جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پیشگیری از مشكلات طبی در بدنسازی


پیشگیری از مشكلات طبی در بدنسازی

فقر غذایی, سوءتغذیه, مصرف غذا بدون شناخت, ندانستن میزان مصرف غذا, عدم شناخت مواد غذایی كارآرا, نداشتن خواب و استراحت كافی, فشار كار روزانه, فشار روحی و عدم سازش روحی روانی فرد در خانه و اجتماع, سختی تمرین, زمان زیاد تمرین, بی برنامگی تمرین, انتخاب وزنه و یا شدت تمرین نامناسب, لاغری زیاد, چاقی زیاد, اجرای تكنیك غلط از جمله عوامل مهم در عدم پیشرفت و تأمین خواسته های افرادی خواهد بود كه مایلند به ورزش بپردازند

مطمئنا بسیاری از مردم تمایل دارند كه به امر ورزش بپردازند، اما در صورتی می‌توان به ورزش پرداخت كه این امر زیر نظر یك مربی مطلع انجام گردد و یا از یك كتاب مرجع و قابل استناد استفاده شود. حال باید دید تا چه حد درك افراد به این دو مقوله متمركز می‌شود و آیا عامل مربی و كتاب دلخواه در هر شرایطی قابل دسترس است؟ به جرأت می‌توان اذعان نمود كه ۹۹% این شرایط فراهم نیست.

بنابراین فرد تصمیم می‌گیرد به هر روش و نوع و طریقی كه می‌داند حتی بدون راهنمای كافی به ورزش بپردازد. اگر تصمیم به پیاده روی گرفته شود خوشبختانه هیچگونه محدودیتی در این خصوص وجود ندارد و فرد در هر سنی می‌تواند بدون توصیه‌ی خاصی به این امر بپردازد. زیرا تجربه‌ی سالیان دراز و گذشته این امكان را به فرد می‌دهد كه نحوه راهپیمایی را بداند و طبیعتا هیچ‌گونه مشكلی نیز به وجود نمی‌آید.

اما اگر همین فرد تصمیم به دویدن آرام بگیرد علم ورزش آغاز می‌گردد. در دویدن، طناب زدن، نرمش كردن و پرداختن به یك رشته‌ی ورزش خاص و در ارتباط با ورزش پرورش اندام، حضور گروه متخصص، مربی و پزشك آگاه ورزشی ضروری است.

زیرا اگر فرد خود محوری كند و بر اساس فكر و تصور خود به ورزش بپردازد، از نقطه نظر علم ورزش یا به قلب و یا به اندام خود آسیب می‌رساند. تذكر مكرر ما در این خصوص در مورد محافظت از قلب و پیشگیری از آسیب حاصل از فشار تمرین است. زیرا برای حفظ و نگهداری قلب، افراد مجاز نیستند كه آن را به مثابه یك اتومبیل به كار گرفته و با تخت گاز رفتن به موتور آن آسیب برسانند. این شیوه اتومبیل‌رانی به زودی موتور آن را سوزانده و نیاز به تعویض موتور و یا تعمیر اساسی خواهد داشت. این در حالی است ك اگر در شرایطی از قلب بد كار كشیده شود دیگر به زحمت قابل تعمیر و تعویض بوده و یا در برخی موارد این امر غیر ممكن خواهد بود.

از نقطه نظر شغل، سن، شدت تمرین، تغذیه، خواب و استراحت، بدن باید در یك ارزیابی منطقی، علمی و پزشكی شود تا با لحاظ كردن سایر اطلاعات، حد و نصاب و میزان سرعت، متداول و معقول تعیین گردد. این موتور را باید به خوبی تنظیم و حتی تقویت نمود و توصیه‌های لازم را انجام داد؛ مانند اتومبیل‌هایی كه پس از تقویت موتور آن با سرعت و شتاب بیشتر قادر به رقابت در مسابقات می‌شوند. قلب را نیز باید با عوامل صحیح و علمی ورزشی به بالاترین كیفیت مطلوب رساند.

وقتی از قلب كم كار كشیده شود و یا بیش از حد مجاز فشار به آن وارد گردد در واقع به مثابه اتومبیلی خواهد بود كه با دور كم كاربراتور، بد كار كند و اگر گاز آن را زیاد كنند، سبب كاهش طول عمر آن می‌شوند.

بنابراین علاوه بر قلب و موتور بدن، می‌بایست سایر اندامها نیز مانند اجزای دیگر اتومبیل اعم از لاستیك، كمك‌ها، سیستم ترمز و برق با یكدیگر هماهنگ باشند. اعضای بدن نیز اعم از مفاصل، عضلات، عروق و اعصاب باید به طور اجماع به كمك قلب بیایند و هر یك از این دستگاه‌ها به روش‌های خاص خود تقویت و تمرین داده شوند تا مجموع آن‌ها یك بدن سالم، یك انسان كامل و یك روح و روان شاد را بسازد.

فقر غذایی، سوءتغذیه، مصرف غذا بدون شناخت، ندانستن میزان مصرف غذا، عدم شناخت مواد غذایی كارآرا، نداشتن خواب و استراحت كافی، فشار كار روزانه، فشار روحی و عدم سازش روحی روانی فرد در خانه و اجتماع، سختی تمرین، زمان زیاد تمرین، بی‌برنامگی تمرین، انتخاب وزنه و یا شدت تمرین نامناسب، لاغری زیاد، چاقی زیاد، اجرای تكنیك غلط از جمله عوامل مهم در عدم پیشرفت و تأمین خواسته‌های افرادی خواهد بود كه مایلند به ورزش بپردازند.

بنابراین تمرین نكردن بهتر از تمرین كردن غلط است. از طرفی با برخوردهای روشنفكرانه و سنجش راهكارهای درست می‌توان بازدهی را چند برابر(از نظر زمانی، پیشرفت بدنی، مقرون به صرفه بودن، صرفه جویی در وقت و فشارهای جسمانی) نمود.