سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
حاملگی و مرگ دندان
شاید شما هم افرادی باشید که در دوران حاملگی به خاطر دندانهایتان خیلی عذاب کشیدهاید و یا حتی مجبور به کشیدن یکی از دندانهایتان شدهاید. به راستی چرا اینگونه میشود؟ همزمانی تولد، با مرگ یک دندان؟
راز آن در آگاهی و باورهای ماست. بسیاری از افراد دانش چندانی از ویژگی های بدن و به خصوص دندانهای خود ندارند و همهی تصمیمگیریهای خود را براساس باورها و حرفهایی که از دوست و فامیل میشنوند انجام میدهند.
با شروع حاملگی شرایط هورمونی بدن دچار تغییرات شدیدی شده و همه چیز را دگرگون میکند: شرایط روحی، وضعیت بدنی و حتی کار و زندگی را.
یکی از مهمترین تغییرات بدنی در حاملگی، دگرگونی در لثهها است. در این دوران لثهها پرخون و ملتهب شده و اکثراً دچار تورم میگردند، گاهی اوقات این تورم شدید است و در مناطقی از لثه برجستگیهای واضحی ایجاد میکند که به آنها «تومورهای لثهیی حاملگی» میگویند.
البته این التهاب و تورمها بعد از زایمان از بین میروند اما باعث میشوند بهداشت دهان و دندانها به سختی انجام گیرد. همزمان با این شرایط، تهوعهای گاه و بیگاه باعث میشوند شیرهی اسیدی معده به حفرهی دهان راه پیدا کند، اسید هم که دشمن دندانهاست و همه کاری با دندانها میکند. شرایط روحی خانمها در این دوران هم اکثراً طوری است که حوصلهی خودشان را هم ندارند چه برسد به مسواک مرتب و نخ دندان صحیح، پس اکثراً بهداشت دهان ،به خصوص در ماههای اول تعطیل است. مجموعهی این شرایط که بیشتر در سه ماههی اول رخ میدهد، باعث میشود میزان ایجاد یا پیشرفت پوسیدگیهای دندان در خانمها افزایش یابد.
حال نوبت باورها میرسد: در حاملگی پایت را در دندانپزشکی نگذار که بچه ناقص میشود، اصلاً دندانپزشکان کاری برای حاملهها انجام نمیدهند جز کشیدن، عکس هم نگیر که از همه بدتر است. خوب نتیجه: خانم باردار در ماههای آخرحاملگی با یک دندان بسیار پوسیده و دردهای غیر قابل کنترل به مطب مراجعه میکند و اکثراً در آن شرایط چارهیی جز خارج کردن دندان نمیماند، اگر دندان درست کردنی هم باشد، آنقدر به خاطر آن عذاب دیده که فقط به کشیدن راضی میشود.
اما راهکار چیست و باورهای علمی در این موارد چه میباشد؟
قبل از تصمیم به بارداری حتماً به دندانپزشکتان مراجعه کنید و از سلامت لثه و دندانهایتان مطمئن شوید. هر کار دندانپزشکی که دارید انجام دهید تا خیالتان راحت شود.
در حاملگی هر سه ماه یک بار با دندانپزشکتان ملاقات کنید. نترسید این ویزیتها هیچ ضرری برای شما و فرزندتان ندارد. مطمئن باشید اگر درمانی برای شما ضرر داشته باشد دندانپزشکتان انجام نخواهد داد.
در سه ماههی اول وضعیت لثهها از همه بدتر است. انجام جرمگیری در این دوره ضروری است و هیچ ضرری هم ندارد، ولی تا حد امکان در سه ماههی اول رادیوگرافی نگیرید. اگر مجبور به گرفتن عکس از دندان شدید حتماً با پزشک زنان مشورت کنید. همچنین میتوانید از وسایل حفاظتی مثل پیش بند سربی استفاده کنید که باعث میشود مقدار اشعهی دریافتی بدن به مقدار بسیار ناچیزی برسد.
اگر توانستید بعد ازتهوع، دهانتان را با آب نمک شستشو دهید.
تا حد امکان مراقب بهداشت دهانتان باشید.حداقل روزی یک بار را، مسواک و نخ بزنید.
سه ماههی دوم بارداری زمانی است که شما اکثر کار دندانپزشکی را میتوانید انجام دهید. این دوران بیخطرترین زمان برای انجام رادیوگرافی میباشد پس سعی کنید اگر دندانی درد دارد یا پوسیده است در این سه ماه درمان کنید و به ماههای آخر واگذار نکنید.
در سه ماههی سوم، کار دندانپزشکی زیادی نمیتوانید انجام دهید. سنگینی وزن نوزاد باعث میشود نتوانید به راحتی روی یونیت بنشینید. از طرفی رادیوگرافی هم در این سه ماه ممنوع است. فقط جرمگیری و بعضی از کارهای اورژانس را میتوانید انجام دهید.
خلاصه اینکه:
اگر قبل از بارداری و در حاملگی، هر سه ماه یکبار به دندانپزشکان مراجعه کنید، هیچگاه دندان کشیدنی نخواهید داشت.
بهترین زمان برای کارهای دندانپزشکی سه ماههی دوم بارداری است. سعی کنید در این فاصلهی زمانی حداقل یک بار دندانهایتان معاینه شود.
در حاملگی با اولین درد دندان به دندان پزشک مراجعه کنید. نگوئید الان خطردارد باشد بعد از زایمان. مطمئن باشید بدون رادیوگرافی هم میشود کاری کرد که دردتان تسکین یابد.
تزریق بیحسی برای دندان، در اغلب اوقات هیچ خطری برای حاملگی ندارد. خیالتان راحت.
هیچ مسکن و یا آنتیبیوتیکی را بدون مشورت با پزشک زنان مصرف نکنید. تنها دارویی که میتوانید بخورید قرص استامینوفن معمولی است. آنهم بدون کدئین.
اگر خودتان در این شرایط مبارک، نیستید، این نکات را به خانمهای حامله یا آنهایی که تصمیم به بارداری دارند منتقل کنید. خیلی ثواب دارد.
دکتر حمیدخوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست