شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
چگونه ایمنی فرزندمان را تقویت کنیم
سیستم ایمنی بدن، سدی واقعی در برابر عفونتهایی است که همواره در زندگی روزمره با آنها مواجه هستیم. بنیاد اصلی این سیستم از کودکی گذاشته و تقویت میشود. در طول بارداری، مادر ایمونوگلوبولینهای G و IgE را به جنین منتقل میکند اما در چند ماه نخست تولد، این پادتنها از بین میروند...
به دنبال شیردهی، ایمونوگلوبولینهای IgE از طریق شیر به بدن نوزاد راه مییابند. این پروتئینها نقشی اساسی در دفاع از بدن نوزاد در برابر عفونتها دارند. غیر از IgE، شیر لنفوسیتهایی را به بدن کودک منتقل میکند که درواقع سلولهای ایمنی هستند و در دستگاه گوارش تجمع پیدا میکنند. بدن کودکان از ۳ سالگی به بعد، خود ساخت سلولهای ایمنی را آغاز می کند اما کودکان به علت سیستم ایمنی ضعیف و حساس، شانس موفقیت کمتری در مبارزه با عوامل خارجی و بیماریزا دارند، بنابراین والدین باید با رعایت چند نکته ساده، سیستم ایمنی کودکشان را تقویت و به کودک برای پیروزی در این مبارزه کمک کنند.
● ریزمغذیها
بدن برای تولید لنفوسیتها و پادتن به برخی موادغذایی و ویتامینها نیاز دارد. برخی ریزمغذیهای ضروری عبارتند از:
ویتامین A: بدن از ویتامین A برای تولید لنفوسیت یا همان گلبولهای سفید استفاده میکند. بدون وجود این ویتامین، لنفوسیتها بهطور مناسبی منسجم نمیشوند یا ممکن است تعداد و کیفیت آنها پایین باشد. مصرف ۳/۰ تا ۸/۰ میلیگرم از ویتامینها در روز برای کودکان زیر ۱۸ ماه توصیه میشود.
ویتامین B۶: این ویتامین محرک تولید و فعالیت لنفوسیتهای B و T است.
روی و ید: این مواد معدنی در تولید و انسجام لنفوسیتها نقش دارند. مصرف ۶ تا ۱۳ میلیگرم روی در روز برای کودکان زیر ۱۶ ماه توصیه میشود.
اسیدهای چرب ضروری: اسیدهای چرب ضروری به ارسال لنفوسیتها و فعالیت همزمان آنها با گلبولهای قرمز کمک میکنند.
ویتامین C: تمام میوه و سبزیهای زمستانه غنی از ویتامین C هستند و این بیحکمت نیست؛ ویتامین C با تاثیر بر سیستم ایمنی، آن را تقویت میکند و مانع ابتلای فرد به انواع عفونتها و بیماریهایی نظیر سرماخوردگی، آنژین، برونشیت، فارنژیت و... میشود. مصرف ۵۰ تا ۱۱۰ میلیگرم ویتامین C در روز برای کودکان زیر ۱۸ ماه توصیه میشود.
آهن: یکی از مشکلات بیشتر کودکان، کمخوابی است. کودکان معمولا صبحها زود از خواب بیدار میشوند و شب دیروقت به خواب میروند و در طول روز مرتب جنبوجوش دارند و خسته میشوند. کمبود آهن و منیزیم هم میتواند باعث خستگی و تداوم این حالت در کودک شود. وقتی کودکی خسته است، سیستم ایمنی او ضعیف میشود و در مواجهه با هر میکروبی، از پا درمیآید.
آنتیاکسیدانها: آنتیاکسیدانها در واقع مجموعهای از ویتامین C ،E، بتاکاروتن، سلنیوم، زینک و پلیفنولها هستند. این ترکیبها توانایی بدن برای مقابله با ویروسها و باکتریها را افزایش میدهند و مانع ضعیفشدن سیستم ایمنی هنگام آلودگی هوا، مواجهه با اشعهماورایبنفش خورشید و... میشوند. تخممرغ، کره و سایر مواد لبنی حاوی ویتامین A هستند. روغنهای گیاهی، جوانهگندم، تخممرغ و سبزیهای برگسبز غنی از ویتامین E و ماهی و میوههای دریایی، جگر، گوشتقرمز و میوههای خشک مثل بادام و گردو منبع خوب زینک و سلنیوم هستند. اگر میخواهید در کنار بشقاب غذایتان یک منبع خوب آنتیاکسیدانی داشته باشید، میتوانید از سبزیهایی مثل گوجهفرنگی، کلم، اسفناج، کلمبروکلی و فلفلقرمز استفاده کنید.
مس: مس یکی از عناصر ضروری است که خاصیت ضدالتهابی و ضدعفونیکنندگی دارد. مس با تحریک تولید سلولهای ایمنی، مانع رشد و انتشار باکتریها و ویروسها در بدن میشود و میزان جذب آهن را از دستگاه گوارش بالا میبرد و به تولید گلبولهای قرمز کمک میکند. به این ترتیب اکسیژنرسانی بهتری انجام میشود.
آب: مطمئن شوید کودکتان به اندازه کافی آب دریافت میکند. آب، مواد سمی را از بدن دفع میکند و از بار سیستم ایمنی میکاهد و به عملکرد بهتر آن کمک میکند.
فیبرها: نداشتن تعادل در فلور میکروبی روده، باری اضافی به سیستم ایمنی بدن تحمیل و قدرت سیستم ایمنی را در مبارزه با باکتریهای بیماریزا تضعیف میکند. یکی از علل رایج عدم تعادل باکتریایی در روده کودکان، مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها، کمبود فیبرهای غذایی و مصرف شیر خشک است. این عدم تعادل در کودکان بهصورت تولید گازهای زیاد، دورههای مکرر و متوالی اسهال یا یبوست و گاهی مشکلات پوستی نمایان میشود. پوست یک ارگان دفعی است که در اغلب موارد، اختلال در عملکرد رودهها روی آن تاثیر میگذارد. برای حفظ تعادل باکتریایی در روده، باید به کودک به مقدار کافی مواد غذایی حاوی فیبرهای محلول مثل میوهها، سبزیها و غلات در آب داده شود. بعد از یک دوره درمان آنتیبیوتیکی، باید به دقت به دریافت فیبرهای محلول در آب توجه بیشتری داشت.
● آلرژنها
مواد حساسیت زا یا آلرژنها را به موقع شناسایی کنید. اگر کودک به برخی مواد غذایی حساسیت نشان داد، باید آنها را شناسایی و از برنامه غذاییاش حذف کرد. حساسیتها سیستم ایمنی بدن را خسته میکنند و آن را از ایفای عملکرد و نقش اصلی خود که مبارزه با عوامل بیماریزاست، باز میدارند.
● واکسیناسیون
از ۳ سالگی به بعد، بدن کودک میتواند پادتنهای موردنیازش را بسازد اما برای این کار باید در معرض ابتلا به برخی بیماریها قرار بگیرد. اینجاست که واکسیناسیون نقش مهمی ایفا میکند. درواقع واکسنها به بدن کودک فرصت میدهند در مواجهه با باکتریهای ضعیفشده قرار بگیرد و پادتن بسازد. مثلا واکسن سرخک، درواقع ویروس ضعیفشدهای است که بدن کودک بهراحتی برای مقابله با آن پادتن میسازد در نتیجه دیگر به سرخک مبتلا نخواهد شد.
● حرف آخر
قدرت سیستم ایمنی کودکان به شیوه زندگی و نوع تغذیه کودک بستگی دارد. کودکانی که در مهد نگهداری میشوند یا خانوادهای پرجمعیت دارند، بیشتر در معرض میکروبها و باکتریها قرار دارند. میزان پادتن موجود در بدن این کودکان، به مراتب بیشتر از کودکانی است که در محلهای کمجمعیت زندگی میکنند و هنگام ورود به مدرسه کمتر در معرض ابتلا به انواع بیماریها هستند. کودکان گروه دوم، در کودکی کمتر بیمار میشوند و ذخیره پادتن پایینتری دارند و با ورود به مدرسه، احتمال ابتلای آنها به انواع بیماریها بیشتر است.
منبع: Famili.fr
ترجمه:سمیه مقصودعلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست