چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
نشانه های مردمداری چیست
مردمداری اخلاق زیبنده مسلمانی است که میخواهد از الگوهای دینی و ارزشهای مکتبی الهام بگیرد و زندگی اسلامی داشته باشد. مرد مداری، اخلاق انبیا و اولیاست. یکی از ضرورتهای اخلاق مسلمانی و معاشرت اسلامی مردمداری است، یعنی با مردم بودن، برای مردم بودن، در خدمت دیگران بودن، شریک درد و رنج و راحت و غم دیگران بودن. همراهی و همدردی و همخونی و همگامی با دیگران و هر نام دیگری که بتوان بر آن گذاشت.مردم داری رمز و راز حیات اجتماعی یک مسلمان است و برای او پایگاه مردمی و برخورداری از رافت و رحمت و مودت و حمایت مردم را فراهم میآورد. ماهی به آب زنده است و یک مسلمان اجتماعی، به حسن سلوک با دیگران. باید دید چه چیزهایی و چگونه رفتارهایی و چه روحیاتی این زمینه و موقعیت و پایگاه را برای انسان پدید میآورد؟ وقتی هدف یک مسلمان خدمت بیشتر به همنوعان است، باید راه و رسم آن را هم آموخت. مردمداری، یکی از این رمزها است.بدون شناخت نمودها و شاخصهای مردمداری و این خصلت نیکو نمی توان به رمز آن دست یافت. چه روحیهها و خصلت هایی سبب جذب دیگران میشود؟ جذبی که راهگشای توفیق بیشتر برای خدمت و همدلی باشد.برخی از این نمودها از این قرار است:
● خوشاخلاقی
حسن خُلق کمندی است که دیگران را در دام محبت اسیر میکند. چه کسی وجود دارد که از برخورد شایسته خوشش نیاید و جذب چنین انسانی نشود؟ از امام صادق(ع) پرسیدند: حدو مرز اخلاق نیک،چیست؟ فرمود،آن است که اخلاقت را نرم کنی، کلامت را پاکیزه سازی و با چهره ای باز و گشاده با برادران دینی ات روبهرو شوی. گشادهرویی، از بارزترین صفات رسول خدا(ص) بود که سهمی عمده در جذب مردم به اسلام و شیفتگی آنان به شخص پیامبر اسلام(ص) داشت. خداوند درباره این خصلت مردمی رسول اکرم(ص) میفرماید؛ به خاطر رحمت الهی بود که برای مردم نرم شدی و اگر تندخو و خشن و سخت دل بودی، از دور تو پراکنده میشدند. در ادامه آیه میفرماید: پس، از آنان در گذر، برایشان استغفار کن و در کار با آنان مشورت نما.
● عفو و گذشت
کینهتوزی و لجاجت، ویژه روحهای حقیر و همتهای پایین است. برعکس آنان که نظر بلند و روح بزرگ دارند، پوزشها را میپذیرند و از خطاهای دیگران چشم میپوشند. بلند نظری انسان، عامل محبت دلهای دیگران است و برای خود انسان نیز نوعی لذت روحی دارد و گفته اند: در عفو، لذتی است که در انتقام نیست.
● تواضع و خاکساری
افتادگی و تواضع و فروتنی، یکی دیگراز مختصات مردمداری است. افراد متواضع میتوانند مردم را دور شمع وجود خودشان جمع کنند، آن گونه که پیامبر(ص) بود و انجام میداد. تکبر، پشت انسان را خالی میکند. مردم از پیرامون افراد مغرور و متکبر و خودخواه پراکنده میشوند. برعکس آن، تواضع مردم را به محبت و عنایت و حمایت میکشاند. امام علی(ع) فرموده است: سه چیز موجب محبت دیگران میشود: دینداری، فروتنی و بخشندگی.
● حوصله و تحمل
سعهصدر وسعت نظر و ظرفیت لازم داشتن، از نمونههای دیگر مردمداری است. گاهی افراد بی حوصله هستند از جایی و چیزی ناراحتی دارند یا ضرر و آسیبی دیده اند، یا تحت فشار و گرفتاری اند، توقعهایشان بالاست عصبانی میشوند، حرف تند میزنند. آن که تحمل حرفها، تندیها و بداخلاقیها را در مکتب صبر تمرین و تجربه کرده باشد، میتواند در ارتباط با مردم به خدمت خویش و حضور کریمانه در کنارش ادامه دهد. خود تحمل و مقاومت برای انسان هوادار درست میکند. در مردمداری حلم و بردباری نقش بسزایی دارد و این خصلت، به ویژه برای کسانی که با مردم در تماس و ارتباط بیشتری اند و در معرض مراجعات، طرح سوالها، نیازها، توقعات و مشکلاتند ضروری تر و از مهمترین صفات شایسته برای مسئولان است.
منابع: معانی الاخبار، صدوق، ص ۲۵۳. صحیفه سجادیه، دعای ۲۰. مستدرک وسائل الشیعه، ج ۲. غررالحکم، ج ۱.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست