چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر سونامی بر سیاست دولتها


در سریلانکا، تغییر بزرگ سیاسی، انتخاب ماهیندا راجا پاکسه، به عنوان رئیس جمهور جدید بود که اگرچه تا حدودی محافظه کار محسوب می شد اکنون رسما پیشنهاد مذاکره با شورشیان موسوم …

در سریلانکا، تغییر بزرگ سیاسی، انتخاب ماهیندا راجا پاکسه، به عنوان رئیس جمهور جدید بود که اگرچه تا حدودی محافظه کار محسوب می شد اکنون رسما پیشنهاد مذاکره با شورشیان موسوم به ببرهای تامیل، را کرده است. تماس دو طرف با میانجی گری نروژ صورت گرفت.

به این ترتیب چنین به نظر می رسد که بن بستی که در مذاکرات صلح بین دو جناح درگیر وجود داشت برطرف شده است اگرچه سونامی در بدبینی بیشتر دوطرف نسبت به یکدیگر نیز سهم داشته است.

دلیل این بدبینی این است که تصمیم دادگاه عالی سریلانکا سبب شده که برنامه ای که قرار است برای بازسازی سریلانکا پس از سونامی به اجرا درآید، دچار مشکل شود.

دادگاه عالی سریلانکا براین عقیده است که ببرهای تامیل نمی توانند نقش رسمی در این بازسازی داشته باشند چون بخشی از دولت نیستند.

به همین جهت برنامه های کمک رسانی در مناطق تامیل نشین تنها توسط سازمان های غیردولتی و خود تامیل ها صورت می گیرد اگرچه دولت سریلانکا می گوید به هرحال کمک مالی به انجام این برنامه ها می کند.

رئیس بخش سینهالی در بی بی سی می گوید که دولت می خواهد توافق صلح با ببرهای تامیل را به اجرا درآورد چون بخش عمده کمک های مالی خارجی مشروط به اجرای این توافق صلح است.

اندونزی و سونامی

در اندونزی وضعیت متفاوت بوده است. در این کشور ابعاد فاجعه سونامی در استان آچه آنچنان وسیع بود که همه را تحت تاثیر قرار داد.

جنبش آچه آزاد گفت به دلیل اینکه این استان آنقدر صدمه دیده که بجای جنگ به بازسازی نیازمند است تصمیم گرفته بلند پروازی استقلال طلبی را به حال تعلیق درآورد.

در ماه اوت ۲۰۰۵ موافقت نامه ای بین جنبش آچه و دولت اندونزی امضا شد که در آن به تاثیر سونامی صریحا اشاره شده و گفته شده بود که دو طرف معتقدند تنها با یک راه حل صلح آمیز می توانند به باز سازی آچه، پس از سونامی، به پردازند.

اولین گام ها در جهت صلح برداشته شده و قرار است شورشیان اسلحه خود را تحویل داده و دولت اندونزی نیز نیروهایش را از آچه خارج کند.

اگر روند صلح همچنان به خوبی پیش برود آچه بر اساس یک قانون جدید تا حد معقولی دارای خودمختاری خواهد شد. دولت اندونزی گفته است که در نظر دارد قانون مورد بحث را تا اواسط ماه ژانویه به پارلمان پیشنهاد کند و هدف این است که تا ۳۱ مارس ۲۰۰۶ این قانون به اجرا درآید.