جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
شیرهای فلهای خالصترند؟
![شیرهای فلهای خالصترند؟](/web/imgs/16/22/d5vpx1.jpeg)
خیلیها بر این باورند که با نوشیدن یک لیوان شیرتازه شهرستان، تا ساعتها احساس سیری میکنند در صورتی که اگر یک لیوان شیر پاستوریزه بنوشند به هیچ عنوان چنین احساسی به آنها دست نخواهد داد...
مردم معتقدند که غلیظ و سنگین بودن شیرهای فلهای در شهرستان به علت خالصبودن و رقیق بودن شیرهای شهری پاستوریزه هم به دلیل وجود آب در ترکیبهای آنهاست، در حالی که چنین باوری کاملا اشتباه است. بهطور کلی در کارخانههای معتبر و تحت نظارت سازمان استاندارد و وزارت بهداشت به هیچعنوان به شیرها آب اضافه نمیشود. یعنی استانداردهایی در مورد مادهخشک و چربی شیر وجود دارد مثلا شیر میتواند براساس همین استانداردها به ۴ گروه بدون چربی، کمچرب، میانچرب و پرچرب تقسیم شود. کار چربیگیری از شیر هم در همان کارخانهها انجام میشود. ماده خشک موجود در شیر مانند پروتئین، قند، املاح و... هم براساس استاندارد باید در حد معینی باشد و این حد هم مدام مورد بررسی قرار میگیرد. به همین دلیل اگر به شیر، آب اضافه کنند خیلی از شاخصهای شیمیایی و فیزیکی مانند چگالی، نقطه جوش، رنگ و اسیدیته آن تغییر میکند و به عنوان تقلب قابلبررسی و شناسایی هستند. به همین دلیل ما باید شیرهای پاستوریزهای بخریم که دارای تاییدیههای لازم مانند پروانه ساخت و مهر استاندارد از سوی مراجع قانونی هستند. به عبارت سادهتر، امکان تقلب در تولید شیرهایی با مارکهای نامشخص و بدونتاییدیه وجود دارد اما به هیچوجه به شیرهای استاندارد و معتبر پاستوریزه آبی اضافه نمیشود. با این حال، ۲ دلیل برای اینکه مردم گمان میکنند شیرهای شهرستان، غلیظتر و خالصتر از شیرهای پاستوریزه هستند وجود دارد:
۱) معمولا شیرهای سنتی شهرستانها دارای چربی بالایی هستند (حدود ۵/۳ درصد)، در حالی که شیرهای پاستوریزه صنعتی عرضهشده در شهرها حاوی ۵/۲ یا ۵/۱ یا حتی درصد پایینتری از چربی هستند و به دلیل احساس پرکنندگی چربی موجود در شیر، مردم فکر میکنند که شیر شهرستان فاقد آب و غلیظ است و شیر پاستوریزه هم سرشار از آب و رقیق!
۲) بو و مزه ویژه شیرهای محلی و شهرستان (منشا گرفته از علوفه و غذای دام در آن منطقه، شرایط دوشش و نگهداری شیر) هم میتواند از نظر روانی عاملی برای ایجاد سیری بیشتر در اثر نوشیدن آنها باشد. زیرا برخی طعمها و بوها از نظر روانی حس سیری و پری بیشتری را به ما انتقال میدهند.
پرسش از کارشناس
دکتر سیدامیرمحمد مرتضویان
عضو هیات علمی انستیتوی تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
تعمیرکار درب برقی وجک پارکینگ
دورههای مدیریتی دانشگاه تهران
فروش انواع ژنراتور دیزلی با ضمانت نامه معتبر
مسعود پزشکیان ایران دولت چهاردهم محمدجواد ظریف پزشکیان انتخابات ریاست جمهوری دولت رئیس جمهور انتخابات علی باقری ترور ترامپ رهبر انقلاب
هواشناسی تهران زلزله فرودگاه وزارت بهداشت هواپیما پلیس سازمان هواشناسی اربعین قتل شهرداری تهران گرما
مایکروسافت واردات خودرو خودرو قیمت خودرو دولت سیزدهم حقوق بازنشستگان قیمت طلا قیمت دلار بازار خودرو بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی مالیات
کربلا عزاداری اوشین سینما سینمای ایران تلویزیون امام حسین فیلم بازیگر فرهاد مشیری سینمای جهان
دانشگاه تهران پرنده فضا
یمن رژیم صهیونیستی تل آویو اسرائیل دونالد ترامپ فلسطین آمریکا غزه جو بایدن ترامپ روسیه جنگ غزه
پرسپولیس فوتبال استقلال علی علیپور نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ برتر لیگ برتر ایران باشگاه پرسپولیس نقل و انتقالات تراکتور علیرضا بیرانوند سپاهان
ویندوز اختلال جهانی ناسا کامپیوتر خودروهای وارداتی سامسونگ اینترنت مغز عیسی زارع پور هوش مصنوعی موبایل سرعت اینترنت
رژیم غذایی گرمازدگی چاقی کاهش وزن بارداری افسردگی صبحانه گیاهان دارویی