نمی تواند داشته باشد.

ثانیاً؛ فیلم به عنوان نسخه ویژه کارگردان تقریباً هیچ صحنه مهم اضافه ای نداشت و تنها قدری قدم زدن های بی حاصل الن برنستین و یا پدر کاراس به آن افزوده شده بود که در روند داستان هیچ تأثیری نداشت.

اما در آستانه هزاره سوم و حادثه ۱۱سپتامبر، فیلم «جن گیر» می توانست واجد پیام های ویژه ای برای مخاطبانش باشد. در فیلم، روح شیطانی و شرور از درون سرزمین عراق و با صدای اذان به آمریکا و کیپ تاون آمده و در وجود دختر نوجوانی فرو می رود. عراق سرزمین شیطان و شرارت جلوه می کند و این همان نجوای کلام جرج دبلیو بوش در آستانه حمله نظامی به افغانستان و عراق پس از ماجرای ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ بود که اینک آمریکا و جهان با یک محور شرارت و قدرت شیطانی مواجه اند که اگر آن را در خود مرکز شر (یعنی عراق و خاورمیانه و در اصل کشورهای اسلامی) سرکوب نکند، در آمریکا به سراغشان خواهد آمد! یعنی به این ترتیب یک فیلم شیطانی آرشیوی در خدمت میلیتاریسم نوین غرب قرار گرفت و به قول یکی از کارشناسان سیاسی دیپلماسی آخر الزمانی غرب را کلید زد.

به هر حال حادثه ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ نقطه عطفی در تاریخ آمریکا و غرب بود، چنانچه خود جرج دبلیو بوش، تاریخ را به پیش و پس از ۱۱سپتامبر تقسیم نمود. برخی کارشناسان براین باورند که به دلیل عدم رخداد جنگ آخرالزمان یا آرماگدون در انتهای هزاره دوم، ۱۱سپتامبر بوجود آمد تا آنچه برای زمینه سازی جنگ واپسین برعهده ایالات متحده نهاده شده (لشکرکشی به خاورمیانه و اشغال سرزمین عراق یا همان بابل) انجام پذیرد.

اما درحالی که طی پنج سال پس از ۱۱سـپتامبر تقریبا سینمای هالیوود از هرگونه پرداخت به حادثه برج های دوقلوی نیویورکی منع گردیده بود و هیچ گونه فیلمی دراین زمینه ساخته نشد و حتی تصاویر برج های دو قلوی نیویورکی از بعضی فیلم های ساخته شده قبل از ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱، بیرون کشیده شد، اما درسال ۲۰۰۶ ناگهان ورق برگشت و حداقل سه فیلم با تبلیغات و سرو صدای فراوان روی پرده سینما و یا بر صفحه تلویزیون نقش بستند؛ «یونایتد ۹۳» (پال گرین گرس) و «پرواز ۹۳» (پیتر مارکل) که هردو فیلم درباره چهارمین هواپیمایی ربوده شده در روزیاد شده بودند و فیلم «مرکز تجارت جهانی» (الیوراستون) که به قصه دوپلیس نجات یافته از آوار برج های دوقلو می پرداخت.

دو فیلمی که ماجرای پرواز شماره ۹۳ را به تصویر می کشیدند، حکایت چهارمین هواپیمای به اصطلاح ربوده شده روز ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ را نقل می کردند که با تلاش مسافرین آن، به هدف خود یعنی برخورد با ساختمان دیگری از مراکز مهم آمریکا نرسید و در منطقه ای دورتر با زمین برخورد کرده و منفجر شد. داستان فیلم که براساس برخی نقل و قول های بازماندگان قربانیان آن پرواز از آخرین تماس تلفنی با بستگانشان به همراه تخیلات فیلمسازان آثار مذکور شکل گرفت، بعدا مورد اعتراض همان بازماندگان واقع شد که گویا ماجرای مذکور تحریف گردیده است!

فیلم الیور استون هم یک پروپاگاندا برای نئوکان های حاکم بر آمریکا بود. نکته جالب اینکه وقتی الیور استون برای ساخت فیلم «مرکز تجارت جهانی» توسط روسای کمپانی پارامونت انتخاب گردید، بسیاری از روزنامه نگاران و وبلاگ نویسان متمایل به محافل سیاسی خصوصا وابسته به جناح محافظه کاران و جمهوری خواهان حاکم، برآشفتند و یکی از آنها نوشت:«این دیگر شرم آور است که اجازه می دهند فیلمسازی مثل الیور استون با آن فکر مسموم وخرابش، ماجرای ۱۱ سـپتامبر را آلوده کند!!» و کمپانی پارامونت برای راحت کردن خیال متعصبان محافظه کار، علاوه بر راه اندازی یک شرکت رسانه ای، درچندین جلسه نمایش خصوصی (پیش از اکران عمومی) فیلم را برای اعضای کنگره آمریکا نشان داد تا اینکه «کال تامس» تندرو و متعصب تعریف خود را از فیلم استون چنین ارائه داد (تعریفی که شاید زمانی درمخیله استون یا حداقل هواخواهان او هم نمی گنجید!). تامس گفت:

«یکی از درخشانترین فیلم هایی که از کشور، خانواده، ایمان و مردم دفاع می کند»!!!

دلیل این دفاع حیرت انگیز یک نئو مکارتی از استون کاملا واضح بود. او برخلاف آثار معروفش و آن تئوری ۳ سواله فیلم «جی اف کی»، در فیلم «مرکز تجارت جهانی» به عمق ماجرای ۱۱ سپتامبر نقب نمی زد و آن را فقط دریک سطح تبلیغاتی برای میلیتاریسم حاکم برآمریکا مطرح می ساخت. اگر چه استون درهزاره جدید با ساخت فیلم «اسکندر» (۲۰۰۳) و «دبلیو» (۲۰۰۸) از جرگه سینماگران ظاهرا معترض بیرون رفت و به صف فیلمسازان تبلیغاتی هالیوود پیوست.

اما درباره ۱۱سپتامبر ۲۰۰۱ مستندهای بسیاری ساخته شد. یکی از این مستندها که سال بعد از آن حادثه نمایش داده شد، ۱۱ فیلم کوتاه ۱۱دقیقه ای از ۱۱ فیلمساز مختلف جهان بود که در مجموعه ای گرد آمده بود. فیلمسازانی همچون یوسف شاهین، کلود شابرول، شان پن، کن لوچ، الخاندرو گونزالس ایناریتو، در این مستند حضور داشتند و یکی از آن فیلم ها ساخته کن لوچ به حادثه ای دیگر در ۱۱سپتامبر ۲۸ سال قبل از واقعه برج های نیویورکی می پرداخت، به فاجعه کودتای نظامیان شیلی در ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳ که به وسیله آمریکا و عواملش مانند ژنرال پینوشه علیه حکومت ملی و مردمی سالوادور آلنده انجام شد و طی آن دهها هزار تن با رگبار مسلسل های آمریکایی کشته شدند. کن لوچ در آن اپیزود به طعنه می گفت اگر در حادثه برج های مرکز تجارت جهانی نیویورک حدود ۳ هزار نفر (که البته رقم بالایی است) جان باختند، در جریان کودتای شیلی، تنها در استادیوم سانتیاگوی شیلی بیش از ۳۰ هزار نفر قتل عام شدند. در حالی که هیچ مراسمی برایشان برپا نگشت، اشکی برایشان ریخته نشد و گروه و سازمان بین المللی برایشان دل نسوزاند!!!

مستند ۱۱ فیلمه مذکور، موضوع جدیدی را درباره ماجرای ۱۱ سپتامبر مطرح نساخت اما مستندهای متعددی حقایق و گوشه های پنهان آن حادثه را بازخوانی کردند از جمله فیلم «تغییر بی قاعده» که در سال ۲۰۰۵ ساخته شد.

مجله تایم در گزارشی درباره «تغییر بی قاعده»، آن را یکی از افشاگرترین فیلم هایی معرفی نمود که درباره ۱۱ سپتامبر ساخته شده است. در ادامه گزارش مجله تایم آمده بود که:

«... فیلم یاد شده پر از آمار، تصاویر، مدارک و گفته های شاهدان عینی است. متخصصان در مصاحبه هایشان دلایل خود را ارائه می دهند و نوای موسیقی هیپ هاپ در سرتاسر فیلم به گوش می رسد. آنها یازدهم سپتامبر را از نو بازسازی کرده اند. نقطه به نقطه و فریم به فریم. یک گوینده لحظه به لحظه ماجرا را شرح می دهد. آماتورها، شماری از انسان های سخت کوش (که بعضی حتی ۲۰ ساله اند) با سرمایه شخصی و لپ تاپ هایشان و تصاویری که در اینترنت موجود بوده؛ این فیلم را ساخته اند...»

کوری رووه، یکی از سازندگان فیلم که تنها ۲۳ سال داشت، در مصاحبه با همان شماره مجله تایم گفت: «هدف فیلم تنها یک چیز است: مردم باید متقاعد شوند که داستان های دیگری هم از ماجرا وجود دارد. داستان هایی که رسانه های اصلی و دولت هیچ گاه تعریف نمی کنند.» او ادامه داده بود: «آن ۱۹ هواپیماربا در دو ساعت، از تمامی بخش های امنیتی به راحتی گذشتند و چهار هواپیمای مسافربری را به چنین ساختمان هایی کوبیدند و در تمام این مدت ارتش هیچ کاری برای متوقف کردن آنها انجام نداد، آن هم در محافظت شده ترین فضای هوایی سراسر جهان در ایالات متحده. این به نظر من توطئه دولت آمریکا است، دم و دستگاه بوش.»

