یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

پیامدهای مثبت و منفی نصب اسكوربرد ورزشگاه یكصدهزار نفری آزادی


اسكوربرد ورزشگاه یكصد هزار نفری آزادی در ماه اكتبر ۲۰۰۴ میلادی مهرماه سال جاری نصب شد صفحه نمایش ویدیویی این اسكوربرد ۴۰ ۱۴ متر عرض و ۲۰ ۷ متر ارتفاع دارد كه مساحت كل اسكوربرد ۲۰۴۸ متر می باشد اسكوربرد فوق شامل تایمر دیجیتال و ساعت آنالوگ است و وضوح تصاویر آن Resolution ۵۷۶۴۲۸۸ پیكسل می باشد

حالا اسكوربرد ورزشگاه آزادی تهران هم به دیگر جاذبه های این ورزشگاه تاریخی و ماندگار افزوده شده و تماشاگران بسیاری از دیدن صحنه های مجدد بازی در حال برگزاری لذت می برند. حتی بازیكنان و مربیان بزرگ هم كه بارها با لباس تیم ملی در ورزشگاه های مشابه خارجی به میدان رفته اند به هنگام پخش تصویرشان از اسكوربرد نگاهی زیرچشمی به بالا دارند تا تصویر خودشان را بر روی تابلوی بزرگ ورزشگاه یكصدهزار نفری آزادی ببینند. این اسكوربرد روز ۱۸ مهرماه سالجاری با دیدار تیم ملی كشورمان مقابل آلمان در حضور بیش از ۱۱۰ هزار تماشاگر افتتاح شد و رفته رفته به امری عادی و صدالبته مفید و مؤثر برای تماشاگرانی تبدیل می شود كه ساعاتی از عمرشان را در این ورزشگاه سپری می كنند.

این اسكوربرد با همه فواید مثبتی كه داشته برخی اوقات نیز باعث بروز تنش هایی در بین تماشاگران شده كه بعضاً درگیری هایی را نیز به وجود آورده است. به عنوان مثال در دیدار اخیر تیم های پرسپولیس و فولاد خوزستان زمانی كه داور خطای مدافع فولاد بر روی مهاجم پرسپولیس را نادیده گرفت و این صحنه چندین بار از اسكوربرد ورزشگاه پخش شد ودو تماشاگری كه زیر جایگاه ویژه نشسته بودند با یكدیگر درگیر شدند. امثال این اتفاقات بارها در ورزشگاه آزادی تهران به وقوع پیوسته است. حتی پخش تصاویر آهسته برخی حركات غیراخلاقی و غیرورزشی بازیكنان باعث سردادن شعارهایی علیه آن بازیكن و تیم حریف توسط تماشاگران شده است. به همین خاطر انتقادات بسیاری از پخش این تصاویر صورت گرفت. برخی كارشناسان در ابتدای راه اندازی اسكوربرد خواهان كنترل بیشتر بر روی پخش تصاویر شدند. آنها مدعی بودند پخش تصاویر آهسته باید از برنامه های این اسكوربرد حذف شود تا در هنگام برگزاری بازی مشكلی برای تیم حریف و تیم داوری به وجود نیاید. فحاشی به داور مسابقه كه بیشتر از همه، مورد غضب طرفداران دو تیم آبی و قرمز قرار می گرفت، بیشترین عملكرد منفی اسكوربرد ورزشگاه آزادی را شامل می شد. بالاخره پس از كش و قوس های فراوان از سوی فدراسیون فوتبال تصمیم گرفته شد هر هفته یكی از كارشناسان داوری و یا یكی از داوران مطرح كشورمان با حضور در اتاق محل كنترل تصاویر پخش شده از اسكوربرد به تشخیص خودش برخی صحنه هایی را كه ممكن است جنجال آفرین باشد را حذف كند.

