سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
پسماندهای مدرن
انقلاب الكترونیك در صنعت فناوری پیشرفته، سبب شده است كه كامپیوتر، تلفن رومیزی، تلفن همراه، فكس، مانیتور و وسایلی نظیر آنها به بخشی از زندگی انسان تبدیل شدهاند. ولی باید از نظردور نداشت كه پس از مدتی این وسایل باعث ایجاد كوهی از زبالههای الكترونیك (E-wastes) میشوند.
براساس گزارش موسسه دیدهبان جهان در سال ۲۰۰۱ به ازای هر مرد، زن و كودك درجهان ۶۰ میلیون ترانزیستور تولید شده است. این ترانزیستورها در انواع محصولات از كامپیوتر و خودرو گرفته تا كارتهای تبریك موسیقیدار، به كار میرود. طبق اطلاعاتی كه در ژورنال علوم و فنون زیست محیطی انتشار یافته از برای ساخت یك میكروچیپ دوگرمی به ۱/۶ كیلوگرم سوخت فسیلی، ۷۲ گرم مواد شیمیایی و ۳۲ كیلوگرم آب نیاز است.
تحقیقاتی كه توسط یك گروه محقق در دانشگاه ملل متحد انجام شده بیان میدارد كه جرم مواد مصرفی درتولید یك میكروچیپ MBRAM۳۲ حدود ۶۳۰ برابر جرم محصول نهایی است و به دلیل فناوریهای خاص برای تولید این میكروچیپ، میزان انرژی مصرف شده برای آن نیز ۱۶۰ برابر انرژی موردنیاز برای ساخت دیگر میكروچیپهای سادهاند به علاوه در ساخت آن دهها ماده شیمیایی بالقوه خطرناك نیز به كار میرود. یكی از راهحلها برای جلوگیری از تولید این گونه زبالهها، استفاده مجدد از این وسایل است. یكی دیگر از راهحلها آن است كه مثلا هنگام خرید كامپیوتر جدید وسایل موردنیاز تا حد امكان از قسمتهای كامپیوتر قدیمی تهیه شود چون وسایلی كه با فناوری بالا و مصرف زیاد انرژی و مواد تهیه میشوند را نباید به راحتی دور انداخت. همچنین ذكر این نكته ضروری است كه در نمایشگرهای كامپیوتر تا ۳/۶ كیلوگرم سرب وجود دارد. در بعضی از نمایشگرهای جدید، جیوه نیز یافت شده كه باعث آسیب دستگاه عصبی میشود. ضمنا گفته شده است كه كادمیم موجود در باتری بعضی از كامپیوترها خطر ایجاد سرطان را افزایش داده به دستگاه تناسلی آسیب رسانده و در رشد جنین اختلال ایجاد میكند.
● راهكارهای موجود
كشورهای توسعه یافته از چند راهكار برای برخورد با این مشكل استفاده میكنند. قسمتی از این زائدات راهی مراكز دفن میشوند. به عنوان مثال آمارها بیانگر آن است كه درامریكا در سال ۱۹۹۷ بیش از ۲/۹ میلیون تن زباله الكترونیك به مراكز دفن زباله ارسال شده است و این آمار در سال ۲۰۰۴ حدود ۳/۵ میلیون تن كامپیوتر بوده است. راهكار دیگر، صدور این مواد به كشورهای دیگر است. بیان شده است كه ده درصد از این گونه زبالههای تولیدی در كشورهای امریكا، آلمان، هلند، انگلستان و استرالیا به كشورهای فقیر صادر میشود. باید توجه داشت كه بین ۵۰ تا ۸۰ درصد كامپیوترهای مستعمل، نمایشگرهای كامپیوتر و صفحات مدارات الكترونیك امریكا به كشورهای چین، پاكستان و هند فرستاده میشود.
گزارشهای انتشار یافته نشان میدهد كه در زمینه بازیافت این وسایل اروپا از امریكا پیشی گرفته است و مسئولیت بازیافت تجهیزات الكترونیك از ابتدا برعهده سازنده تجهیزات، گذاشته شده است و سازندگان موظف شدهاند تا تولیدات مستعمل را از مصرفكنندگان بازپس گیرند. در چنین شرایطی ژاپن دست به وضع قوانین سختگیرانهتر زده و تاكنون بازیافت را به وسایل خانگی نیز تعمیم داده است كه بر اساس آن مصرفكنندگان باید هزینه بازیافت یخچال، ماشین لباسشویی و دستگاههای تهویه مطبوع را به سازندگان بپردازند.