رووه در ادامه افزوده بود: «دولت در این فیلمنامه نقش وطن پرستی تحسین آمیزش را به خوبی بازی کرد. اگر می خواهید سلاح های کشتار جمعی ساختگی را در یک کشور دیگر ریشه کن کنید، بهترین کار راه انداختن چنین حملات تروریستی ساختگی به کشورتان است.»!! او به حمله آمریکا به عراق به بهانه در اختیار داشتن سلاح های کشتار جمعی اشاره می کرد که در عراق هیچ گاه چنین سلاح هایی کشف نشد.

از جمله مستندهای دیگری که درباره حادثه ۱۱ سپتامبر ساخته شد، می توان به:

«اسرار ۱۱ سپتامبر»، «Who killed John OصNei» و «Loose Change» نیز اشاره کرد.

اما نخستین واکنش هالیوود پس از قضیه ۱۱ سپتامبر، جلسه ای در کاخ سفید با حضور جرج دبلیو بوش، به ریاست جک والنتی (رئیس وقت انجمن تهیه کنندگان سینمای آمریکا) و با شرکت روسای کمپانی های اصلی هالیوود همچون فاکس، متروگلدوین مه یر، پارامونت، سونی پیکچرز، یونیورسال، دیزنی و... بود.

اگر چه متن کامل مذاکرات انجام شده در جلسه فوق به بیرون درز نکرد اما براساس گفته های برخی حاضران در آن جلسه و همچنین عملکرد هالیوود در ساخت فیلم های بعدی اش می توان به برخی مندرجات جلسه یادشده پی برد. از عاجل ترین اتفاقاتی که پس از جلسه سران هالیوود با بوش در کاخ سفید در سینمای غرب افتاد، حذف تصاویر برج های دوقلوی نیویورکی از تمامی فیلم ها بود، حتی آنهایی که پیش تر فیلمبرداری شده و آماده نمایش بودند. پس از آن تقریبا اغلب آثار تولیدشده، رنگ و بویی از تروریسم و مبارزه با تروریسم و ناجی بودن آمریکا و آمریکاییان و موضوعاتی از این قبیل یافتند. فیلم هایی مانند: جاسوس بازی (تونی اسکات- ۲۰۰۱)، آخرین قلعه (رادلوری- ۲۰۰۱)، سقوط بلک هاوک (ریدلی اسکات- ۲۰۰۱) پشت خطوط دشمن (جان مور- ۲۰۰۱)، خسارت جانبی (اندرو دیویس- ۲۰۰۲) و... در همان سال و سال بعد روی پرده رفتند تا گویا غرور آمریکاییان بازیابی شود. البته در سالهای بعد هم بسیاری از فیلم های تولیدی تحت تأثیر حادثه ۱۱سپتامبر و یا تبعات آن واقع شدند؛ از تریلر علمی- تخیلی «گزارش اقلیت» (استیون اسپیلبرگ- ۲۰۰۲) گرفته که خود کارگردان مدعی بود برای اعتراض به شرایط امنیتی- پلیس حاکم بر جامعه آمریکا ساخته شده تا ملودرام «Reign Over Me« (مایک بایندر- ۲۰۰۷) که به غم پایان ناپذیر یکی از بازماندگان قربانیان برج های نیویورکی به خاطر فقدان همسرش می پرداخت و تا آثاری مانند «من خان هستم» (کاران جوهر- ۲۰۱۰) که مسلمانی منگول در آمریکای پس از ۱۱سپتامبر، مورد ظلم و بی عدالتی واقع می شود و همسر و فرزندش را از دست می دهد اما حاضر نمی شود که با مسلمانان عدالت طلب و ظلم ستیز همکاری کند و عاقبت حتی بدست آنها ترور می شود!

● تدارک سینمای غرب برای هزاره سوم

امروزه براساس شواهد و اسناد موجود، تردیدی وجود ندارد که کانون های شبه دینی اوانجلیک (مسیحیان صهیونیست) برای آغاز هزاره سوم میلادی، تدارک گسترده ای دیده و برنامه ریزی وسیعی را انجام داده بودند.