پالایش نه سانسور

علی خسروی داور بین المللی كشورمان در دیدار تیم های پرسپولیس و فولاد این وظیفه را برعهده داشت. او در این مورد می گوید: تا سال ۲۰۰۲ صحنه های مختلف مسابقه از طریق اسكوربرد ورزشگاه ها به نمایش گذاشته می شد اما به دلیل وجود صحنه هایی كه از لحاظ امنیتی ممكن بود مشكل ایجاد كند قانونی تصویب شد كه براساس مصلحت برخی صحنه ها مانند گل های بازی و تصمیمات صحیح داور به نمایش گذاشته بشوند و سایر موارد به صلاحدید كارشناسان پخش نشود. خسروی در توجیه این عمل ادامه می دهد: «به نظر من این قانون سانسور نیست. بلكه برای ایجاد جوی سالم در ورزشگاه ها صورت می گیرد.»

دو اسكوربرد

ماده هفت بند سه كتاب راهنمای جهانی ساختن ورزشگاه ها به اسكوربرد و تصاویر ویدئویی موجود در ورزشگاه ها اختصاص دارد. در صفحه ۱۶ این كتاب كه به استانداردهای بین المللی اشاره شده است به وجود حداقل دو نمایشگر تأكید شده كه یا باید در پشت دروازه ها و یا در پشت نقطه های كرنر هر دروازه به صورت مورب نصب شده باشد. اسكوربردها می توانند علاوه بر نتیجه مسابقه، تصاویر بازی را آن طور كه همزمان از تلویزیون پخش می شود نشان دهند. در این ماده به صراحت قید شده كه تكرار در پخش تصاویر آهسته امر غیرقانونی نیست، زیرا جزو حقوق تماشاگران است، برای مسابقه ای كه برای دیدن آن پول پرداخت كرده اند، بدانند كه چه اتفاقی در این بازی افتاده است. البته این به شرطی است كه این نمایشگر بزرگ توانایی پخش تصاویر آهسته را نیز داشته باشد. با این حال در بسیاری از كشورهای صاحب فوتبال برخی مسئولان با پخش تصاویر آهسته به لحاظ این كه اشتباهات را برای بیننده تكرار می كند مخالفند. آنها معتقدند چنانچه اشتباهات را یك بار دیگر پخش كنند به جنجال های احتمالی كمك خواهد شد.

در بخش دیگری از مطالب كتاب راهنمای جهانی ساختن ورزشگاهها با ارائه مثالی از مونیتورهای هواپیماهای بزرگ موضوع استفاده از اسكوربردها را بازتر كرده است: «مطمئن باشید همان طور كه قبلاً در هواپیماهای بزرگ یك تصویر ویدئویی برای دویست نفر پخش می شد، حالا در پروازهای بین المللی پخش این تصاویر حتی می تواند به ساعت های مچی كه از طرف شركت هواپیمایی به مسافران داده می شود انتقال یابد. كمیته امنیتی فیفا امیدوار است كه رفته رفته این محدودیت ها از ورزشگاه ها برداشته شود.»

آگهی های بازرگانی

اما هوشنگ نصیرزاده كارشناس داوری و مسائل فوتبال، به مواردی اشاره می كند كه طبق ادعای او در ایران كمتر به این موضوع توجه شده است:«طبق قوانین موجود در بین دو نیمه كه ۱۵ دقیقه است برگزاركننده مسابقات می تواند با گرفتن آگهی های خصوصی به درآمدزایی خود كمك كند. البته در ایران هیچ كس به فكر این موضوع نیست و كمتر شاهد هستیم كه مسئولان برگزاركننده مسابقات اقدام به درآمدزایی كنند.»

حسن ضیاءآذری مدیر مجموعه ورزشی آزادی با رد نظر هوشنگ نصیرزاده می گوید:«اگر ما به دنبال منابع مالی نیستیم به خاطر بی اطلاعی ، نیست. ما باید شرایطی را فراهم كنیم كه پخش این آگهی ها و تصاویر برای بخش خصوصی جذابیت داشته باشد. الان ما این شرایط را نداریم. البته به فكر گرفتن سفارش هایی در این مورد هستیم كه هنوز قطعی نشده است.»

