سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

در ستایش کره بادام زمینی


در ستایش کره بادام زمینی

نگاهی به ارزش غذایی یک کره پرطرفدار

ماجرا به سال ۱۸۹۰ بازمی‌گردد. یک روز عصر، جرج‌ بایل، پزشک آمریکایی تصمیم گرفت برای بیماران خود که دچار دندان‌درد بودند، خمیری از مغزها درست کند اما از آنجا که مغزی جز بادام‌زمینی در مطبش نبود، تنها همان را به دلیل غنی بودن از پروتئین و مفید بودن برای استخوان‌ها و دندان‌ها چرخ کرد و خمیرش را به دست آورد. این خمیر به قدری خوش‌مزه و مقوی از آب درآمد که خیلی زود جنبه خوراکی هم پیدا کرد و در سال ۱۹۰۴ برای اولین بار در نمایشگاه بین‌المللی سنت‌لوییس در معرض فروش قرار گرفت...

تا مدت‌ها تصور می‌شد که زادگاه اصلی بادام‌زمینی، آمریکای جنوبی و آسیا بوده است اما تحقیقات اخیر نشان داده‌اند که زادگاه اصلی آن آمریکای لاتین بوده و به تدریج به دلیل ارزان و مقوی بودن به سراسر دنیا آورده شده است. امروزه در آمریکا، بادام‌زمینی از جمله غذاهای اصلی است و ۸۹ درصد از آمریکایی‌ها آن را به صورت خام، تفت‌ داده، کره بادام‌زمینی یا روغن میل می‌کنند. کره بادام‌زمینی جزو لذیذترین محصولات تهیه شده از بادام‌زمینی است و حدود یک سوم بادام‌زمینی کشت شده در سراسر دنیا صرف تهیه کره بادام‌زمینی می‌شود. اما ببینیم عادت به خوردنش به چه کسانی توصیه می‌شود و برای چه کسانی ممنوع است.

● این کره‌ ضدکلسترول است!

اولین نکته در باره این ماده غذایی مفید بودنش برای کسانی است که مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند زیرا چربی‌های موجود در بادام‌زمینی از نوع چربی‌های خوب هستند. به علاوه دارای فیتوسترول است که ساختاری بسیار شبیه به کلسترول مواد غذایی با پایه حیوانی دارد، با این تفاوت که برخلاف کلسترول، فیتوسترول برای سلامت قلب و عروق مضر نیست.

در ضمن، هر ۳۲ گرم کره بادام‌زمینی حدود ۵۰ میلی‌گرم فیتوسترول دارد و بررسی‌ها نشان داده مصرف روزانه ۲ گرم فیتوسترول می‌تواند تا ۱۰ درصد از میزان کلسترول LDL یا کلسترول بد بکاهد و در صورتی که فرد رژیم محدود از چربی نیز بگیرد، می‌تواند میزان این چربی را تا ۲۰ درصد پایین آورد.

در کل، تحقیقات نشان داده اند که مصرف حداقل ۴ بار بادام‌زمینی در هفته تا ۳۷ درصد از خطر بیماری‌های قلبی می‌کاهد. پس اگر می‌خواهید از بیماری‌های قلبی در امان باشید از یک مشت بادام‌زمینی (حاوی دو عدد از آن) یا یک قاشق غذاخوری کره بادام‌زمینی، آن هم ۴ بار در هفته شروع کنید.

● منبع آنتی‌اکسیدان

تحقیقات دیگری نشان داده اند که مصرف ۲واحد بادام‌زمینی (۱۰ عدد بادام زمینی) در هفته می‌تواند از بروز سرطان کولورکتال در زنان پیشگیری کند. فیتوسترول موجود در بادام‌زمینی و کره بادام‌زمینی نیز می‌تواند رشد سلو‌ل‌های سرطان پستان، کولون و پروستات را کند کرده و حتی از بروز سرطان ریه در افراد مستعد بکاهد. به‌علاوه، بادام‌زمینی حاوی نوعی آنتی‌اکسیدان به نام رزوراترول است که می‌تواند به نوعی ترکیب ضدسرطانی به نام پیساتانول تغییر شکل یابد. این تغییر شکل به کمک نوعی آنزیم که در تومورهای سرطانی یافت می‌شود، ایجاد می‌شود و به این ترتیب مانع رشد تومورها خواهد شد.

● دشمن سنگ کیسه صفرا

جالب است بدانید ثابت شده که مصرف مرتب کره بادام‌زمینی (حداقل ۵ قاشق غذاخوری در هفته) می‌تواند از بروز دیابت نوع ۲ در زنان پیشگیری کند. فیبر و منیزیم موجود در کره بادام‌زمینی از جمله دلایل خاصیت ضددیابتی این ماده غذایی هستند. علاوه بر این تحقیقات بی‌شماری نشان داده اند مصرف مرتب کره بادام‌زمینی می‌تواند احتمال ابتلا به سنگ صفرا را در مردان و برداشتن کیسه صفرا را در زنان کاهش دهد. دلیل این خاصیت بادام زمینی نیز وجود فیبرهای غذایی، فیتوسترول و منیزیم است. مطالعه ۲۰ساله روی بیش از ۸۰ هزار زن نشان می‌دهد زنانی که حداقل دو قاشق غذاخوری بادام‌زمینی یا کره بادام‌زمینی در هفته مصرف می‌کنند تا ۲۵ درصد کمتر به سنگ صفرا مبتلا می‌شوند. شاید باور نکنید اما این راه ساده و آسانی برای پیشگیری از این اختلال است.

● باز هم فیتواسترول

اما در مورد عادت به خوردن این نوع کره در میان خانم‌های باردار باید بگوییم، امروزه بحث فیتواسترادیول بسیار داغ بوده و محققان آثار متنوعی را به آن نسبت می‌دهند. به‌طور مثال، مشکلات قاعدگی را به مدد آن می‌توان مرتفع ساخت و یا اینکه این مواد قادرند احتمال بروز پوکی استخوان را کم کنند. از آنجایی که فیتواسترادیول‌ در بادام‌زمینی وجود دارد (یعنی در هر ۱۰۰ گرم کره بادام‌زمینی، ۱۰۰ میلی‌گرم از این ماده یافت می‌شود)، می‌تواند درصورت بروز بیماری‌های زنانه موثر عمل کند اما مصرف آن در بارداری دلخواه است، یعنی نه ضرر خاصی برای مادر و جنین دارد و نه منفعت خاصی، فقط مصرف‌اش باید به اندازه و در وعده صبحانه باشد چرا که در صورت افزایش مصرف کره بادام‌زمینی به دلیل داشتن چربی و انرژی فراوان، مشکل اضافه وزن پیش خواهد آمد. افرادی هم که می‌خواهند شب‌ها شام سبکی بخورند، می‌توانند با یک فنجان چای یک یا دو واحد نان آغشته به این نوع کره را میل کنند.

● موارد منع مصرف

با وجود تمامی موارد یاد شده، بادام‌زمینی از جمله مواد غذایی آلرژی‌زا به شمار می‌رود. آلرژی به بادام‌زمینی می‌تواند شدید باشد، به طوری که مصرف مقدار کمی از‌ آن می‌تواند به شوک آنافیلاکتیک منجر شود. در نتیجه افراد مبتلا به آلرژی باید از مصرف هر گونه غذای حاوی بادام‌زمینی خودداری کنند حتی خوردن کره بادام‌زمینی هم به دلیل داشتن ذرات پروتئین درست نیست بنابراین در دو سال اول زندگی نباید از بادام زمینی و فرآورده‌های آن برای تأمین انرژی کودک استفاده کرد و بعد از آن هم در صورت نداشتن حساسیت، می‌شود آن را در برنامه غذایی گنجاند.

از سوی دیگر، گاهی پزشک به افرادی که مستعد ابتلا به سنگ کلیه و مثانه هستند، توصیه می‌کند از خوردن مواد غذایی حاوی اگزالات‌ها از جمله بادام زمینی و کره‌اش خودداری کنند زیرا این ترکیبات احتمال بروز این سنگ‌ها را بالا می برد. فقط یادتان نرود که کره بادام‌زمینی طبیعی را می‌توان برای یک یا دو هفته در هوای آزاد و دو ماه در یخچال‌ نگه داشت.

مژگان کریمی و سمیه مقصودعلی