هانا راسین یکی از نویسندگان معروف واشینگتن پست مدت ها بر روی کتابی درباره نخبگان اوانجلیست (همان صهیونیست های مسیحی که خاستگاه آیینی حاکمان امروز آمریکا هستند) کار می کرد. او در مقاله ای که در دسامبر ۲۰۰۵ در ماهنامه آتلانتیس، شماره ۲۹۶ به چاپ رساند، تدارک هزاره سومی بنیادگرایان انجیلی برای سینما و فیلمسازی را به تفضیل توضیح داد. اگر چه در واقع نگرش اوانجلیستی از خیلی پیشتر در ساختارهای سیاسی حاکم و بافت سنت گرای جامعه آمریکا و در نتیجه فقرات نظام سینمایی غرب حضوری پرقدرت داشته، اما مقاله راستین علاوه بر اینکه دیدگاه یک نویسنده و کارشناس یهودی غربی به این مسئله را بیان می سازد، حکایت از آن دارد که امروزه این رابطه در هالیوود و سینمای آمریکا تا چه حد روشن و ملموس است. هانا راسین سعی دارد دراین مقاله نسل های مختلف معتقد به اوانجلیسم (صهیونیست مسیحی) را در هالیوود معرفی کند:

«... نسل اول کسانی بودند که در فضای یهودی تبار هالیوود سعی می کردند ایمان خود را مخفی کنند. اگرچه همواره در این کارخانه رویاسازی، ساخت آثار اوانجلیکی از اهمیت خاصی در میان صاحبان کمپانی ها برخوردار بوده است. نسل دوم این بنیادگرایان، پس از ۱۱سپتامبر و ظهور نومحافظه کاران آمریکایی در کاخ سفید فرصت عرض اندام یافتند تا جایی که طی چهار سال گذشته (۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵) در هرفصل اکران دست کم یک فیلم ایدئولوژیک با باورهای اوانجلیستی (آمیزه ای از پروتستانتیزم و آموزه های صهیونی آخر الزمانی که نبرد آرماگدون را از طریق برپایی اسراییل بزرگ راه حل نهایی می دانند) به چشم می خورد. اما نسل سوم که به تدریج بر هالیوود حاکم می شود و خود را به یهودیان حاکم تحمیل می کند، علاوه بر ابا نداشتن از بیان اعتقادات خویش، براین باور است نگاه ایدئولوژیک آنها به پدیده ها باید در تمام سطوح فیلم نفوذ کند، حتی اگر فیلمی باشد که در ظاهر با قواعد بنیادگرایان انجیلی سازگار نباشد...»

راسین تاکید می کند که: «... امروزه هالیوود بدست این نسل کاملا درحال تحول است. نسل جدید نه تنها عقایدش را در یک ژانر محدود نمی کند بلکه جذاب ترین آنها یعنی تریلر، وحشت، علمی- تخیلی و حتی کمیک استریپ را هدف گرفته است. هدف آنها آشتی میان سینمای سرگرم کننده و کلیسای انجیلی با یکدیگر است تا اوانجلیسم (صهیونیسم مسیحی) بتواند با قوی ترین، جذاب ترین و فراگیرترین زبان کنونی با جهانیان سخن بگوید...»

براساس چنین گفتاری، بسیاری از کارشناسان سینما در غرب براین باورند که کلیسای انجیلی با رویکردهای افراطی نومحافظه کاران درحال دامن زدن به موج جدیدی از تهاجمات عقیدتی است که در نهایت به همان نبرد آرماگدون (نبردی که براساس باورهای اوانجلیست ها یا صهیونیست های مسیحی، بیش از دو سوم مردم جهان را نابود ساخته و دنیا را برای حکومت هزار ساله مسیح موعودشان و یهودیانی که به وی می گروند، آماده می سازد) ختم می شود. در واقع هدف نهایی باورها و اعتقادات آنان، برچنین فاجعه ای استوار است و آن را تقریبا بدون کم و کاست در همه آثارشان به تصویر می کشند.

در تایید همین باورهاست که مطالعه مجموعه داستان های نارنیا به دلیل ته مایه مذهبی، در خانواده هایی که دارای اعتقادات اوانجلیستی هستند، یکی از ضروریات به شمار می رود و بسیاری از آنها، سی. اس. لوئیس را یکی از بزرگ ترین نویسنده های قرن گذشته می دانند.

دیزنی و کمپانی شریکش یعنی «والدن مدیا» هم درست به دنبال همین مخاطبین بوده اند. آنها کمپانی «موتیو مارکتینگ» که کار تبلیغ فیلم «مصائب مسیح» را انجام داده بود، به خدمت گرفتند تا بتوانند فیلم خود را به کلیساها و مراکز مذهبی معرفی کنند. کارگردان فیلم «وقایع نگاری نارنیا» یعنی اندرو آدامسن، نمادهای مذهبی فیلم را با داگلاس کرشمن، پسرخوانده سی. اس.لوئیس (که خود از اوانجلیست های متعصب است) چک کرد تا مطمئن شود که در فیلم «وقایع نگاری نارنیا» از نظر اعتقادی و مذهبی هیچ اشتباهی وجود ندارد.

انتظارات بنیادگرایان اوانجلیست از این فیلم سبب شد تا سازندگان فیلم، خیلی با دقت و احتیاط برای آنها توضیح بدهند که چرا نتوانسته اند به صراحت، فیلم «وقایع نگاری نارنیا» را فیلمی تمثیلی و نمادین از باورهای آنان معرفی کنند. در زمان ساخت فیلم، متولیان کلیسای انجیلی، به شدت پروسه انتخاب بازیگر توسط آدامسن را پیگیری می کردند تا ببینند مثلا چه کسی قرار است به جای اصلان شیر حرف بزند.