ضیاءآذری، نصب این اسكوربرد در ورزشگاه آزادی را برای مردم و حتی مسئولان بسیار جذاب می داند. او می گوید: «به نظر من با نصب این اسكوربرد استادیوم آزادی روح جدیدی به خود گرفته است. مردم صحنه هایی را به طور همزمان می بینند كه حتی برای خود بازیكنان هم جذاب است. حتی بارها شنیده ایم كه مربیان تیم های مختلف با دیدن این تصاویر به نكاتی پی برده اند كه در ادامه بازی به سود تیمشان بوده است.»

جذابیت بیشتر

مدیر مجموعه ورزشی آزادی از برنامه هایی كه برای این اسكوربرد دارند هم صحبت می كند: «قصد داریم صحنه هایی را كه برای مردم و مربیان جذابیت دارند تقویت كنیم و به سمتی حركت كنیم كه مردم با علاقه بیشتری به ورزشگاه ها بیایند. مثلاً یكی از این موارد پخش تصاویر حاشیه ای ورزشگاه و نحوه حضور و ورود بازیكنان به رختكن و داخل زمین است. ممكن است بخواهیم خودمان دوربین هایی را در نقاط مختلف ورزشگاه نصب كنیم كه صحنه های ورود تماشاگران و صف های باجه های بلیت فروشی و سایر موارد را نیز به نمایش بگذاریم.»

اما چرا تصاویری كه از اسكوربرد ورزشگاه پخش می شود از شبكه زنده تلویزیونی گرفته شده است؟ ضیاءآذری می گوید: «اصولاً در همه جای دنیا روال به همین صورت است. با این حال برای پخش تصاویر جدا از شبكه های تلویزیونی به امكانات بسیار زیادی از جمله دوربین های متعدد مستقل نیاز است كه فعلاً با امكانات ما قابل اجرا نیست و نمی توان خیلی رویایی فكر كرد. اما تلاش می كنیم هر روز بتوانیم با برنامه های جدید به دنبال ارایه خدمات بهتر و بیشتر به تماشاگران باشیم كه ساعت ها از وقتشان را در ورزشگاه ها سپری می كنند.»

ابتكار جدید

حضور داوران در اتاق كنترل پخش تصاویر اسكوربرد ورزشگاه آزادی تا حدودی توانسته از پخش تصاویر جنجال آفرین و دردسرساز جلوگیری كند. این اقدام ابتكار مدیر مجموعه ورزشی آزادی بوده كه با استعلام از فدراسیون فوتبال خواسته است هر هفته یكی از داوران را به این مجموعه معرفی كند. با این حال تلاش مسئولان اسكوربرد ورزشگاه آزادی این است كه به مرور زمان با پخش تصاویر آهسته صحنه های مختلف حساسیت ها و هیجانات كاذب میان تماشاگران را از بین ببرند.

در مجموع نصب اسكوربرد در ورزشگاه یكصد هزار نفری آزادی در مدت كوتاه حیات خود توانسته تماشاگران علاقه مند را راضی نگه دارد و به گفته یكی از مسئولان فدراسیون فوتبال پخش تصاویر مستقیم و زنده بازی كه با تكرار آهسته آنها همراه است بر میزان حضور تماشاگران نیز افزوده است. هر چند در ابتدای راه اندازی این نمایشگر مشكلاتی به خاطر پخش تصاویر سرنوشت ساز به وجود می آمد اما به نظر می رسد به مرور زمان این مشكلات به حداقل رسیده و داوران نیز با دقت بیشتری قضاوت می كنند تا حداقل از شعارهای احتمالی تماشاگران در امان باشند. با این حال علاقه مندان به ورزش فوتبال منتظر نصب دومین اسكوربرد در ضلع جنوبی ورزشگاه هستند تا بتوانند آنهایی كه زیر اسكوربرد فعلی می نشینند هم از دیدن تصاویر بهره مند شوند. با امیدواری هایی كه مدیر مجموعه ورزشی آزادی می دهد به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور و در صورت تأمین منابع مالی دومین اسكوربرد هم در این ورزشگاه نصب شود.



همچنین مشاهده کنید