یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

طول عمر بیشتر با کمک به دیگران


طول عمر بیشتر با کمک به دیگران

کمک کردن به دیگران شاید در نگاه اجتماعی یک حرکت مثبت رو به جلو تعبیر شود و در نگاه روانشناختی، رفتاری که منجر به رضایت درونی می‌شود. اما بد نیست بدانید که خیرخواهی و مهربانی در حق دیگران، به سلامتی جسمی و طول عمر افراد هم کمک می‌کند.

کمک کردن به دیگران شاید در نگاه اجتماعی یک حرکت مثبت رو به جلو تعبیر شود و در نگاه روانشناختی، رفتاری که منجر به رضایت درونی می‌شود. اما بد نیست بدانید که خیرخواهی و مهربانی در حق دیگران، به سلامتی جسمی و طول عمر افراد هم کمک می‌کند. پاول پیرسال، روانشناس آمریکایی در کتاب خود با نام «نسخه لذت» می‌نویسد: «تحقیقات جدید نشان می‌دهد که مهربانی و کمک کردن به دیگران نه تنها یکی از لذت بخش‌ترین اعمال انسانی، است بلکه بزرگترین کمکی است که می‌توانید به سلامتی خود و دیگران کنید، حس مهربانی عاری از نفس‌پرستی، فواید بسیار عالی بر سلامتی خواهد داشت.»

دکتر لاری دوسِی هم در کتاب «معنا در پزشکی» می‌گوید: «نوع‌دوستی مثل دارویی جادویی عمل می‌کند؛ هم تاثیراتی مثبت بر فردی که کمک را انجام می‌دهد خواهد داشت، و هم بر فردی که کمک را دریافت می‌کند. حتی می‌تواند واکنش‌های سالمی نیز در فردی که دور ایستاده و این کمک را نظاره می‌کند، ایجاد می‌کند.»

تحقیقات بسیار زیادی انجام گرفته است که تاثیرات مثبت مهربانی را بر سلامتی به اثبات می‌رساند. آلِن لوک، محقق و نویسنده، نتایج بخشی از این تحقیقات را در کتاب نیروی شفابخش نیکوکاری آورده است. او می‌نویسد که کمک به دیگران باعث داشتن دیدگاهی خوش بینانه‌تر و خشنودتر می‌شود، حس سلامتی، نشاط و رضایت را ارتقاء داده و سطح انرژی بدن را افزایش می‌دهد. همچنین موجب کاهش حس تنهایی، افسردگی و ناتوانی شده و حس ارتباط با دیگران و آرامش را بیشتر می‌کند.

او معتقد است که نوع دوستی و کمک به دیگران رویکرد مثبتی به افراد می‌دهد که منجر به افزایش طول عمر، بهبود خواب، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش درد می‌شود. اما کمک کردن به دیگران چطور می‌تواند چنین تاثیرات مثبتی داشته باشد؟

یکی از دلایل این است که کمک کردن به دیگران ذهن ما را تا حدودی از مشکلات فارغ کرده و استرس را کاهش می‌دهد. در واقع بخشی از نیروی جسمی و روانی ما صرف مشکلات دیگران شده و با کمک به حل این مشکلات به فرد احساس توانمندی، مفید بودن و خشنودی می‌دهد.دکتر هربرت بنسون، متخصص قلب شناسی در دانشگاه هاروارد که بیش از ۳۰ سال در تحقیقات علمی شرکت داشته است، می‌گوید: «وقتی به دیگران کمک می‌کنیم باعث می‌شود خودمان را فراموش کنیم. دلیل دیگر این است که وقتی مهربانی می‌کنیم، بدنمان با ایجاد یک حس خوب که اعتماد به نفس و سلامت ما را ارتقاء می‌دهد، به ما پاداش می‌دهد. این واکنش وقتی بدن مواد شیمیایی به نام اندورفین می‌سازد، تحریک می‌شود. این اندورفین‌ها موادی طبیعی شبه مورفین هستند که حس آرامش در ما ایجاد می‌کند. علاوه بر ایجاد این حس خوب، به کاهش شدت پیام‌های درد که به مغز فرستاده می‌شود نیز تاثیر دارند.»

برای سود بردن از تاثیرات مثبت مهربانی بر سلامتی، لازم نیست حتماً کارهای بزرگ انجام دهیم. درواقع، ثابت شده است که کارهای خیلی کوچک، ساده و معمولی هم می‌تواند سلامت جسمی شما را ارتقاء بخشد.