دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
آیا یك مسیحی یا یهودی یك غیرمسلمان وارد بهشت می شود
در این موضوع، افراد دیگر ادیان و مذاهب، به سه دسته تقسیم میشوند كه عبارتند از:
۱) با اسلام و تشیع آشنا شده، ولی به دلیل تعصّب یا عناد و لجاجت، از پذیرفتن آن سرباز میزنند. چنین افرادی، بنابر آیات قرآن كریم، اهل جهنم خواهند بود.
۲) با اسلام و تشیع آشنا نیستند؛ ولی در جهالت خود مقصراند؛ یعنی، از وجود دینی به نام اسلام یا مذهبی به نام تشیع مطلعاند؛ ولی با وجود همه امكانات و شرایط لازم برای جستوجوی حقیقت اقدامی نمیكنند. چنین افرادی در حد تقصیر خویش روز قیامت مجازات میشوند.
۳) با اسلام آشنا نیستند و در جهالت خود نیز تقصیری ندارند؛ یا اصلاً اسلام به گوششان نخورده و یا آن كه امكان تحقیق و پژوهش برای آنان وجود نداشته است و تنها آن چه را به آنها رسیده (مثل مسیحیت) و...، قبول كرده و به آن عمل كردهاند. چنین افرادی، اهل جهنم نیستند و خداوند آنان را مشمول عفو و رحمت خود قرار میدهد و اعمال آنها را با میزان حقیقتخواهی آنان و آن چه فكر میكردند حق است، میسنجد.
در توضیح مطالب بالا، با استفاده از آیات و روایات، میتوان چنین گفت:
۱) مردم بر حسب وضعشان، در برابر وعده و وعیدهای خداوند متعال، به شش دسته تقسیم میشوند؛ مؤمنان، كافران، مستضعفان، مرجون لامر الله، معترفان به گناه (كه عمل صالح و ناصالح را مخلوط كردهاند) و اهل اعراف.
مؤمنان، افرادیاند كه به خداوند ایمان آوردهاند و جایگاهشان بهشت است.
كافران، كسانیاند كه با آگاهی حق را شناختهاند؛ ولی به علت عناد و لجاجت، از آن سر برتافتهاند. این گروه، مقصرند و جایگاهشان، به طور حتم، جهنم است.
گروه مستضعف و مرجون الی الله نیز كسانیاند كه دارای عذرند؛ یعنی اگر نتوانستهاند به دین حق بپیوندند و بدان عمل كنند، به لحاظ تقصیر یا كوتاهی كردن آنان نبوده است؛ بلكه از جهت یك سلسله عواملی بوده كه از اختیار آنها خارج بوده است و همین عوامل، موجب جهل یا غفلت یا عمل نكردن آنان به دستورات دین اسلام شده است. بدیهی است كه چون در این صورت، ترك، به اختیار آدمی مستند نیست و معلول عواملی خارج از اختیار اوست، برای آدمی، نه نفعی خواهند داشت و نه ضرری. مرجع كار چنین كسانی، خداوند خواهد بود و خداوند، خودش، به هر صورتی كه حكمت و رحمتش ایجاب كند، عمل خواهد كرد.
۲) آیات ۹۶ تا ۹۸ سوره «نساء» بر مطلب یاد شده دلالت میكنند. خداوند در این آیات، عذر افراد را به دلیل مستضعف بودن، با شرایطی، قبول كرده است.
قرآن در آیه ۱۰۶ سوره «توبه» هم كار این گونه افراد را به خداوند واگذار كرده است. مراد از «مستضعف» در این جا، فقر اقتصادی نیست؛ بلكه در ضعف قرار داده شدن، از جهت دسترسی به منبع هدایت است. این است كه در آیات سوره «نساء»، جمله «لایستطیعون حیلهٔ و لایهتدون سبیلا» به عنوان شرط و علت عذر برای مستضعفان ذكر شده است. از این صفت، میتوان دریافت كه علت معذور بودن، همه جا و به طور عموم، راه و چاره نداشتن است كه شامل جاهل غافل غیرمعاند هم میشود. افزون بر اینها، آیه ۲۸۶ سوره «بقره» بر همین گفته دلالت دارد؛ زیرا در ذیل آیه فوق، این مطلب آمده كه انسان هر چه خوبی كرده، به نفع او و هر چه بدی كرده، بر ضرر اوست. به طور روشن، مفهوم سخن فوق این خواهد بود كه اگر چیزی به اكتساب، - یعنی آن چه مسئولیتش برعهده خود شخص است - مستند نباشد، گناه و مسئولیتی برای انسان نخواهد داشت.
۳) به عقیده علامه طباطبایی، معنای «مستضعف»، علاوه بر این كه شامل افرادی میشود كه در سرزمینی باشند كه بر اثر نبودن دانشمند، راهی برای فراگیری دین اسلام ندارند؛ همچنین شامل فردی هم میشود كه ذهنش به یك مطلب حق منتقل نشده و فكرش به حق راه نیافته است؛ یعنی شخصی كه به حق رهبری نشده و در عین حال، از كسانی است كه با حق عناد ندارد و طوری است كه اگر حق برایش واضح گردد، از آن پیروی خواهد كرد؛ ولی به عوامل مختلف، حق برای او مخفی مانده است. چنین كسی، نیز جزء افراد مستضعف خواهد بود؛ زیرا انسان غافل، قدرت ندارد و با چنین جهالتی هم نمیتواند راهی به حقیقت پیدا كند.
برای اطلاع بیشتر به كتابهای زیر مراجعه كنید:
۱) ترجمه تفسیر المیزان، ج ۵، ص ۸۰.
۲) ترجمه تفسیر المیزان، ج ۹، ص ۶۰۱.
۳) اصول كافی، ج ۳، باب كفر و ایمان.
۴) عدل الهی، شهید مطهری، ص ۳۵۲.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست