شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

۷ ۱ تقویت کننده سیستم ایمنی


۷ ۱ تقویت کننده سیستم ایمنی

از ماست پروبیوتیک تا قارچ و سیب زمینی و ماهی

انگلیسی‌ها ضرب‌المثلی دارند به این مضمون: «روزی یک سیب بخور تا دکتر نروی!» اما متخصصان تغذیه می‌گویند سیب نمونه کوچکی از انواع و اقسام میوه‌ها و سبزیجاتی است که بدن ما را در مقابل انواع بیماری‌ها بیمه می‌کنند....

ما می‌توانیم با پرکردن بشقاب غذای‌مان با انواع و اقسام میوه‌ها و سبزیجات رنگی و خوردن ۸ تا ۱۰ لیوان آب در روز، سیستم ایمنی قوی‌تری داشته باشیم. شما می‌توانید با مصرف ۸ خوراکی زیر، سیستم ایمنی‌تان را تقویت کنید.

● ماست؛ مخصوصا ماست پروبیوتیک

می‌دانید که پروبیوتیک‌ها اغلب در لبنیاتی مانند ماست یافت می‌شوند. اینها باکتری‌هایی هستند که دستگاه گوارش یعنی معده و روده را از عوامل میکروبی بیماری‌زا دور نگه‌ می‌دارند. اگر چه بسیاری از پروبیوتیک‌ها در مکمل‌های غذایی وجود دارند اما مطالعات محققان دانشگاه وینای استرالیا نشان داده است که مصرف روزانه ۲۰۰ گرم از این ماست (دو لیوان از آن) برای تقویت سیستم ایمنی بسیار موثر است. در یک مطالعه ۸۰ روزه دانشمندان سوئدی در مورد ۱۸۱ کارمند یک کارخانه مشخص شد، افرادی که روزانه از مکمل‌های لاکتوباسیل، یعنی نوع خاصی از پروبیوتیک‌هایی که باعث تحریک گلبول‌های سفیدخون می‌شوند، استفاده کرده بودند ۳۳ درصد کمتر از کسانی که از دارونما استفاده کرده بودند در این روزها بیمار شدند.

● جو؛ مخصوصا جوی دو سر

این غلات‌ حاوی بتاگلوتن هستند، یعنی نوعی فیبر که دارای خاصیت ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که قادرند سیستم دفاعی بدن را تقویت کنند. تحقیقات نشان می‌دهد وقتی حیوانات این مواد را می‌خورند احتمال کمتری وجود دارد که دچار سرماخوردگی ‌شوند. احتمال ایجاد تبخال و التهاب روده‌ای هم در این حیوانات کمتر است. در انسان، این مواد موجب تقویت سیستم ایمنی می‌شوند و سرعت بهبود زخم‌ها را افزایش می‌دهند و حتی دیده شده که عملکرد آنتی‌بیوتیک‌ها را در بدن تقویت می‌کنند. اگر می‌خواهید مطمئن شوید که چه‌قدر از این مواد را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید تا از مزایای آنها بهره ببرید، باید بگوییم که بهتر است حداقل یک بار در سه وعده غذایی روزانه از غلات کامل استفاده کنید.

● سیر و پیاز

این نوع سبزی که از خانواده پیازها است حاوی ماده فعال آلیسین است که از بروز عفونت‌ها جلوگیری می‌کند. محققان انگلیسی به ۱۴۶ نفر عصاره سیر و دارونما دادند و به مدت ۱۲ هفته آنها را بررسی کردند. نتایج بررسی‌ها نشان داد، افرادی که سیر دریافت کرده بودند دو سوم کمتر از افرادی که دارونما دریافت کرده بودند مبتلا به سرماخوردگی شدند. سایر مطالعات نیز نشان می‌دهد که افرادی که سیر دوست دارند و بیش از ۶ حبه در هفته سیر را می‌جوند، تا ۳۰ درصد کمتر به سرطان روده بزرگ و ۵۰ درصد کمتر به سرطان معده مبتلا می‌شوند.

● گوشت

کمبود روی نیز یکی از شایع‌ترین مشکلات تغذیه‌ای در میان افراد مخصوصا کسانی است که کاملا گیاه‌خوار هستند و به‌طور کلی گوشت را از رژیم‌غذایی خود حذف کرده‌اند. گوشت منبع اصلی مواد معدنی تقویت‌کننده سیستم دفاعی بدن است. متاسفانه حتی کمبود میزان اندکی از روی می‌تواند به افزایش خطر عفونت منجر شود. یادتان باشد که وجود روی در رژیم‌غذایی بسیار مهم است، چرا که موجب تولید و تکامل سلول‌های سفیدخون می‌شود. گلبول‌های سفیدخون قادرند تا باکتری‌ها و ویروس‌ها را شناسایی کنند و با آنها بجنگند اما اینکه چه قدر گوشت بخوریم هم بسیار مهم است. مصرف ۳۰ گرم گوشت در حدود ۳۰ درصد از نیاز روزانه افراد را به روی برطرف می‌‌کند.

● چای؛ مخصوصا چای سبز

افرادی که روزانه ۵ فنجان چای سیاه می‌نوشند ۱۰ بار بیشتر از کسانی که چای نمی‌نوشند سیستم ایمنی قوی‌تری دارند. ترکیبی که موجب تقویت سیستم دفاعی بدن می‌شود وال‌تیانین، در چای سیاه و چای سبز بسیار فراوان بوده، بنابراین سعی کنید روزانه ۵ فنجان چای بنوشید تا بدن‌تان را با آنتی‌اکسیدان‌های مفید تقویت کنید. البته رعایت تنوع نیز می‌تواند به دستیابی به این مهم، کمک بیشتری کند.

● سیب‌زمینی

شاید این را سخت بپذیرید که پوست جزیی از سیستم دفاعی بدن است اما این ارگان حیاتی دارای وسعت زیادی است و جزو اولین سدهای دفاعی بدن در مقابل ورود میکروب‌ها به حساب می‌آید. برای حفظ سلامت و تقویت این ارگان به ویتامین A نیاز است. ویتامین A نقش اصلی را در تولید بافت‌های هم‌بند بازی می‌کند و بافت‌های هم‌بند جزو اصلی‌ترین بخش پوست هستند. یکی از بهترین روش‌ها برای دریافت ویتامین A اضافه کردن غذاهای حاوی بتاکاروتن به رژیم غذایی است. سیب‌زمینی جزو غذاهایی است که دارای این ماده مغذی بوده و در بدن به ویتامین A تبدیل می‌‌شود.

● قارچ

سال‌های متمادی، افراد سراسر جهان از قارچ‌ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاد می‌کردند اما امروزه دانشمندان دلیل مفید بودن آنها را کشف کرده‌اند. مطالعات نشان می‌دهد که قارچ‌ها تولید و فعالیت گلبول‌های سفیدخون را افزایش می‌دهند و خاصیت تهاجمی آنها را چند برابر می‌کنند. بنابراین وقتی مبتلا به عفونت هستید، قارچ را فراموش نکنید و آن را در رژیم‌غذایی خود جای دهید. کارشناسان توصیه می‌کنند که روزانه ۱۰۰ گرم قارچ را برای افزایش قوای دفاعی بدن مصرف کنید.

منبع: ریدرزدایجست

ترجمه: مژگان کریمی