هانا راستن درمقاله اش درباره «وقایع نگاری نارنیا» می نویسد:

«... در داستان، زندگی اصلان به نوعی رستاخیز مسیح را به ذهن متبادر می سازد و کلیسای انجیلی می خواست مطمئن شود که آدامسن شخصیتی را برای دوبله این نقش انتخاب می کند که ویژگی های صدایش به مسیح نزدیک باشد...»

به این ترتیب شرطبندی هالیوود بر روی پتانسیل مخاطبان انجیلی بالاخره نتیجه مطلوب داد و فیلم «وقایع نگاری نارنیا» در صدر جدول پرفروش ها نشست. در ادامه ساخت این نوع فیلم ها بود که «جن گیری امیلی رز» (فیلمی از جنس فیلم معروف «جن گیر» برای معتقدان به بنیادگرایی انجیلی) در هفته اول اکران خود ۳۰ میلیون دلار فروخت و در ماه سپتامبر ۲۰۰۶ به یکی از فیلم های پرفروش ماه تبدیل شد. کارگردان آن فیلم، «اسکات درکسن» فارغ التحصیل دانشگاه اوانجلیستی بایولا در لس آنجلس بوده و یکی از مدرسان مدعو کلاس های مؤسسه فیلمسازی «پرده اول» نیز هست.

هانا راسین در ادامه مقاله اش می نویسد: «... در پاییز ۲۰۰۷، همه جای هالیوود پرشده بود از تابلوهای تبلیغاتی که روی آنها ارواح و فرشتگان نقش بسته و مشغول جلب مشتری بودند؛ فیلم هایی مثل «نجواگر روح»، «مدیوم» (واسطه) و «سه آرزو»...»

گرچه ممکن است، نتوانیم این فیلم ها را معرف کامل اوانجلیسم بدانیم، اما به هر حال واضح است که هالیوود پس از دوران حاکمیت بلامنازع اشراف یهود مهاجر، اینک مسحور این گونه حوزه های شبه مذهبی شده که البته در چشم انداز نهایی خود، هدفی مغایر با آنچه مدنظر بنیانگذاران هالیوود بود را تعقیب نمی کنند.

در همین مسیر باربرا نیکولاسی (راهبه کلیسای انجیلی) در سال ۱۹۹۹ مؤسسه «پرده اول» (Act One) را تأسیس کرد. مؤسسه ای که به منظور تحصیل هنرجویان اوانجلیست در زمینه فیلمنامه نویسی و سینما بوجود آمد.

راسین در تشریح فضای این موسسه می نویسد: «... در یک طبقه ساختمان مؤسسه که در پای تپه های هالیوود واقع شده، همان قدر که روی قفسه ها DVD فیلم دیده می شود، انجیل هم به چشم می خورد...»

وقتی در همان زمان، شبکه CNN نیکولاسی را برای یک مصاحبه دعوت نمود. آن روز وی نتوانست هیچ یک از اعضا و مدرسین مؤسسه را برای حضور در تلویزیون با خود همراه کند. او بعدا گفت: «آنها فکر می کردند که این کار می تواند به فعالیت های دیگر آنها لطمه بزند.»

اشاره نیکولاسی بیشتر به اوانجلیست هایی بود که از قبل در هالیوود کار می کردند و جزء موج اول این جریان به شمار می آمدند. از جمله این افراد می توان به «ران آستین»، نویسنده سریال های تلویزیونی «فرشتگان چارلی» و «مأموریت غیرممکن» و همچنین جک شی، رئیس سابق انجمن کارگردانان آمریکا اشاره کرد. آن موقع این افراد به شوخی به نیکولاسی می گفتند که در هالیوود، رفتن به کلیسا یک گناه محسوب می شود.

در آن دوره تصویری که در تلویزیون و سینما از بنیادگرایان انجیلی ارائه می شد غالباً تصویر یک همسایه بدعنق، عصبانی و خنگ بود (برای مثال ند فلاندرز در «سیمپسون ها») یا حقه بازهای چرب زبان و تملق گو (مثلا کشیش در مجموعه «خانواده سوپرانو») و یا حتی قاتل (در فیلم «تنگه وحشت» ساخته مارتین اسکورسیزی). اما بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر، رویکرد صنعت سینما به این موضوع آرام آرام تغییر کرد. استودیوها به سراغ فیلم هایی رفتند که مضامین اوانجلیستی داشتند حتی اگر این فیلم ها کاملا مذهبی محسوب نمی شدند. به گفته نیکولاسی در همین دوران هم بود که مؤسسه «پرده اول» فعالیت هایش را گسترش داد. مثلا رالف وینتر، تهیه کننده فیلم «مردان ایکس» و «۴ شگفت انگیز»، تام زودیاک، تهیه کننده فیلم «بروس قدرتمند» و «پچ آدامز»، با چند جشنواره جدید مسیحی وارد گفت وگو شدند.

هانا راسین از نویسنده های مجموعه های تلویزیونی پربیننده ای مثل «بافی، قاتل خون آشام» و «افسونگر» دیگر به عنوان موج دوم اوانجلیست های هالیوود نام می برد چرا که به راحتی از کلیسا رفتنشان با همکاران خود حرف می زدند. راسین نسل «دانیل رومر» را موج سوم این جریان می داند. او از قول نیکولاسی می نویسد که این نسل اصلا دوست ندارد راجع به اینکه چطور یک بنیادگرای انجیلی باید خود را با هالیوود هماهنگ کند، حرف بزند. حالا دیگر می توانیم شاهد شکل گیری نسلی از هنرمندان جوان اوانجلیست باشیم که همه متقاضی شرکت در کلاس های مؤسسه «پرده اول» هستند. برای مثال همسر یک کشیش که در دوران نوجوانی خواننده موسیقی کانتری بوده، دوست دارد که درباره موضوع «شکل گیری فرهنگ، مجموعه های تلویزیونی و فیلم های پرفروش» تحقیق کند و مقاله بنویسد. یکی دیگر از این افراد، یک دانشجوی اوانجلیست فارغ التحصیل هاروارد است. دیگری زنی است که قبلا در بخش فعالیت های مذهبی کاخ سفید کار می کرده است.

هانا راسین می نویسد: «... این نسل با پرستش خدا و کوئنتین تارانتینو بزرگ شده اند! هر چند پرستش دومی غالباً مخفیانه و سری است. این عده، جناح سینمایی جریانی هستند که جامعه شناسی به نام آلن وولف آن را «گشایش تفکر و ذهنیت اوانجلیستی» دانسته است؛ چیزی که در حقیقت تجدید حیات فرهنگی بنیادگرایان محافظه کار (یا همان مسیحیان صهیونیست) است. بنابراین احتمالا والدین این نسل به آنها آموخته اند که برای حفظ اعتقادات خود در پناه یک خرده فرهنگ موازی یعنی سینما قرار بگیرند، زیرا تا آن زمان فیلم های مذهبی همگی باعث دلزدگی و خستگی آنها شده بود. برای اینکه بتوانید از کلاس های مؤسسه پرده اول استفاده کنید باید حضور مسیح را در زندگی خود باور داشته باشید...»

پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بود که استودیوهای هالیوودی به سراغ مدرسین مؤسسه «پرده اول» رفتند، همه تحت تأثیر استعداد ویژه رومر و دیگر فیلمسازان این مؤسسه و نگاه تازه آنها قرار گرفته بودند. حالا دیگر کمپانی های یهودی نیز به باربرانیکولاسی زنگ می زدند و می گفتند: «ما یک فیلم مسیحی می خواهیم. پنج فیلمنامه اولتان را برای ما بفرستید.»

هانا راسین بر این باور است که دلایل چنین رویکردی هم معنوی بود و هم اقتصادی. صنعت فیلمسازی بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر به تولید فیلم هایی می اندیشید که «از معنا و مقصودی هم برخوردار باشند» و «در جهت سیاست و ایدئولوژی ایالات متحده قرار گیرند». فیلمنامه هایی مثل «جن گیری امیلی رز» و اقتباسی از داستان سی.اس. لوئیس به نام «وقایع نگاری نارنیا: شیر، جادوگر و کمد» که در سال ۲۰۰۶ یکی از پرفروش ترین ها بود.

در سال ۲۰۰۲ دانشگاه پت رابرتسون (به نام یکی از مهم ترین رهبران اوانجلیست)، مرکز هنرهای نمایشی خود را افتتاح کرد. این مرکز شامل استودیوهای فیلم و انیمیشن و دو سالن نمایش فیلم بود. دو سال بعد «جرج بارنا» یکی از محققان و متخصصان برجسته نظرسنجی، از حقیقتی پرده برداشت؛ و به این نتیجه رسید که فیلم می تواند بیشتر از کلیسا روی پیروان بنیادگرایی تأثیر بگذارد و به همین دلیل مجموعه «بارنا فیلم» را به عنوان یکی از شعبات یا شاخه های شرکت رسانه ای انجیلی خود تأسیس کرد.

«فیلیپ آنشوتز» یکی دیگر از اوانجلیست های معتقد و البته ثروتمند که بنیانگذار مؤسسه ارتباطی گوئست است نیز در سال ۲۰۰۲ گروه فیلم «آنشوتز» را بوجود آورد که مجموعه «والدن مدیا» را شامل می شد و در ساخت فیلم «وقایع نگاری نارنیا» با کمپانی دیزنی مشارکت داشت. در واقع این «والدن مدیا» بود که بار اصلی تهیه فیلم را به لحاظ نرم افزاری بر دوش کشید و و دیزنی، منحصرا در بخش سخت افزاری و امکانات، آنها را یاری رساند.

در حال حاضر بنیادگرایان انجیلی از میان برنامه های مختلف هالیوودی می توانند انتخاب های متعددی داشته باشند. برای مثال شبکه نیایش هالیوود (hollywood prayer Network) یکی از شبکه هایی است که تمام توان خود را صرف کرده تا با استفاده از نیروهای متخصص انجیلی، هالیوود را دچار یک تحول گرداند.

و امروزه تنها بیش از ۱۵۵۰ کانال ماهواره ای رادیویی و تلویزیونی، عقاید و باورهای اوانجلیستی یا همان ایدئولوژی آمریکایی را ترویج کرده و ۲۴ ساعته بر طبل جنگ آخر الزمان و آرماگدون می کوبند.

● اشغالگری آمریکا در عراق و افغانستان

مهم ترین بازتاب حوادث پس از ۱۱ سپتامبر در سینمای غرب، به موضوع جنگ و اشغالگری آمریکا و نیروهای ناتو در عراق و افغانستان اختصاص داشت. در واقع این دومین موج سینمایی عمده دهه نخست از هزاره سوم میلادی بود که اگرچه از اواسط دهه خود را نشان داد ولی به زودی در سایر جریانات سینمایی غرب غلبه کرده و پس از سینمای آخرالزمانی، به جریان دوم سینمای آمریکا بدل گردید تا جایی که جوایز اسکار و گلدن گلوب و مانند آن را نیز به خود اختصاص داد.

برخلاف جنگ های پیشین ایالات متحده آمریکا علیه بشریت (مانند جنگ ویتنام یا جنگ کره که فیلم هایش پس از پایان جنگ های یادشده ساخته و به نمایش درآمدند)، موج فیلم های سینمایی در مورد جنگ های عراق و افغانستان در هنگامه رخدادشان بوجود آمد و گسترش یافت. از این رو که بنا به گفته ایدئولوگ های صهیونیست آمریکا، قرار نبوده و نیست که بر جنگ و تجاوزات نامبرده، پایانی تصور شود تا پس از آن، فیلم های برگرفته از حوادث این جنگ ها، بر پرده سینماها نقش ببندد. گویا این بار قرار است، فیلم و سینما نقش دیگری به جز تاریخ نگاری و ثبت وقایع بازی کند و به نوعی گرم نگهدارنده شعله اشغال و جنگ باشند.

به هرحال، موج فیلم های جنگی هزاره سوم، پس از گذشت سه سال و نیم از اشغال عراق توسط نیروهای آمریکایی و متحدانش، به تدریج بوجود آمد. کلید اول را یک خانم روزنامه نگار آمریکایی، به نام «دوبراسکرانتون» زد که مستندی سینمایی به نام The War Tapes ساخت. مستندی که مورد توجه منتقدان قرارگرفت. دوبرا اسکرانتون ابتدا بنا بود به عنوان خبرنگار به جبهه عراق اعزام شود. اما او ترجیح داد که توسط سه سرباز اعزامی، فیلمی مستند تهیه کند و وقایع جنگ را از دریچه چشم این سه سرباز نشان دهد. سپس در سال ۲۰۰۶ فیلمی داستانی در بیان روحیات سربازانی که از جنگ عراق برمی گشتند و جامعه چندان توجهی به آنان نشان نمی داد، توسط «ایروین وینکلر» ساخته شد به نام «خانه شجاعت» (The home of Brave) که نگاهی سمپاتیک نسبت به حضور ارتش آمریکا در عراق داشت و فقط نسبت به سربازان بازگشته از جنگ و مشکلات روحی- روانی شان دیدگاهی غم خوارانه ارائه می کرد.

در دوم فوریه ۲۰۰۷ فیلمی برپرده چند سینمای محدود آمریکا نقش بست، که روایتی تکان دهنده از حضور آمریکا در عراق را به تصویر می کشید. فیلمی به نام «موقعیت» (Situation) ساخته «فیلیپ-هاس» (که بیشتر کارگردانی تلویزیونی است) و براساس فیلمنامه ای نوشته «ویندل استیونسن» (که نخستین تجربه نویسندگی اش در عالم سینما محسوب می شد)! فیلمی که تصویری خشن از اشغالگری آمریکاییان در عراق را در برخورد این نیروها با دو نوجوان عراقی و پرتابشان به درون رودخانه ای در سامره، نمایش می داد و سپس نگاهی حمایت گرایانه نسبت به عکس العمل بومیان در مقابل آن عمل غیرانسانی ارتش آمریکا ارائه می کرد. فیلم با تحقیقات یک خبرنگار آمریکایی (با بازی کانی نیلسن) ادامه می یافت که قصد داشت برداشتی بی طرفانه را از حضور ارتش های اشغالگر در عراق به مخاطبانش القاء نماید و علیرغم دوستی با یکی از مسئولان سازمان سیا در عراق، اما به نتیجه تکان دهنده ای از اشغال عراق توسط هموطنانش رسید.