● وضعیت كشورهای در حال توسعه
باید توجه داشت كه این كشورها با این مشكل از دو جنبه درگیرند. اول آن كه باید مشكل محصولات ساخته شده در كشور خود را حل كنند و درمرحله دوم باید راهحلی برای تجهیزات مستعمل صادراتی از كشورهای صنعتی بیابند.
طرفداران محیط زیست معتقدند كه كشورهای صنعتی با صدور این محصولات علاوه بر محیطزیست بر ساكنان كشورهای در حال توسعه نیز صدمه وارد میكنند. چون افرادی كه مشغول بازیافت و پیادهسازی تجهیزات الكترونیك هستند در معرض انواع خطرها قرار خواهند گرفت.
درواقع كشورهای صنعتی با این كار هزینههای بعدی خود را به كشورهای در حال توسعه تحمیل میكنند. هرچند این مشكل برای این كشورها هنوز به صورت حاد درنیامده است ولی نگرانی متخصصان محیطزیست از آن جهت است كه سرعت رشد صنایع الكترونیك بسیار شدید بوده و تجهیزات الكترونیكی كه در گذشته بعد از چهار تا پنج سال، كهنه به حساب میآمدند، امروزه حداكثر دو سال جدیدترند و بعد از آن به صورت از رده خارج خواهند بود. یكی از مشكلات كشورهای درحال توسعه این است كه آمار دقیق و مشخصی از حجم این مواد، قابل دسترس نیست. اخیرا اطلاعاتی در مورد كشور هند به دست آمده كه نشان میدهد در حال حاضر ۱/۴ میلیون تن كامپیوتر خارج از رده در هند وجود دارد و تولیدكنندگان سالانه ۱۰۵۰ تن زباله الكترونیكی به آن اضافه میكنند.
كشور ما نیز گونه دیگری از این موضوع را تجربه كرده است و طی چند سال گذشته شاهد ورود انواع تلفنهای رومیزی اروپایی به صورت نو، دست دوم و مستعمل به بازار بوده است. شاید این موضوع با استقبال نیز مواجه شده باشد ولی علاوه بر آسیب به كارخانههای سازنده داخلی از تبعات زیست محیطی آن نیز نباید غافل بود.
گروهی از كارشناسان معتقدند كه كشورهای توسعه یافته باید كارخانهها و تاسیسات بازیافت زبالههای الكترونیك را نیز در اختیار كشورهای مقصد قرار دهند تا آنها بتوانند به صورت ایمن و بهداشتی، عملیات بازیافت را انجام داده و از صدمات احتمالی جلوگیری كنند.
همچنین باید به منشا این مشكلات توجه داشت. برای مثال تا چند سال پیش تقریبا همه كاربران از مانیتورهای ۱۴ اینچی برای كامپیوترهای خود استفاده میكردند ولی طی چند سال گذشته مانیتورها ۱۵، ۱۷ و ۲۱ اینچ وارد بازار شده و دیگر جایی برای مانیتورهای قدیمی وجود ندارد. همچنین با ورود چاپگرهای لیزری، چاپگرهای قدیمی به كناری گذاشته شدهاند. شاید بتوان دیسكهای CD و DVD را نیز یكی از مشكلات موجود به شمار آورد.
امروزه درجهان به دنبال یافتن فناوریهای خودكار برای جداسازی قطعات این تجهیزات پس از منقضی شدن عمر مفید آنها هستند كه این موضوع به شدت متاثر از مواد تشكیلدهنده اجزاست. با كمی دقت میتوان دریافت كه آهن و پلاستیك، قسمت اعظمی از مواد موجود در این تجهیزات را تشكیل میدهند كه كاربردهای متنوعی را میتوان برای آنها در نظر گرفت. در مورد پلاستیك یكی از راهحلها كه قابلیت جذب حجم زیادی از آن را نیز دارد، استفاده از پلاستیك به جای زغالسنگ در كوره بلند ذوبآهن است كه در بسیاری از كشورها آزمایش شده است.
سیده سمیرا طاهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست