شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

معیار حق و باطل


معیار حق و باطل

از ابتدای پیدایش ادیان و مذاهب معتقد به معاد و دنیای دیگر و نظام جزا و پاداش, این سوال در بین معتقدان و ملتزمان به آنها وجود داشته است که تکلیف آنها که پیروی دین ما را نمی کنند چه می شود

از ابتدای پیدایش ادیان و مذاهب معتقد به معاد و دنیای دیگر و نظام جزا و پاداش، این سوال در بین معتقدان و ملتزمان به آنها وجود داشته است که تکلیف آنها که پیروی دین ما را نمی کنند چه می شود؟ آیا تمام ایشان اهل دوزخ و عذاب خواهند بود؟ ملاک خیر و شر و حق و باطل چیست؟ آیا همین که کسی به اینکه خدا یکی است و پیامبری باید باشد و امامانی پس از او باید باشند، معتقد باشد، اهل نجات خواهد بود؟ آیا صرف اینکه کسی در مملکتی و مکانی به دنیا آمده که به دلیل اینکه پدر و مادر و کس و کارش معتقد به این دین و مذهب بوده اند، آن شخص هرچه و هر که باشد به بهشت خواهد رفت و کسان دیگری که در مملکت و کشور و مرزهایی دیگر با پدر و مادرانی با ادیان و مذاهب دیگر به دنیا آمده و به دین ایشان معتقد و ملتزم بوده اند به دوزخ خواهند افتاد؟

آیا خادمان بشریت – یعنی آنها که خدمتشان از مرزهای موطن شان بیرون رفته و کل بشریت را در بر گرفته – به دلیل اینکه به این دین معتقد نبوده اند به جهنم خواهند رفت؟ آیا انسانهای خوب که هیچ کسی در طول زندگی شان ذره ای از ایشان بدی ندیده و رنجیده خاطر نشده و نیز هیچگاه هیچ کار خطایی نکرده اند، فقط به دلیل اینکه در مکان جغرافیایی دیگری می زیسته اند و به دین دیگری بوده اند تا همیشه جهنمی خواهند بود و انسانهایی که درنده خویی جزو خصوصیاتشان شده است تنها به این دلیل که در چنین مکان جغرافیایی ای و از چنین پدر و مادری به دنیا آمده اند، به میزان گناهانشان سوزانده شده و بعد به بهشت خواهند رفت؟ آیا ملاک و میزان، عمل انسانهاست یا اعتقادشان یا هر دو؟ آیا ملاک، مکان زیست آدمهاست و اعتقاد به مذهب و مسلک غالب در مکانی که در آن پدید آمده و به آن عامل بوده اند، یا ملاک فقط همین مذهبی است که ما می گوییم؟ آیا تمام حق نزد ماست یا حق بین تمام اهل زمین پراکنده و گسترده است؟ و میزان این حق بودن ما چیست؟ چیست که باعث می شود ما که عامل به این دین هستیم به بهشت برویم و آنها که نیستند به جهنم؟ آیا معیار خاصی هست که آن معیار در هر مکتب و مذهب و دینی بود پیروان آن دین هم اهل نجات خواهند بود یا اینکه خود همین دین معیار و میزان است؟

این سوالات و سوالات دیگری از این دست غالبا در بین اهل اندیشه و روشنفکران اکثر این مذاهب و ادیان وجود دارد و برای آن پاسخهای متفاوتی یافته و بافته شده است.

عنوان فایل
معیار حق و باطل application/msword
Criterion.doc
97 KB
دانلود

محمد امین تاجور