در اغلب فیلم های از این دست (که متأسفانه تعدادشان بسیار اندک بود)، تا حدودی خشونت میلیتاریستی نظامیان آمریکایی در رابطه با مردم سرزمین تحت اشغالشان به نمایش گذارده می شد. واقعیات انکارناپذیری که بخشی از آن در مقاله مایکل شوارتز استاد جامعه شناسی و مدیر هیئت علمی دانشکده مطالعات جهانی دانشگاه استونی بروک در شماره ژوئن ۲۰۰۷ مجله معتبر «آلترنت» تحت عنوان «آمریکا هر ماه ده هزار عراقی را می کشد؟ یا بیشتر؟» منعکس شده بود.

پس از آن، «Redacted« (براین دی پالما- ۲۰۰۷) شبه مستند هوشمندانه ای بود از جنایات سربازان آمریکایی در عراق و در مقابل، «قلمرو» (پیتر برگ- ۲۰۰۷) نگاهی افراطی و نژادپرستانه یک کابالیست به آنچه تروریسم اسلامی می خوانند را نمایش می داد.

«جنگ چارلی ویلسن» (مایک نیکولز- ۲۰۰۷) اگر چه با نگرشی تحسین گرایانه اما به خوبی نشان می داد که چگونه طالبان و القاعده با مشارکت دمکرات ها و جمهوری خواهان آمریکا و پول عربستان و اسلحه اسراییل و حمایت های پاکستان بوجود آمد (فیلم نیمه مستقلی به نام «فی گریم» ساخته هال هارتلی در سال ۲۰۰۶ که هجویه ای درباره سازمان های جاسوسی امروز غرب بود نیز به همین مسئله اشاره داشت) یا فیلم «شیرها در مقابل بره ها» (رابرت ردفورد- ۲۰۰۷)» درباره لشکرکشی آمریکا به افغانستان، تحریک احساسات جوانانی را نشان می داد که هنوز نتوانسته اند حضور سربازان آمریکایی در هزاران مایل دور از خاک وطن برای خود را هضم کنند، همچنان که «یک قلب قدرتمند» (مایکل وینترباتم- ۲۰۰۷) نیز در مورد افغانستان بود و پروپاگاندایی درباره فداکاری و از جان گذشتگی غیرنظامیان آمریکایی برای رهایی مردم آن خطه از دست طالبان و...

به جز آنچه ذکر شد، فیلم هایی هم ساخته شدند که به حواشی ماجرای اشغال و جنگ می پرداختند.«در دره اله» ساخته پال هگیس ونوشته مارک بول درسال ۲۰۰۷،پدری درگیر فقدان پسرش را نشان می داد که درعراق، مفقود شده ولی فراتر از آن با فاجعه ای مواجه می گردید حتی قهرمانی و وطن پرستی او را هم زیر علامت سوال جدی می برد. مارک بول پس از این، فیلمنامه «محفظه رنج بار» را درباره شجاعت گروههای خنثی کننده بمب در عراق نوشت! که کاترین بیگلو درسال ۲۰۰۹ از آن یک فیلم اسکاری برای مراسم آکادمی سال ۲۰۱۰ درآورد.

همچنین «یاغی» به کارگردانی «نیک لاو» درسال ۲۰۰۷، یکی از سربازان جنگ عراق را به تصویر می کشید که دربرگشت به شهر و دیار خود درآمریکا، نمی توانست بی عدالتی ها و خشونت های جامعه اش که قانون و دولت در برابرش، سکوت پیشه کرده بود را بپذیرد و خود به همراه عده ای دیگر به مجازات خلاف کاران اقدام می کرد یا «روز صفر» ساخته «براین گونار کول» نیز درسال ۲۰۰۷ به اعزامیان اجباری به جبهه های جنگ می پرداخت، اعزامیانی که در اصطلاح Drafted خوانده می شوند ولی از میان آنها برخی حاضر نیستند به چنین ماموریتی اعزام شده و جان خود را به خاطر هیچ، به خطر اندازند، از همین رو یکی از آن افراد (که نقشش را الیجا وود بازی می کرد) اقدام به خودکشی کرد.

و بالاخره اوج سینمای جنگ و اشغال پس از ۱۱سـپتامبر آمریکا، فیلم «محفظه رنج» (کاترین بیگلو-۲۰۱۰) بود که در اوج پروپاگاندا برای این تجاوز و اشغالگری، جوایز اصلی اسکار را نیز دریافت نمود.

سعید مستغاثی